Sukupuolitautiruletti ei naurata

Älä sano olevasi fiksu, jos et käytä kondomia aina ja kaikessa.

Viimeksi kirjoitin, mitä miehet ajattelevat lisääntymisen ehkäisystä. Nyt on tautien vuoro. Mulla oli äskettäin kokemus, jonka myötä jouduin vakavasti miettimään, miten olen hoitanut tautien ehkäisyn sinkkuna, eli viimeisen vuoden aikana. Hävettää kertoa.

Kokemukseni mukaan useimmat ajattelevat olevansa fiksuja ehkäisyn kanssa. Mutta käytännössä juuri kukaan ei ole: Ihmiset pelaavat sukupuolitautipeliä joko liian luottavaisina tai täysin ajattelemattomina. Kumpikin on tyhmää, sillä pelissä on iso potti. Jos jotain tulee, se voi jäädä ikuiseksi haitaksi elämään.

Taidan kuulua täysillä tyhmien ihmisten isoon joukkoon.

Syksyn alussa mulla oli epätyypillisesti baaripano entuudestaan tuntemattoman naisen kanssa. Nainen kysyi kortsun perään ja sitä käytettiin, muttei suuseksissä. Mäkään en levittänyt naista nuollessani hänen päälleen kumimattoa. En tiedä onko sellaista edes myynnissä.

Sitten aloitin seksisuhteen naisen kanssa, jolla oli samanaikaisesti toinenkin suhde. Hän oli kuulemma juuri käynyt testeissä loistavin tuloksin. Fiksuina ihmisinä käytimme silti kondomia, mutta ei suuseksissä, kumminkaan puolin.

Samaan aikaan mulla jatkui keväältä toinen seksisuhde. Kun ensimmäisen kerran harrastimme seksiä, olimme hotellissa ja huomasin jättäneeni kortsut kotiin. Ehdotin, että lähtisin kaupungille ostamaan. Nainen loukkaantui ja kysyi, miksi ajattelen, ettei hän olisi hoitanut ehkäisyä? Tarkoittaen siis hormonaalista ehkäisyä. Häkellyin sen verran, ja halusin seksiä sen verran, että totesin kaiken olevan sitten kunnossa. Ei tullut mieleen, että ehkäisy oli kunnossa ehkä lisääntymisen muttei tautien kannalta. Mutta enhän minä mikään lääketieteen lisensiaatti ole… Myöhemmin puhuimme taudeista ja nainen kertoi, ettei ole ollut muiden kanssa sen jälkeen, kun kävi testeissä. Mäkin olin silloin käynyt juuri testeissä. Mutta kun suhde syksyllä jatkui, olin ollut välissä muiden kanssa. Olin käyttänyt kondomia, no problem. Ai niin, paitsi suuseksissä.

Sitten harrastin seksiä naisen kanssa, jonka kanssa olimme todella hyviä ystäviä ja tunteneet siinä vaiheessa jo puoli vuotta. Tilanne kehkeytyi intohimoisesti ja hieman yllättäen, ihan kuin elokuvissa. Leffoissa ei tautikeskusteluja käydä, ei meilläkään. Lisäksi meillä oli syvä luottamus toisiimme. Mutta ei hän tiennyt muista kumppaneistani. Ehkä en ollut maininnut, koska tunsin kipinän kehkeytyvän välillämme.

Tässä vaiheessa kävin testeissä, mutta jatkoin edellä mainittuja suhteita ja ystävänkin kanssa oltiin vielä uudestaan sillai.

Sitten tapahtui. Naisen kanssa, jolla oli muitakin kumppaneita. Kortsu irtosi seksin aikana kahdesti saman illan aikana. No ei siinä varmaan ehdi tapahtua mitään. Aamulla kumppani kysyi, häiritsisikö minua jos hän jatkaisi suhdetta aiemman kumppanin kanssa, jolla on nyt sukupuoliherpes. He kuulemma käyttäisivät kortsua kaikessa, myös suuseksissä. Tai ainakin miehellä olisi kondomi. En tiedä oliko hän löytänyt kaupasta jonkun naiskondomin. Tosin en tiennyt, tarttuuko herpes vain miehen alapäästä vai myös taudinkantajan suusta.

Kysyin naiselta, miten vakava asia herpes on. Järkytyin. Se on elinikäinen tauti. Jos saisin sen, joutuisin sanomaan loppuelämäni seksikumppanille, että mulla on sitten herpes, vedetäänpäs jätesäkit ylle. Sanoin, että asia on täysin naisen päätös. Samalla vannoin, etten enää näkisi naista.

Vannomatta paras, sillä pari viikkoa myöhemmin harrastimme seksiä uudestaan. Olin käynyt ostamassa apteekista tyvestä leveitä kondomeja, jotka eivät irtoilleet. Nainen kertoi seksin jälkeen, että ei ollut tavannut herpesmiestä. No problem.

Sitten. Paniikki. Huomasin yksi ilta, että mulla oli siellä alhaalla pieni verestävä kohta. Marssin lääkäriin. Ongelmaspottia tutkittuaan lääkäri sanoi, että kyseessä on todennäköisesti rasitusvamma. Mutta jos se joku tauti olisi, niin se olisi herpes. Siis just se täsmälleen sama herpes, mistä nainen oli multa kysynyt!!!! Megapaniikki.

Aloin miettiä, keille naisille mun pitäisi ilmoittaa taudista. Sitä miettiessäni tajusin, että herpeshän oli voinut tulla mistä tahansa. Koska olin ollut ehkäisyn suhteen joko luottavainen tai ajattelematon ja tyhmä joka tapauksessa.

Ensinnäkin taudit voivat tarttua suuseksistä. Siinähän ollaan limakalvot vastakkain. Kortsu ei ikinä ollut yllä, kun sain suuseksiä. En ole ikinä edes kuullut, että naisella olisi suoja päällä, kun häntä nuollaan. Toiseksi, kai tauti voi tarttua ihan millisekunnissa, jos kortsu irtoaa. Ei auta, että tarkoitusperät olivat hyviä ja kortsu oli seksin alussa paikallaan.

Kolmas ja järjettömin virhe oli, että kaikki perustui kuulopuheelle. Mistä mä tiedän, että naiset olivat käyneet testeissä, kun en vaatinut nähdä tuloksia? Mistä tiedän, mitä he ovat tehneet testien jälkeen, kun ei näytteitä ole otettu ikinä juuri ennen seksiä? Mistä he tietävät samat asiat musta? Tietävätkö ihmiset edes onko itsellä tauteja? Eihän se mun ystävänainen mennyt testeihin mun jälkeen. Ja jos hän ei pitänyt asiasta huolta mun kanssa, tuskin vaati kortsua edelliseltäkään kaverilta. Miksi silti luotin häneen? Vaikka pelissä oli mahdollisuus elinikäiseen tautiin.

Testitulosten odottelu oli piinaavaa. Vannoin, että jos saan negatiiviset eli huippupositiiviset tulokset, en enää koska joudu samaan tilanteeseen. En enää koskaan antaisi kylmäketjun katketa. Haluan aina olla varma, ettei minulla ole sukupuolitautia. Itseni ja kumppanini takia. Mulla oli mennyt jo tolkuttomasti rahaa vuoden aikana sukupuolitautitesteihinkin. Päätin, että lopetan irtosuhteet, niin kuin kirjoitin. Lisäksi, jos haluaisin olla varma, pitäisi aina käyttää kondomia. Myös suuseksissä. Myös naisella. Tai jos olisi joku pikatesti, jonka voisi juuri ennen seksiä tehdä, vaikka osana esileikkiä.

Tulokset tulivat. Ei herpestä. Ei hiviä. Ei mitään. Rasitusvamma. Liikaa seksiä ja runkkausta. Upeeta.

Mutta. Tapasin joulukuussa naisen, ja aloimme tapailla. Käytimme ekan kerran kondomia. Toisella kerralla hän kysyi taudeista. Ajattelin, että kerrankin voin luotettavasti sanoa, että olen käynyt testeissä enkä ole sen jälkeen ollut kenenkään kanssa. Nainen sanoi, että sama tilanne. Minä luotin. Eli nyt en taas tiedä, onko minulla sukupuolitauteja.

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!