Saako naisen huulipunaa kommentoida?

Löysin kysymyksen, johon en ole vielä löytänyt vastausta, tuskin tiedekään.

”Mitä mieltä olet vahvasta huulipunasta naisella?”

Näin kysyi eräs naispuolinen ystäväni, joka mietti tyyliään tuleviin juhliin. Mikrotasolla kyse oli siitä, olisiko luumunpunainen huulipuna uhka vai mahdollisuus. Makrotasolla kyse oli siitä, kuinka paljon miehiä kiinnostaa naisten pukeutuminen ja juhlatyyli. Siitä se ylikelaus sitten lähti.

Tästä tulee sekavin kirjoitukseni ikinä. Pää meinaa räjähtää, kun pohdin, miten huulipuna vaikuttaa aivoissani ja kehossani mihinkin ja miksi.

Naisen kanssa keskustellessani huomasin, että en oikeastaan tiennyt vastausta kumpaankaan kysymykseen. Ja sellainenhan häiritsee ylikelaukseen taipuvaista ihmistä suunnattomasti.

Vastasin ensin, että kuulostaa hyvältä, anna mennä. Se oli mielestäni hyvä vastaus; ajan henkeen sopivasti naista kannustava. Samalla se osoitti vähäistä kiinnostusta kysymystä kohtaan, mikä taas tuntui mukavan miehekkäältä. Eihän miehiä meikit kiinnosta.

Mutta nainen ei luovuttanut vähällä: ”Jotkut miehet sanovat, että vain huorat käyttävät tummaa huulipunaa?” Vastasin, että huorat ovat usein seksikkäitä ja tajusin keskustelun lähteneen raiteiltaan nopeammin kuin japanilainen luotijuna, joka leijailee raiteiden päällä eikä edes koske niihin.

Nainen jatkoi tivaamista. Huomasin äkkiä, että minulla olikin paljon mielipiteitä erilaisista tyyleistä. Miksi vastasin aluksi, että joo joo, anna mennä?

Yksi syy on, että tunnen naisen ja pidän hänestä kovasti. Tyylikin on aina hyvä. Sitä ei yksi huulipunan sävy heilauta.

Jos hän päättäisi yhtäkkiä muuttaa lookiaan ja stailata itsensä vaikka Pussy Riot -tyyppiseksi, kohtuullisen haastavaksi hahmoksi, olisin vain ylpeä, kun voisin juhlissa näyttää olevani ystävä feministinanarkistin kanssa. Todella itsekästä, mutta totta. Asia kuitenkin monimutkaistuisi, jos nainen yrittäisi olla (omasta mielestään) megatrendikäs ja tuunaisi kulmakarvansa jollain tökeröllä tussilla niin, että ne yhdistyisivät paksuina pötköinä keskellä otsaa. Tuolloin pyrkisin käyttäytymään kaikin tavoin siten, etteivät ihmiset vain luule, että meillä on jotain juttua.

Toinen syy, miksi kannustin ystävääni menemään luumulla, oli se, että en keksinyt muutakaan vaihtoehtoa. Ajattelin, että naisen ulkonäkö on herkkä asia ja sitä pitää kohdella silkkihansikkain. Tai oikeastaan suojahansikkain, joilla käsitellään radioaktiivisia materiaaleja. Sen verran hallaa yksi väärä liike keskustelussa voi aiheuttaa niin suhteelle kuin naisen itsetunnollekin. (Tämä naisten herkkyys ulkonäkönsä ja sitä kautta itsetuntonsa suhteen on tietysti vain minun päässäni, mutta omista tyhmistä ajatuksistanihan minä kirjoitan.)

Ajattelin myös, että nainen tietää huulipunista enemmän kuin minä. Ja ei kai hän kysyisi luumusta, ellei hänen sielussaan jo palaisi pikkuinen luumuliekki. Miksi tukahduttaisin luumuliekin vähäisellä tietotasolla? Enkä tosiaan tiennyt, saanko sanoa naiselle mitään negatiivista hänen ulkonäköönsä liittyen. Miehen ja naisen välinen ystävyys on kuitenkin erilainen kuin miesten välinen ystävyys. Seksitensio on aina läsnä, vai miten sexual tension käännetään. Vai onko se läsnä vain miesten mielestä?

Entä, jos olisin vastannut, että ”jos sulla olisi luumunvärinen huulipuna ja tapaisin sut ensimmäistä kertaa, mulle tulisi mieleen Pienen Merenneidon Ursula, enkä todellakaan haluaisi panna sua.” Kuinka helppoa olisi sen jälkeen jatkaa keskustelua ja ystävyyttä? Olisivatko häät pilalla?

Voi helvetti, olen kirjoittanut huulipunasta yli 3000 merkkiä, enkä ole päässyt edes pääpointtiin. Sanoinhan, että tästä tulee sekava kirjoitus.

Palataan perimmäiseen kysymykseen: vaikuttaako naisen pukeutuminen tai tyyli miehiin mitenkään?

Jos muistelen kaikkia tuntemiani naisia (heitä on paljon), en muista yhdenkään naisen vaatteita tai meikkejä mistään tilanteesta. En ajattele yhdestäkään naisesta, että hänpä on kyllä tosi tyylikäs.

Mutta. Se on varmaa, että miehet huomaavat naisissa ensimmäisenä ulkonäön. Mutta mistä se koostuu, ja miten miehen päähän muodostuu kuva siitä, onko joku hyvännäköinen vai ei? Taas meinaa pää räjähtää.

Mutta kyllä luumuhuulipuna varmasti vaikuttaa kaikkeen.

Mainitsinhan, että en arvostele naisia ulkonäön perusteella, eivätkä meikit tai muut naisten hömpötykset kiinnosta…?

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!