Saako nainen tienata enemmän kuin mies?

Kerron, mitä oikeasti ajattelen vasta tekstin lopussa.

Nainen_-nimimerkki kysyi:

“Häiritseekö miestä seksikumppanin/puolison korkeampi tulotaso/koulutus/asema/ammatti? Voisitko olla suhteessa naisen kanssa, joka on vaativammassa ammatissa kuin sinä ja tienaa enemmän?”

Kiitti kysymyksestä, laittakaa lisää tulemaan! Nimettömänä on helppo huudella vastauksia. Paitsi tästä aiheesta.

Aivan hirveä kysymys. Jos vastaa, että naisen parempi ammatillinen asema häiritsee, on ehkä hankala elää itsensä kanssa.

Haluaisin sanoa, että ei häiritse. Keksin heti monta syytä, miksi sanoisin näin:

1) Kannatan tasa-arvoa koko toksisen maskuliinisuuteni voimin.

2) Suhteessa ollaan ihmisen, ei ammatin tai tutkintonimikkeen kanssa. En muista koskaan sanoneeni: “Oon ihan ihan hulluna Saaraan, kun se on niin korkeakoulutettu.”

3) Mulla on hyvä itsetunto. Pidän itseäni sen verran hyvänä tyyppinä, ettei mun tarvitse arvottaa itseäni muiden ihmisten tai maallisten asioiden kautta.

4) Kokemukseni perusteella kaikki työ on vaativaa, jos sen yrittää hoitaa hyvin. Ja useimpiin ammatteihin pätevöityy, kun niitä tekee tarpeeksi pitkään. Olihan se yksikin tyyppi lopulta todella pätevä valelääkäri.

5) Korkeakoulutettuna koen, ettei tutkinnosta ole ollut juurikaan hyötyä työelämässä vaadittavien taitojen kannalta. Mainittakoon, että arvostan kuitenkin,  että lääkärilläni on koulutus.

Miksi mua siis haittaisi kumppanin parempi tulotaso, koulutus tai asema?

Negatiivisesti ajateltuna kyse on siitä, että mies haluaa olla työelämässä parempi kuin nainen. Sillä se tontti on perinteisesti ollut miesten tontti. Tämä ajatus on hirveä, mutta kuolee hitaasti.

Kaikkihan haluavat suhteessa ja elämässä jonkun tontin, jolla olo on itsevarma. Ei vain pitäisi jumittua vanhanaikaisiin käsityksiin siitä, mikä kenenkin tontin pitäisi olla.

Sitten mies voi ajatella, että miehen pitää pystyä tarjoamaan naiselle tiettyjä asioita. Kuten taloudellinen tuki. Siitä voi saada onneakin, eikä motiiveja voi heti huomita synkiksi. Eikä tämä ajattelu ole täysin poistunut maailmasta naistenkaan puolelta. Kyllähän naiset yhä pitävät siitä, jos tarjoan treffeillä tai matkoilla kaiken – moni jopa odottaa sitä.

Sitten se punchline, oma vastaukseni: Mä olisin todennäköisesti aivan riekaleina, jos nainen olisi mua menestyneempi työelämässä. Pitäisin itseäni tuossa tilanteessa epäonnistujana. Se liittyy hieman ajatukseen, että haluaisin tarjota kumppanilleni mahdollisimman paljon kivoja asioita. Toki ymmärrän, että halaus joka aamu voi lämmittää enemmän kuin Mersun nahkapenkit, mutta silti. Enemmän mun vastauksessa on kuitenkin kyse muista asioista.

Kyse on siitä, että olen ainakin vielä todella hölmö enkä tajua tosielämästä mitään: olen hyvin, hyvin, hyvin työkeskeinen ja kilpailuhenkinen ihminen, ja mulle on tärkeää menestyä työssäni. Jos kumppani olisi menestyneempi, se olisi jatkuva muistutus suhteellisesta huonoudestani. Bloggaaminen ei muuten ole mun päätyö.

En voi uskoa, että juuri kirjoitin noin. Selvästikään mulla ei ole niin hyvä itsetunto, kuin kirjoituksen alussa väitin. Mutta se ei tarkoita, että mulla olisi vanhakantainen lähestymistapa tasa-arvoasioihin ja naisen tonttiin. Olen muuten vain karsea tyyppi.

Ajatteluni ei vaikuta siihen, minkälaisia naisia lähestyn. Mutta se saattaa vaikuttaa siihen, etten halua lähestyä ketään, ennen kuin olen tarpeeksi menestynyt. Olen aika surullinen tyyppi.

Lohdutuksen sanana menestyneille naisille: Jos naisen asemasta tulisi mulle este suhteessa, en olisi muutenkaan parisuhdemateriaalia. Joku elämässä olisi pielessä. Ja haluan ajatella, että jos olisin sinut itseni kanssa, ja homma muuten toimisi naisen kanssa, pääsin yli juuri esittelemistäni tunnevammoista. Ei muuta kuin tuulta päin!

 

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!