Mikseivät miehet puhu?

Kannattaa ainakin varmistaa, että sinulle on kiva puhua.

Aihetta on ehdotettu siinä määrin, että asia taitaa olla aikamoinen ongelma parisuhteissa kautta maan.

Hippaisen tietysti hankala sanoa kaikkien miesten puolesta, miksi he eivät puhu. Tässä varmaan tarkoitetaan tunteista puhumista. Kyllähän mies varmaan oluen jälkeen puhuisi töistään vaikka viikon, ellei välillä nukuttaisi. Ja kai miehet jotain puhuvat, mutta vähemmän kuin naiset. Oletko ikinä miettinyt, että ehkä naiset puhuvat liikaa ja miehet juuri sen oikean verran? En oikeasti ole tuota mieltä.

Mä olen megajauhaja. Ihan ensimmäisistä treffeistä alkaen puhua pälpätän syvällisiä kipeistäkin aiheista. En tiedä miksi. Kai se on mun mielestä kiinnostavampaa, kuin puhua ravintolan erinomaisesta pesto-kastikkeesta tai töistä. Siten saa myös nopeammin paremman kuvan toisesta. Lisäksi, jos kerron vaikka itseäni kohdanneista vaikeuksista, saan hieman käsitystä siitä, miten helposti toinen pelästyy. Toisaalta nykymenolla saatan houkuttaa naisia, jotka rakastuvat aina ongelmatapauksiin. Mutta kun small talk on niin helvetin tylsää!!!

Mun on siis vaikea samaistua miehiin, jotka eivät puhu. Mutta pari juttua tulee mieleen.

Ehkä miehet keskimäärin omaksuvat roolin, missä mies puhuu vähän mutta asiaa. Sellainenhan se suomalaisen miehen kuva kovasti on. Sellaisen roolin minäkin opin kotona. Meillä ei puhuttu mistään vaikeasta, vaikka kaikki oli päin persettä. Isämme oppivat roolin omilta isiltään, jotka taistelivat sodassa eivätkä todellakaan sieltä palatessaan perustaneet sotakelaus-blogia, jossa olisivat leppoisasti analysoineet järkyttäviä kokemuksiaan.

Jos mies on omaksunut roolin, jossa vaikeneminen on kultaa, maltti valttia ja muuta paskaa, hän todennäköisesti puhuu vähemmän tunteistaan kuin nainen. Helpottaako yhtään, jos sanon, että mies ei silloin tee sitä ilkeyttään tai salatakseen jotain? Opituista tavoista on vaikea päästä eroon.

Toisaalta. Mun kaverit on aika perusmiehiä, eikä mun tyyppisiä jauhajia. Ja kyllä he puhuvat tunteistaan. Puhutaan parisuhteesta, hyvistä ja huonoista fiiliksistä, tulevaisuuden haaveista ja pettymyksistä. Puhumme myös töistä, mutta tunnetasolla. Harva puhuu liikevaihdosta tai marginaalikatteista. Enemmän puhutaan stressistä, ja mitä työstä tykätään.

Eli. Miehet ehkä puhuvat vähemmän kuin naiset, mutta puhuvat kuitenkin, ainakin ystävilleen. Mikseivät miehet sitten puhu parisuhteessa?

Voi olla, että miehesi on henkisesti veteraanien jälkeläinen. Mutta kannattaa varmistaa, ettet itse ole este puhumiselle. Mieti, onko sinulle kiva puhua?

Itselläni puhuminen on nimittäin johtanut hankaluuksiin. Ennen kuin nainen tajuaa, että olen megajauhaja ylikelaaja, hän pitää kaikkea sanomaani taivahan totena. Sillä hän olettaa, että olen mies, joka puhuu harvoin mutta asiaa. Ikään kuin tiputtelisin jokaisen sanan jostain sisäisestä raamatustani, jossa jokainen sana on tarkkaan harkittu ja pyhäksi kannaksi naulattu. Sellaisiin sanoihin voi sitten takertua, niihin voi reagoida voimakkaasti ja aloittaa jonkin muotoisen väittelyn ja väännön asiasta.

Eihän se niin ole. Ei mulla, eikä varmaan muillakaan miehillä. Puhumisen taika on juuri siinä, että se voi muuttaa ajatuksia. Kun antaudun puhumaan, antaudun samalla ajattelemaan. Usein käy niin, että kun saan sanottua jonkun orastavan ja mieltä vaivaaman asian ääneen, ajatus poistuu tai muuttuu.

Kerran sanoin tapailemalleni naiselle, etten ole varma haluanko koskaan naimisiin. Koska mua ahdistaa, kun puolet eroaa ja loput puolet pettää. Ja koska pelkään, että olen juuri se mies, joka ruuhkavuosien keskellä romantiikan ollessa vähissä sortuu toisen naisen kanssa sänkyyn.

Mitä nainen teki? Ei kauhistunut. Ei loukkaantunut. Ei alkanut käännyttää. Sen sijaan puhuimme pelosta ja mietimme, mistä se johtuu ja miten sen toteutumisen voisi välttää. Mutta lähtökohta keskustelulle oli, että ihan looginen ajatus, eikä kukaan periaatteessa pakota naimisiin. Ihanaa. Sen myötä suhde syveni ja pelko ainakin osittain laimeni mun päässä megamöröstä kuriositeetiksi.

Itsesuojeluvaisto sen tekee. Jos puhuminen johtaa aina väittelyyn tai muuhun ikävään tilanteeseen, sitä alkaa vältellä. Puhuimme kavereideni kanssa yhdessä vaiheessa paljon politiikasta, mutta se meni aina hillittömäksi ja veriseksi väittelyksi, jossa melkein nyrkit heiluivat ja ainakin tunteita loukattiin. Nykyään vältämme aihetta kuin ruttoa.

Puhumme sen sijaan parisuhteista. Miesten kesken se sujuu. Naiselle voi sitten puhua vaikka töistä.

Kommentit (7)

 1. Naiskelaaja
  klo 19:38

  Ylikelaaja, sä oot huippu! Oltaispa kavereita livenä, niin kelailtais toisemme kilpaa kuuhun. Lisää kelailuja kiitos! Aihetoive: ”Ylikelaajan tunnelukot” (teehän testi, jos et ole tehnyt jo 😉

  1. Ylikelaaja Kirjoittaja
   klo 15:01

   Vähäks kiva! Ja hei hyvä aihe, oon tehnyt testinkin! Mulla oli tyyliin kaikki lukot ja maksimissa =) Mutta voisi ehdottomasti kirjoittaa, tuli niitä silloin sen verran mietittyäkin. Palataan!

 2. Annica
  klo 08:59

  En tykkää ajatuksesta, että miesten puhumattomuus olisi kiinni siitä, miten nainen reagoi puhumiseen. Sen sijaan yhteiskunnallinen miehen malli ja meidänkin sukupolville periytyneet sotatraumat ovat hyvä pointti. Naisen reaktioon tarttumisessa sen sijaan on kyse vastuun välttelystä. Ei taida puhuminen olla oikeasti niin helppoa sinullekaan?

  1. Ylikelaaja Kirjoittaja
   klo 15:09

   Kiitti kommentista! Joo ei näihin taida mitään ehdottoman oikeita ja vääriä vastauksia olla. Mutta kuvaamallani tavalla se tuntuu menevän ainakin mun lähipiirissä. Ja kyllä, helppohan se on munkin länkyttää säästä, ja vaikeista aiheista on vaikea puhua. Täytyy jatkaa harjoittelua!

 3. Jenni
  klo 10:27

  Vaikeista aiheista puhuminen on vaikeaa, koska aiheet ovat vaikeita. Enemmän kyseessä on varmaan persoona- kuin sukupuolikysymys.

  1. Ylikelaaja Kirjoittaja
   klo 15:11

   Khyllä! Ja voikohan sukupuolien sisällä painottua tietyt persoonat, kun niin usein saa kuulla, ettei miehet puhu..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad starts
Ad ends