Miksei naisen ok ole oikeasti ok?

Minun olisi pitänyt tietää, ettei nainen tarkoittanu mitä sanoi.

”No stress. Katsotaan missä mennään, kun nähdään lomien jälkeen.” Näin minulle sanoi nainen, joka on fiksu, aikuinen ja kaunis. Uskoin häntä ja se oli virhe. Hän ei tarkoittanut mitä sanoi, ja minun olisi pitänyt arvata se.

”No stress” -rimpsu oli reaktio siihen, kun sanoin etten voi antaa lupauksia suhteesta kesän yli. Emme näkisi koko lomalla, emmekä olosuhteiden pakosta olleet ehtineet tutustua kovin hyvin. Siksi en halunnut luvata eksklusiviteettia. Vaikkei mitään toista naista ollut kiikarissa.

Nainen ei halunnut tapailla muita, koska ei kuulemma kiinnostanut. Mutta ei vaatinut minulta mitään lupauksia ja antoi ymmärtää, että stressaan kaikesta ihan liikaa. Minäkö ylikelaisin, mitä se on…

Melko pian stressittömyys vaihtuikin tosi stressaaviin syytöksiin. Tuli viesti, että olin kuulemma päivittänyt Tinder-profiilini valokuvia, että tosi kiva. Lisäksi hänen kaverinsa oli huomannut minut Tinderissä ja kysynyt naiselta, onko tämä se sama kaveri mistä olet puhunut. Oli ollut tosi noloa.

Viestien sävy oli yhtäkkiä aika diippi ja pointti selkeä: mä olin paska jätkä. Piti se paikkansa tai ei, olo oli tosi paska. Ihan kuin olisin jäänyt kiinni pettämisestä.

Teki mieli kysyä, eikö kaikki tapahtunut ollut täysin ennalta-arvattavissa siitä hetkestä, kun sovittiin ettei olla kesällä exclusive? Silloin mulla on Tinder päällä ja kuka tahansa voi nähdä mut Tinderissä. Onko mun vika, että hän on antanut kavereilleen väärän kuvan suhteen vakiintuneisuudesta?

Mutta tässä tapauksessa piru ei ollut yksityiskohdissa. Vaan täsmälleen siinä, mitä “Nainen_” edelliseen tekstiini kommentoi: minun olisi pitänyt arvata, etteä naiselle ei todellakaan ole ok, että tapailen muita. Ei vaikka hän sanoi, että se on ok.

Onko näin? Eli naiset eivät tänäkään päivänä tarkoita, mitä sanovat, tai sano, mitä tarkoittavat? Se kuulostaa ikävältä. Vuosi sitten poistuin parisuhteesta, jossa elettiin viimeiset vuodet yhteistä valhetta. Ongelmista ei enää puhuttu, koska se oli mukavampaa niin. Ongelmille ei myöskään tehty mitään, koska se oli mukavampaa niin. Kumpikin kyllä puhui ystävilleen ja valitti, kuinka huono suhde oli. Nerokasta. Haluisin tuollaisesta eroon. Mitä jos kumpikin sanoisi avoimesti, mitä ajattelee ilman pelkoa siitä, että toinen heti loukkaantuu?

Nainen olisi voinut sanoa, että hänelle ei ole ok että tinderöin menemään. Se olisi pakottanut punnitsemaan suhteen vakavuusasteen. Olisin todennäköisesti sanonut, että ei käy, kun ei tunneta tarpeeksi. Mutta olisipa ollut ilma puhdas eikä olisi tarvinnut arvailla ja siirtää ongelmaa eteen päin siihen hetkeen, kun shokeeraavasti jäänkin kiinni siitä, että löydyn Tinderistä.

Avoimuuden ihanne kirkkaana mielessäni ja viha arvailua kohtaan sydämessäni ajattelin, että sanon naiselle suorat sanat: olet vihainen asiasta, jossa ei ollut mielestäni mitään väärää. Se tunnetaan parisuhdelaissa termillä oikeudeton riita. Enkö voisi sanoa asiat niin, kuin ne itse näen? Eikö se edistäisi asioita parhaiten?

Kaverien mielestä en todellakaan. Heidän mielestä, jos sanon että minulla oli oikeus tinderöidä, olen kusipää ja loukkaan naista turhaan. Minun ei pitäisi tuoda esiin ajattelun epäloogisutta, vaan pahoitella vain aiheutettua mielipahaa mahdollisimman empaattisen oloisesti ja toivoa, että asia menisi nopeasti ohi.

Niin tein. Avoimuus, rehellisyys ja loogisuus lensivät romukoppaan. Tässä on hyvä perusta pitkälle parisuhteelle ja yhteisen valheen elämiselle. Niin tein aiemminkin, niin tekivät vanhempanikin. Arvailuleikki jatkukoon parisuhteissa kautta maan.

Kirjoitin joskus, että mun on hankala deittailla, kun käy nopeasti niin että rento deittailu muuttuu nopeasti tosi vakavaksi. Miten siitä pääsee eroon? Ehkä se auttaisi, jos en olisi niin avoin. Tai jos olisin kusipäisempi. Olisiko siinä avain onneen?

 

AUTA YLIKELAAJAA! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!

 

 

 

Kommentit (12)

 1. Suoraa puhetta
  klo 21:23

  Olen itsekkin pohtinut tuota miksei asioista voi puhua suoraan sillä se helpottaisi kaikkia. Ymmärrän toki mitä kyseinen nainen on mahdollisesti miettinyt mutta toisaalta en itsekkään jaksa arvailla, mitä miehet tarkoittavat ja välillä tuntuu kuin tarvitsisin mies suomi sanakirjan. Älä muutu muuksi kuin olet vaan pyri olemaan oma itsesi ja sanomaan asiat suoraan.

 2. Helpommin sanottu
  klo 20:56

  Olen itsekkin nainen, mutta ymmärrän yskän. Käytän myös itse taktiikkaa ”kaikki on ok” välttääkseni liian asian puimisen ja mielenjärkkymisen, mutta kokemuksesta voin sanoa ettei sillä kovin pitkälle pärjää. Riitatilanteissa luulee pääsevänsä helpommalla, kun toteaa että ei haittaa (vaikka todellisuudessa haittaa ja harmittaa). Lopulta ei enää kestä itse tilannetta jossa kokee kokeneensa vääryyttä. ”Miksi mies ei huomaa ettei kaikki ole hyvin?!”, kun asia tuntuu miehestä olevan ihan fine, mitä siis naisena olen itse toitottanut että näin se asia on.
  Mies tuntee olonsa puulla päähän lyödyksi, kun riita on tullut ihan puskista ja nainen kokee vääryyttä, kun mies ei tajunnut lukea rivien välistä. Helpompaa olisi vain puhua suoraan asiat, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Oma neuvoni siis tälläisiin tilantisiin olisi se, että jos kuulee liian helpon ”kaikki on ok:n” ja on pienikin epäilys ettei näin ehkä olisi niin pitää ottaa asia heti puheeksi ja varmistaa sekä selventää mikä on tilanne ja kysyä uudelleen onko kaikki edelleen ok? Näin vastaus saattaakin jo kertoa enemmän oikeista tuntemuksista.

 3. Mony
  klo 22:59

  Hyviä pointteja!! Itse pyrin naisena toimimaan eri tavoin, eli sanomaan mitä ajattelen. Tiedän naisia, itseni mukaan lukien, jotka ovat olleet samankaltaisissa tilanteissa, mutta ”joo no stress” on ollut ihan totta. Sen sijaan olen törmännyt tilanteisiin, joissa miehet ovat sanoneet ”no stress”, mutta sitten närkästyneet samantapaisista jutuista. Lienee persoonakysymys. Harmillisinta on jos ihmiset eivät pysty olemaan emotionaalisesti rehellisiä. Monet naiset tuntuvat pelkäävän vaikuttavansa liian ripustautuvaisilta/ tarvitsevilta miehien silmissä; ei ainakaan saa tykätä liikaa tms. Toisaalta uskon, että voi tykätä paljonkin, vaikka deittailisi kevyesti ja voi deittailla kevyesti ilman, että tarvitsee deittailla monia… hmm… jänskiä juttuja.

 4. Mango
  klo 11:35

  Eks tää oo se samanainen jolle maksoit liikaa ja muutenkin hankala? Let it go!

 5. Nan
  klo 13:22

  Vaikuttaa siltä että pelisääntöjä ei vieläkään sovittu tarpeeksi tarkasti, saatoitte edelleenkin toimia oletusten varassa. Toiselle haku päällä oleminen ei automaattisesti tarkoita samaa kuin rennosti ottaminen. Itse olen polyamorinen, minkä kautta olen oppinut kommunikoimaan odotukset ja säännöt mahdollisimman tarkasti. Toisaalta, voithan ajatella niin päin, että jos jo tässä vaiheessa menee kommunikaatio noin pahasti ristiin, olisiko suhteella ollut mahdollisuuksia selvitä yli kriiseistä?

  Sekin on kyllä ihan oikea ongelma, että osalle naisista on jotenkin iskostettu/iskostunut sellainen malli, ettei saa sanoa suoraan mitä ajattelee. Mutta sitä kyllä esiintyy myös sukupuolesta riippumatta.

 6. Iida
  klo 16:52

  Ole rehellinen. Toiset arvostaa sitä toiset ei. Ne jotka arvostaa sitä jää rinnallesi ja kiittelee myöhemmin.

 7. Tina. T. K.
  klo 20:11

  Naiselle harvoin on ok, että tapailet toisia, paitsi jos hän itse tekee samaa. Naiselle on paljon hyväksyttävämpää, että sattumanvaraisesti jossain tapaat jonkun toisen, joka tulee hänen tilalleen. Mutta että itse aktiivisesti etsit uusia tuttavuuksia Tinderistä, on vähintään maanpetokseen rinnastettava tilanne. Naiselle voi kyllä puhua suoraan, mutta yksityiskohtia ei kannata jättää mainitsematta: nainen kiinnittää yksityiskohtiin valtavasti huomiota. Ja jos joku jäi mainitsematta, olet syyllistynyt sopimusrikkomukseen. Odotuksenne ovat olleet erilaiset, sen kertoo jo se, ettei hän aikonut tapailla muita. Mutta vaikuttaakseen kivalta ja rennolta, hän antoi sinulle köyttä. Todellisuudessa odotti sinulta suurinpiirtein samaa käytöstä: silmät saa pitää auki, mutta Tinder oli liikaa. Et tarkoittanut pahaa, mutta nöyryytit häntä.

 8. Taija
  klo 21:12

  Jes! Ihanasti ja ymmärrettävästi selitetty! Itse en olisi osannut tuottaa tätä samaa ajatusta näin hienosti sanoiksi 🙂

 9. Taija
  klo 21:19

  Ja jatkoa siis kommenttiin. Jos nainen sanoo, että ei aio tapailla muita miehiä, koska ei kiinnosta, tarkoittaa se, että nainen on vakavissaan sinun kanssasi, ja silloin kun nainen on vakavissaan miehen kanssa, ei muut miehet todellakaan kiinnosta. Pelkästään jo se lause olisi pitänyt olla punainen varoitus sinulle, että se ei todellakaan ole okei, että tinderöit muita naisia. Hämmentävää, kyllä, kun joutuu etsimään pieniä vihjeitä naisen sanoista, helpompaa tosiaan olisi, jos vain suoraan nainen olisi sanonut, että asia ei ole okei. Toisaalta ymmärrän naisena myös naisen näkökulman, uusi ja tuore mahdollinen suhteen alku, ei halua ns. säikäyttää miestä pois ”takertumalla” ja
  vaatimalla liikaa.

 10. Namna
  klo 10:36

  Olen ehdottomasti suoraan puhumisen kannalla, senkin uhalla, että toinen lähtee tai suhteesta ei tulekaan mitään jos ”avaudut” liikaa. Sittenhän se suhde ei ollutkaan sen arvoinen. En tiedä olenko oikea ihminen kommentoimaan sinkkumarkkinoita kun itse en ole koskaan ollut sinkku, ensimmäinen parisuhde/avioliitto kesti 19 vuotta ja nykyisessä parisuhteessa/avioliitossa olen ollut 5 vuotta. En ole varmasti helppo ihminen parisuhteessa, olen todellinen ylianalysoija ja ”kissan pöydälle” nostaja ja pakottavan suorapuheinen (nykyinen introvertti-puolisoni ei aina jaksais alkaa avaamaan minulle sisintään, mutta kun sen tekee niin huomaa itsekin kuinka olo helpottuu kun asioita ei patoa sisälleen ja pura niitä sitten passiivis-aggressiivisesti myöhemmin) mutta uskoisin, että jotain osaan tehdä ”oikein” kun suhteeni kestävät.

  Ja tällä en tarkoita, että ihmiset, joiden parisuhteet ei kestä teksivät jotain väärin, ei välttämättä, väärien ihmisten kanssa ei parisuhteesta tulekaan mitään. Itse sitoudun ihmisiin vahvasti, niin puolisoon, perheeseen, ystäviin kuin työhöni ja siksi ensimmäinen avioliittoni kestikin niin pitkään kun en ollut valmis luovuttamaan vaikka tein kaikkeni sen eteen ja puoliso ei sitä arvostanut. Nyt olemme hankalan eron jälkeen todenneet, että molempien on parempi ilman toista, emme vaan sopineet toisillemme, vaikka puoliso eron aikanamme kirjoitti minulle, että ero tulee tuhoamaan hänen elämänsä. No, onneksi tiesin paremmin ja revin itseni irti ja nyt molempien elämä on niin paljon parempaa! Täytin tänä vuonna 40 vuotta ja minusta tuntuu, että ihana elämäni on vasta aluillaan!

  Minusta suoraan puhuminen on ihan perusjuttu, jos se on sinulle kaiken perusta avoimuutesi kautta niin pidä se. Kyllä tuolta löytyy nainen, joka sitä arvostaa ja kun hänet löydät niin saatat jopa huomata, että joku toinen on vielä avoimempi ja kovempi kelaamaan juttuja kuin sinä ja siinä sinulla opettelemista, että mites sen kanssa toimitaan. 🙂 Näin esim. meillä kun puolisoni piti itseään avoimena miehenä, joka ylikelaa juttuja niin minut tavattuaan on todennut, että vähänpä tiesi 🙂 🙂 🙂

 11. Namna
  klo 10:54

  Niin ja lisään vielä sen, että jos nainen sanoo ettei hän aio tapailla muita miehiä niin se kyllä kertoo jo aika paljon! Siinä vaiheessa olis kannattanut tehdä tarkentavia kysymyksiä niin asia olis voinu selvitä. Minä kysyin suhteemme alkuvaiheessa (3-4 kk) mieheltä, että onko hänellä muita seksisuhteita ja siinä vaiheessa hän sai rykästyä, ettei usko yksiavioisuuteen ja oli ihan varma, että lähden samantien käveleen niinkuin moni varmaan tekiskin. Minä en lähtenyt vaan asiatsa kehkeytyä mielenkiintoista keskustelua suhteen rajoista, jota käymme aina silloin tällöin edelleenkin. Olen itse samaa mieltä kuin puolisoni, että vaikka kuinka rakastais toista ja suhde olis toimiva niin se ei estä ihastumasta/haluamasta muita ihmisiä. Olemme menneet naimisiin ja kummallakaan ei ole ollut 5 vuoden aikana muita säätöjä, kun on lupa haaveilla muista ja flirtatakin niin loppujen lopuksi sitä haluaa olla vaan oman kullan kainalossa.

  Mutta nyt lipesin aiheesta, mutta tavallaan en: rehellisyys kannattaa vaikka toisen menettäminen pelottais, jos ei ole rehellinen niin ei voi saada selville, mitä toinen oikeasti ajattelee!

 12. Puhukaa
  klo 14:12

  Tälläiset ihmiset on mielestäni todella hankalia. Olen itse tottunut siihen että asiat sanotaan suoraan, ja että kaikista asioista, jotka vaivaa itseä, saa ja pitää puhua ja kertoa. En ole koskaan ymmärtänyt enkä varmaan tule ymmärtämäänkään, miksi pitää ”esittää” olevansa cool asian X suhteen, kun oikeasti ei ole.

  Olisi tässäkin tapauksessa vältytty mielipahalta kun nainen olisi sanonut että hei, haluaisin tapailla vain sinua. Olisitte käyneet asian läpi ja jatkaneet joko yhdessä tai eri suuntiin. Asioista tehdään deittailumaailmassa aivan liian vaikeita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad starts
Ad ends