Miksi miestä ei enää kiinnosta seksi?

Seksittömyys on suhteelle vakava paikka. Kun seksiä ei harrasteta, jää vain paksuuntuu. Seksittömyyden kuolemankierteen voi yrittää katkaista, jos ymmärtää miten mies ajattelee.

”Takana viisi vuotta avoliittoa eikä miestä kiinnosta seksi ollenkaan, missä vika?” Tällaisen riipaisevan viestin vastaanotin lukijalta ja aloin miettiä vastausta suoraan omasta kokemuksesta.

Pitkän suhteeni loppuvuodet menivät pitkälti ilman seksiä. Viiden vuoden kohdalla mua ei kiinnostanut seksi kumppanin kanssa enää yhtään. Samaan aikaan kuitenkin murehdin seksittömyyttä ja kaipasin seksiä todella paljon.

Koska mies voi samanaikaisesti olla haluton ja kaivata seksiä, tilanne on parisuhteelle aika vakava. Mäkin onnistuin syyttämään kumppaniani seksittömyydestä. Ajattelin, että hän ei ole tarpeeksi seksimyönteinen, kun ei tule pyytämättä arki-iltana ottamaan suihin, kun makaan sohvalla katsomassa elokuvaa. Todella seksivastainen kumppani mulla.

Onnistuin melkein oikeuttamaan pettämisen seksittömyydellä. Baarissa päähän nousi usein humalan kaveriksi ajatus, että jos seksiä ei saa kumppanilta, ei voi olla väärin hakea sitä muualta. Seksittömyys ja alkoholi vasta vaarallinen yhdistelmä onkin.

Ennen kaikkea onnistuin seksittömyydellä ankeuttamaan suhdetta. Ajatus parisuhdeillasta on helppo kääntää negatiiviseksi – eihän meillä ole edes seksiä. Jos mietin suhteen tilaa ja eroa, oli paljon helpompi kirota seksittömyyttä, kuin miettiä, miten itse hoidan suhdetta.

Mutta miten ajauduin seksittömyyden tilaan? Itsehän sitä seksiä en halunnut, vaikka halusin silti.

Uskon, että kiinnostus seksiin laantuu, oli kumppani minkälainen tahansa. Siis se ensikipinä, joka on syttynyt suhteen alkaessa. Sehän ei ole vakavaa, jos asian hanskaisi hyvin; voisi alkaa sytytellä kakkoskipinää (viittamatta mihinkään tiettyyn seksiin). Mutta moni ei sitä osaa, vaan on idiootti. Niin minäkin. Näin se ehkä meni.

Jossain vaiheessa suhdetta jossain tilanteessa mulle tuli ajatus, että pitäisiköhän harrastaa seksiä – ei ehkä jaksa. Ajatus toistui. Tuntui oikeasti siltä, että kahden päivän kylpyläloman viimeisenä iltana olisi vain chillimpää syödä hyvin, kellahtaa sänkyyn ja nukkua kerrankin hyvät unet. Mutta sitten ajatus alkoi häiritä. Minua ei kiinnosta seksi kumppanini kanssa!

Ajatuksesta tuli todella ahdistava: Onko vika minussa, kalussani, naisessani, vai suhteessani? Hirveää joka tapauksessa – parempi vältellä asian ajattelemista paitsi humalassa, ja kun kundien saunaillassa valitetaan naisista.

Ahdistus alkoi leimata kaikkea läheisyyttä. Parisuhdeilta. Miniloma kylpylään. Etelänmatka. Mitä jos ollaan tilanteessa, jossa kuuluisi harrastaa seksiä, eikä mua yhtään kiinnosta? Sitten hempeilen ja suutelen puoliväkisin. Mutta en kiihotu. En halua loukata kumppania.

Kun seksittömyys etenee, kynnys ja paineet seksiin kasvavat. Kun vain kerran vuodenajassa pannaan, mitä jos se epäonnistuu? Jääkuori seksin päällä paksuuntuu ja miehen potenssi ohenee.

Minä ja kumppanini erosimmekin sitten seitsemän ja puolen vuoden jälkeen. Seksittömyys ei ollut ainoa syy, mutta vahva ankeuttaja ja lisälukko, kun siitä ei ikinä oikein puhuttu. Ehkä traumatisoiduin idioottimaisuudestani niin, että musta tuli tällainen seksikirjailija.

Miten seksittömyyden kuolemanpyörteen voi välttää?

Jos suhteessa on muita ongelmia, ne heijastuvat helposti seksiin, se on selvää. Jos menee muuten hyvin, niin sitten vain puhtaasti haluja taklaamaan.

Puhukaa seksistä, on maailman vanhin vinkki. Se ei vain yleensä onnistu. Joko mies ei halua ajatella asiaa, tai ­­mies ei uskalla sanoa naiselle, mitä ajattelee. Parisuhteessa pyritään olemaan toista kohtaan kivoja ja ymmärtäväisiä. Voi olla hankala sanoa, että kulta olisi kiva, jos et makaisi kuin lahna, vaan palvoisit mun fallosta niin kuin nettipornon naiset. Jos tuon uskaltaisi sanoa, saisi edes käytyä läpi, miksei naista välttämättä moinen kiinnosta.

Jos puhutte seksistä tilanteessa, jossa se ei toimi, olisi tärkeää saada fiilis, että nyt ei loukaannuta herkästi. Että nyt puhutaan seksistä, eikä tunteista. Näyttele vaikka. Aloita itse ylirempseästi. Lisäksi olisi hienoa, jos mies saisi päähänsä, ettei ole vakavaa, jos seksiin ryhtyy, eikä se onnistu.

Sitten se klassinen seksin piristäminen. Se ei toimi, jos jää on muodostunut paksuksi. Kun ajatus seksistä ahdistaa ja mies pelkää, ettei seiso, ei kodin sisustaminen sadomasohuonekaluilla vähennä paineita. Sen sijaan voi tehdä mitä vain, mikä rikkoo jäätä ja laskee seksikynnystä. Tämä on usein päinvastoin, kuin mitä nainen haluaisi: henkinen yhteys ennen fyysistä, eli kynttilöitä ja romantiikkaa. Ei voi mitään.

Kyllä mun mielestä hyvä yritys on käydä mieheen käsiksi. Mä en aiemmassa suhteessani halunnut puhua seksistä. Läheisyys ahdisti. Samoin tilanteet, joiden kuvittelin ehkä johtavan seksiin. Mutta jos kumppani olisi tullut viereeni sohvalle ja alkanut kosketella lahkeesta, olisi satavarmasti alkanut tapahtua. On eri asia, olisiko hän nauttinut siitä. Se on kunkin itse mietittävä itse.

Mies ajattelee seksistä teknisemmin kuin nainen, eikä se ole mikään henkilökohtainen loukkaus. Se on niin kaikkien naisten kanssa. Sen sijaan seksin paineista ja epäonnistumisen tunteista mies ajattelee niin tunteella, ettei edes Freud tajua.

Näillä eväillä, ei muuta kuin hommiin!

Vastasinkohan muuten yhtään lukijan kysymykseen? Joka tapauksessa voit jakaa omat dilemmasi mulle tästä.

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!