Kannattaako koe-ero?

Sen mitä oikeasti haluaa, tajuaa usein vasta, kun sen menettää.

Hyvä kaverini siirtyi juuri parisuhteessaan tsemppikauteen. Tätä oli edeltänyt keskustelu erosta, mutta kaverini päätti, että vielä kannattaa yrittää. Ja siis ihan oikeasti yrittää.

Ensiksi kaverini alkoi miettiä, miten löytäisi enemmän yhteistä aikaa kumppaninsa kanssa. Se ei ollutkaan vaikeaa, sillä kaverini huomasi notkuvansa toistuvasti toimistolla pari tuntia mukamas ylitöissä lukemassa Ilta-Sanomia, jottei tarvitsi mennä kotiin ankeilemaan avopuolison kanssa. Kaverini totesi ryhdikkäästi, että näin ei voi jatkua. Joko yhdessäolosta saadaan nytkäytettyä aivoissa miellyttävä kokemus, tai sitten erotaan.

Vaikea olla eri mieltä. Ehdotin, että yritä aluksi vaikka lukea Ilta-Sanomia kotisohvalla – huonoimmassa tapauksessa joudut imuroimaan, hyvässä tapauksessa saat seksiä ja parhaassa tapauksessa rakastut uudelleen ja pelastat suhteen.

Kaverini tsemppikausi ei jäänyt siihen. Parisuhdeterapian kautta kaverini huomasi aikaisempien suhteidensa toistaneen samaa kehityskulkua, eikä meno parantunut naista vaihtamalla. Kaverini päätyi lopulta yksilöterapiaan jumppaamaan omia demonejaan, ja edistystä on ollut hienoa. Vielä on turhan aikaista ennustaa, mitä parisuhteelle tulee tapahtumaan, mutta ainakin kaverini yrittää ja kunnolla.

Ja onhan niitä vielä järeämpiäkin keinoja. Tauko. Asumusero. Full ero, mutta testimielessä. Näihin ei omassa kaveriporukassani usko juuri kukaan, mutta muutaman vuoden vanhemman isoveljeni ympyröissä kaikki edellä mainitut keinot ovat olleet ihan perus.

Moni tuttu pari on ajautunut pitkän suhteen jälkeen kriisiin, kun on ollut naimisiinmenon ja perheen perustamisen paikka. Yksi pari muutti erilleen, mutta pysyi yhdessä. Yksi pari muutti erilleen ja otti suhteessaan aikalisän. Yhdessä tapauksessa nainen häipyi pariksi kuukaudeksi aurinkoon miettimään elämäänsä. Oma veljeni otti ihan täysimittaisen eron.

Kaikkia tarinoita yhdistää se, että lopulta pariskunnat palasivat yhteen, ovat tänä päivänä naimisissa ja kasvattavat yhdessä uutta parisuhdevaiheilijoiden sukupolvea.

Tauot ja koe-erot eivät ole helppoja tai mukavia kokemuksia, mutta ne ovat kuitenkin yritys viedä asioita johonkin suuntaan. Ja usein käy niin, että Siperia opettaa. Yksinään olo voi olla parasta kokemusterapiaa. Kun on yöpynyt yksin poikamiesboksin lattialla läppärin valossa ja kokenut pari kertaa, kuinka huonoa känniseksi tuntemattomien ihmisten kanssa on, tietää paremmin, mitä todella ajattelee parisuhteestaan. Kuulostaa ehkä raffilta, mutta jos koe-eron ja muutaman random-panon jälkeen ollaan yhdessä neljäkymmentä vuotta suht’ onnellisesti, mitä väliä on neljän kuukauden tauolla?

Tietenkään aina hommat eivät mene niin kuin parisuhdepalstan vinkeissä. Omalla kohdallani on jo liian myöhäistä tajuta, että hei, tästä parisuhteestahan olisi kannattanut pitää kiinni. Entisellä tyttöystävälläni on nimittäin uusi mies, ja he ovat paukkaamassa pikavauhtia naimisiin. Sitä kuviota en tietenkään halua häiritä. Mies on muuten kuulemma täysi vastakohta minusta. En ihmettele.

 

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!