Baggage on hyvän suhteen perusta

Miten hirveää olisi seurustella jonkun kanssa, joka ei ole ikinä seurustellut?

27-vuotias nainen sanoi: ”En enää ikinä aio deittailla kolmekymppisiä miehiä, niillä on jo niin paljon baggagea.”

Kaverillani oli juuri mennyt taas yksi orastava elämää suurempi rakkaustarina mönkään.

Olisi tehnyt mieli sanoa, että ikä ei ole tarkin mahdollinen sisältökuvaus miehen elämästä. Varmaa on vain se, että kolmekymppisen baggage-miehen elämässä maa on ehtinyt kiertää auringon kolme kertaa useammin kuin naisen elämässä.

Ikäkeskustelun sijaan aloinkin miettiä baggagea. Tunne-elämän painolastia. Sitä pidetään ongelmana. Kolmekymppiset miehet ovat siis ehtineet aiemmissa ihmissuhteissaan kohdata niin paljon ongelmia, että mokaavat kaikki tulevatkin ihmissuhteensa, kumppanista riippumatta? Interesting.

Mulla on baggagea. Roikuin edellisessä suhteessani 7,5 vuotta ennen kuin panin sen poikki. Kumppani oli tosi tyytymätön, mutta uskoi loputtomalla optimismilla onnelliseen tulevaisuuteen. Ero oli valtava järkytys kummallekin, mutta eri syistä. Mä järkytyin siitä, että en kyennyt lopettamaan suhdetta vaikkapa kolme vuotta aiemmin. Sen sijaan lupailin kumppanille turhaan tsemppaavani jatkossa enemmän.

Siitä jäivät käteen syvä pelko ja ahdistus naisen ajan tuhlaamisesta ja loukkaamisesta. Eksä sanoi eron jälkeen, että olin ihana poikaystävä ja kohtelin häntä aina hyvin, ja että hän itse teki toistuvasti päätöksen jäädä suhteeseen. Koen silti, että varastin häneltä valheellisesti aikaa ja särjin unelmat. Ehkä siksi mun on nykyään vaikea sopia toisia Tinder-treffejä. Se olisi mun baggagella mun päässä perusteltua vain, jos tiedän ekan kiusallisen kahvittelun perusteella, että haluan ventovieraan digiprofiilin kanssa naimisiin.

Mutta. Baggage ei ole läheskään aina huono asia. Baggagen voisi myös suomentaa sanaksi kokemus. Kun asioita kokee, aina on mahdollisuus, että menee päin persettä. Jatko riippuu siitä, mitä kokemuksilla tekee. Sitä myötä baggagea on kahdenlaista: hyvää ja huonoa.

Mitä jos baggage tarkoittaa, että on kokeillut asioita ja ottanut niistä opiksi? Miten muuten opit hyväksi ihmissuhteissa kuin harjoittelemalla niitä? Jos haluat poikaystävän ilman baggagea, haluatko myös kirurgiksesi sellaisen, jolla ei ole vuosien opintojen ja leikkaustilanteiden tuomaa baggagea?

Hyvän baggagen ihminen on parisuhteessa 100 kertaa parempi ratkaisu kuin puhdas, täysin lightina matkustava ihmissuhdeneitsyt. Jos tapaisin naisen, jolla ei ole yhtään huonoa ihmissuhdetta ruumaan menevässä matkalaukussa, juoksisin kauhuissani karkuun.

Huonoa baggagea taas on se, että asioista ei ota opiksi ja toistaa samoja virheitä uudestaan ja uudestaan. Siksi minä-kausi on voittava konsepti. Päättyneen ihmissuhteen jälkeen kannattaa ottaa hetki rauhassa ennen uusia sekoiluja ja miettiä: mistä itse oikeasti tykkään ja mistä en? Huonossa ihmissuhteessa kun voi kadottaa itsensä. Jotten ala kuulostaa Gandhilta totean, että toki villi alistusseksi tuntemattoman kanssa heti eron jälkeen piristää, mutta heti ei kannata rakastua. Edellisen elämän peloissa ja traumoissa on pohjimmiltaan kyse samasta ilmiöstä kuin siinä, miksi alkoholistien lapset päätyvät yhteen alkoholistien kanssa.

Siksi mun mielestä on mielenkiintoista puhua treffeillä naisen aiemmista parisuhteista (tiedän, kuulostaa todella kiusalliselta). Hälytyskellot soivat, jos samanlaisena toistuvat asiat ja paskat miehet ovat vain jotenkin tapahtuneet naiselle. Kuin kosminen hyökyaalto, johon ei voi vaikuttaa. Kysyessäni baggagesta yksi treffikumppani ilmoitti: ”No mulla on yhdestä suhteesta lapsi.” Vaikka kuinka mahtuisi kantoreppuun, sitä en tarkoittanut, eikä lapsi itsessään ole minkäänlaista baggagea.

Kerroin pari tekstiä takaperin kaveristani, joka muutti kolmen vuoden suhteen kohdalla naisestaan erilleen ja alkoi käydä psykoterapiassa rupattelemassa. Kaverin todella monta kertaa toistunut kaava on ollut erota upeasta naisesta kolmen vuoden kohdalla ja löytää heti uusi ja muuttaa yhteen. Hän sanoi viikonloppuna: ”Musta tuntuu, että tämän suhteen ongelmat johtuvat enemmän musta kuin naisesta tai suhteesta.” Nerokasta. Kaveri on muuttamassa huonon baggagen hyväksi, ja edessä voi olla todella miellyttävä tulevaisuus. Jos kohtaat tämän kaverin sinkkuna, hän pieksee kumppaniehdokkaana nollabaggage-fuckboyt sata-nolla.

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!