Kiusaamisesta huolimatta Paula tykkäsi koulusta. Lukiosta hän löysi samanhenkisiä kavereita.

Paula Vesala kiusaamisesta ja poikkeavuudesta: ”Totta kai se huutelu satutti”

Muusikko ja dramaturgi Paula Vesala tottui silmätikun rooliin jo lapsena. Kiusaamisen syyksi riitti jo viulukotelo.

Paula Vesala oli hyvä koulussa, mutta hänellä oli usein tylsää ja keskittymisvaikeuksia. Siksi opettaja lähetti hänet usein käytävään.

Jos jotain ikävää oli sattunut, syylliseksi epäiltiin heti Paulaa. Paula oli varmaan vähintään yllyttänyt. Hän oli silmätikku.

Musiikkia Paula rakasti ja viulu oli hänen ensimmäinen instrumenttinsa. Musaleireillä Paula oli kuin taivaassa, siellä tuntui niin kotoisalta. Musaharrastuksista löytyivät myös parhaat ystävät ja mukavin ilmapiiri.

Sen sijaan kouluympyröissä oli usein hankalaa. Yläasteella kouluun meneminen ahdisti. Kiusaaminen ei Paulan kohdalla ollut fyysistä – osaan saman kylän kiusatuista käytiin käsiksikin. Iltaisin kylillä sama meno jatkui.

Paulan perhe muutti usein, ja uudessa paikassa oli tuurista kiinni, saiko kavereita vai ajettiinko takaa. Kiusaamisen syyksi riitti mikä vain, kuten Paulan viulukotelo.

Paula on muuttanut reilun neljän Kalifornia-vuoden jälkeen takaisin Suomeen.

Kiusaaminen sytytti kapinahenkeä, ja Paula provosoi tahallaan. Hän teki sanomalehdestä hameen ja meni kylpytakissa kouluun. Hän leikkasi lyhyen, punaisen siilitukan, mutta jätti pitkät pulisongit.

– Olen sellainen, että kaivan verta nenästäni. Totta kai se huutelu satutti ja olin aika yksinäinen yläasteajan.

Nyt saa erottua

Nyt Paulan Instagram-kuvissa toistuu androgyyni, vaaleakulmainen Paula. Hänellä on futuristinen look ja särmikkäästi leikattu polkka. Häntä kiinnostaa rooleilla leikittely sekä oman ilmaisun että taiteen tekemisen osalta. Paulan mielestä ihmiskeho on poliittinen asia, jota on aina yritetty kahlita lailla.

Ulkonäöllä ja tyylillä Paula sanoo sitkeästi halunneensa kyseenalaistaa naiskuvaa ja kauneusihanteita. Paulaa huvittaa, kun hän kertoo vetäneensä Lapin rundilla keikan paikassa, jonka avajaisissa esiintyi 12 vuotta sitten englantilainen glamourmalli ja poptähti Samantha Fox.

– On siinä naiskuvassa iso ero ja aika eeppinen kaari.

Paulan tapa puhua ei ole arvottava, eikä hän nosta itseään jalustalle. Iloa tuottaa lähinnä se, että nyt ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia olla mitä ikinä he haluavat olla. Nyt saa erottua.

– En ole tarkoituksella tavoitellut mitään poikkeavuutta. Olen vain ollut sellainen kuin haluan olla.

Lue lisää Paulan ajatuksia normeista, uskonnosta ja silmätikkuna olemisesta uudesta Cosmopolitanista.

Tyyli Minttu Vesala, meikki Jenny Jansson.

Lue myös:

Johanna Puhakka ja Sara Parikka töistä ja parisuhteista: ”Mitä sitten, jos joskus mokailee?”

Janni Hussi ja Joel Harkimo rakastumisesta, yhteisestä yrityksestä ja avioliitosta: Nyt tämä on kyllä menoa

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fabian Björk