Kuva: MVphotos

Paloiko iho auringossa? – Viisi vinkkiä hoitoon

Pitkään jatkuneet helteet ja alkusyksyn äkkilähdöt houkuttelevat nauttimaan auringosta runsain määrin. Auringonvalolle altistumisessa on kuitenkin aina omat riskinsä vanhentuneesta ihosta melanoomariskin kasvamiseen. Näillä seuraavilla

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Viilennä

Auringon polttamaa ihoa aristaa ja kuumottaa. Täten palokohtia tulisi viilentää auringossa oleskelun jälkeen esimerkiksi käärimällä jääpaloja ohuen pyyhkeen sisään ja painelemalla kääröä palaneisiin kohtiin. Oloa voi helpottaa myös kylmällä suihkulla tai kylvyllä.

Vaihtoehtoisesti apua saa myös tuoreesta mintusta tai kurkusta. Antioksidanttien sekä korkean vesipitoisuuden johdosta ne auttavat kosteuttamaan etenkin kasvojen ihoa. Lisää kurkkuviipaleet kasvoille 15–20 minuutiksi tai kostuta pyyhe jääkylmällä, kurkku-minttuvedellä.

2. Rauhoita

Huolellinen ihonhoito on kaiken A ja O, sillä näin auringonvalon aiheuttamat vauriot saadaan ehkäistyä tarpeeksi aikaisin.
Antioksidantit nopeuttavat ihon uusiutumisprosessia ja taistelevat soluja vaurioittavia vapaita radikaaleja vastaan. Kosteusvoiteiden lisäksi ihoa voi täten hoitaa myös syömällä ravitsevia hedelmiä ja kasviksia.

3. Nesteytä

Aurinko kuivattaa ihoa, joten palanutta ihoa kannattaa hoitaa myös juomalla tarpeeksi vettä sekä nauttimalla erittäin vesipitoisia ruoka-aineita. Hedelmien ja kasviksien sisältämä vesi on niin sanotusti strukturoitua, tarkoittaen, että kehomme kuljettaa tämänkaltaisesta ravinnosta saatavan veden tehokkaammin soluihin. Joten nauti vetesi ruuan muodossa, näin kehosi pysyy nesteytettynä pidempään.

4. Peitä

Palanutta ihoa ei missään nimessä saisi altistaa uudelleen auringolle, vaan se pitäisi peittää mahdollisimman hyvin vaatteilla siksi aikaa, että punoitus hälvenee iholta.

5. Hae apua lääkäriltä

Muistutamme, että lääkäriltä kannattaa hakea apua saman tien, jos auringonpoltama on erittäin vakava.

Lue myös:

Luonnollinen rusketus itserus­ket­ta­villa? Näillä vinkeillä onnistut (oikeasti)

Saisiko olla yksi (tai useampi) hyvä kauneusniksi? Listasimme 15 vinkkiä, joilla muutat kauneus­ru­tiinisi lopullisesti

Pakkaa kosmetiikka matkalle fiksusti – yhdeksän vinkkiä

Teksti Roosa Roivainen