”Nenässäni on paljon mustapäitä. Miten pääsen niistä eroon?”

Kiilteleekö ihosi tai vaivaavatko näpyt? Hillitse näppyjä näillä neuvoilla.

Miksi iho alkaa usein oikutella kesällä tai kesän jälkeen? Miten nitistän kesäfinnit?
Kesällä näppyjä voi aiheuttaa liian tuhti aurinkovoide, joka tukkii huokoset. Kuumalla säällä iho hikoilee ja talin tuotanto kiihtyy. Siksi iho myös kiiltää helpommin kuin talvella. Puhdista kasvot kesällä erityisen tarkasti aamuin illoin. Hanki kasvoille tarkoitettu kevyt aurinkosuojavoide, joka antaa ihon hengittää. Esimerkiksi apteekin valikoimissa on rasvaiselle ihollekin sopivia, niin sanottuja non-komedogeenisia suojavoiteita. Vältä myös paksua meikkiä, joka tukkii sekin ihohuokosia ja siten ruokkii epäpuhtauksia.

Suupieliini ja leukaani ilmestyy ajoittain pieniä näppyjä. Mistä ne johtuvat?
Hormonit voivat aiheuttaa ihopulmia. Lähestyvätkö kuukautiset, tai oletko stressaantunut? Moni nainen kärsii näpyistä suun lähistöllä tai leuassa hieman ennen kuukautisia. E-pillereistä voi olla apua, mutta muutaman näpyn vuoksi niitä ei kannata alkaa syödä. Sen sijaan kannattaa hoitaa ihoa hyvin ja turvautua täsmätuotteeseen: näppykynä nitistää yksittäiset finnit nopeasti. Jos iho oireilee läpi kuukauden, torju stressiä hillitsemällä tahtia. Ulkoisesti voit kokeilla syväpuhdistavaa savinaamiota vain ongelma-alueelle, niin et kuivata muuta ihoa turhaan.

Nenässäni on paljon mustapäitä. Miten pääsen eroon niistä?
Mustapäät ovat tukkeutuneita talirauhasia eli avoimia komedoja. Puhdista meikki huolellisesti iltaisin, ettei se tuki huokosia. Tarkasta myös, hoidatko ihoasi oikeanlaisilla tuotteilla. Mustapäitä voi karkottaa kuorimalla ihon säännöllisesti ja käyttämällä syväpuhdistavaa naamiota. Vältä mustapäiden puristelua, niin vältyt punoittavalta tulehdukselta. Tehokkaimmin mustapäistä pääsee eroon säännöllisellä ihonpuhdistuksella. Kosmetologi höyryttää ihohuokoset auki ja tyhjentää ne sormin, komedoraudalla tai ultraäänilaitteella.

Miksi ihoon jää punainen jälki, vaikka näppy olisi jo parantunut?
On normaalia, että tulehtuneesta finnistä jää ihoon punainen jälki joksikin aikaa. Yleensä väriero tasoittuu ajan myötä. Satunnaisten näppyjen jälkiä voit häivyttää ihon uusiutumista edistävällä A-vitamiinivoiteella ja kuorinnalla. Paha ihotulehdus voi aiheuttaa pysyviä arpia ja pigmenttimuutoksia. Jos sairastat vaikeaa aknea, hae apua ihotautilääkäriltä. Näin vältyt varmimmin aknearvilta, joista on hankala päästä eroon.

Onko sinulla kauneuspulma, johon haluaisit vastauksen? Lähetä kysymyksesi Emmi-Liialle.