Näin tuet syömishäiriötä sairastavaa

Kun läheinen sairastaa syömishäiriötä, hyvät neuvot ovat tarpeen. Miten rakasta kannattaa tukea? Pitääkö häntä patistaa hakeutumaan hoitoon? Miten asiaan pitää suhtautua ruokapöydässä?

Leo Jokinen, 33, tietää näihin kysymyksiin vastauksen. Hänen puolisonsa Henna, 33, kärsi bulimiasta ja anoreksiasta yli kymmenen vuotta. Hennan parantumisprosessi alkoi vuonna 2012. Nyt hän on vihdoin terve. Puolison tuki on ollut korvaamaton tuki Hennalle.

– En usko, että olisin elävien kirjoissa, jos Leoa ei olisi, Henna kertoo.

Näin tuet syömishäiriöön sairastunutta

1. Kuuntele ja keskustele

Leo: ”Toisen kanssa kannattaa jutella mahdollisimman paljon. Pidä korvat auki, kun toinen haluaa kertoa omista tuntemuksistaan.”

Henna: ”On tärkeää muistaa, että tässä tilassa toiselle on aika turha puhua järkeä. Syömishäiriöön sairastunut ei sitä kuitenkaan kuuntele. Mieluummin kannattaa osoita aidosti kiinnostusta toisen tekemiseen ja hakea keskusteluyhteyttä. Älä käske toista avautumaan, vaan aloita pienistä asioista. Kysy, miten päivä on mennyt ja kuuntele vastaus.”

2. Älä painosta ruokapöydässä

Henna: ”Ruokapöydässä toisen syömättömyyteen ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Ruokalutilanne on sairastuneelle muutenkin ahdistava kokemus. Jos toista painostaa, hän saattaa alkaa pelätä niitä entistä enemmän.”

Leo: ”Esimerkiksi sukulaisten luona kyläillessä voi yrittää viedä muiden huomion pois toisen syömättömyydestä. Se saattaa auttaa toista rentoutumaan.”

3. Ole kärsivällinen

Leo: ”Syömishäiriöstä parantuminen vaatii, että toinen haluaa itse aidosti parantua. Vaikka kuinka tukisi ja kuuntelisi, mitään ei tapahdu, jos toinen ei ole valmis parantumaan. Sairastuneella voi mennä todella kauan ennen kuin hän on itse valmis käsittelemään asiaa. Kannattaa myös muistaa, ettei syömishäiriö katoa mihinkään parissa viikossa. Vaikka omasta vinkkelistä toinen olisikin terve, asia ei välttämättä ole vielä hänen osaltaan käsitelty. Älä siis odota ihmeparantumista, vaikka läheisesi hakeutuisikin omatoimisesti hoitoon.”

4. Kehu

Henna: ”Jatkuva kehuminen voi tuntua siltä, ettei se auta mitään. Tässä sairaudessa se on kuitenkin tärkeää, jotta toisen omanarvontunto kehittyy.”

Leo: ”Syömishäiriöön sairastunut näkee itsensä kuin Linnanmäen peilistä. Näkemys omasta vartalosta on vääristynyt. Koska toinen ei näe todellista itseään, häntä pitää muistuttaa päivittäin siitä, että hän täydellinen juuri sellaisena kuin hän on.”

5. Kun toinen paranee, hyväksy muutos

Henna: ”Kun ihminen toipuu sairaudesta, hän saattaa muuttua paljonkin. Tämä pätee erityisesti syömishäiriöön, koska se vaikuttaa niin paljon ihmisen minäkuvaan. Muutosta ei pidä pelätä, vaan iloitse siitä, että olet saanut rinnallesi uudenlaisen tyypin.”

Lue Hennan ja Leon koko tarina huhtikuun Cosmon sivulta 36.
Kuva: iStock

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Katso myös: 

Milloin masennuksesta pitää huolestua?

Kirje, joka jokaisen naisen on luettava

9 syytä rakastaa vartaloasi juuri sellaisena, kuin se on