Näin saat enemmän irti pyöräilystä

Bussi menee kotiovelta ja työpäivän jälkeen kiinnostaa sohva. Kokosimme 13 kohtaa, joiden avulla duunimatka- ja kuntopyöräily alkavat kiinnostaa. 

Päätä, että ajat viiden kilometrin työmatkasi kahdesti viikossa. Päivän jälkeen sinulla on kasassa kymmenen kilometriä, kuukauden päästä 80. Se on paljon! Turha edes muistuttaa, että pyöräily on loistavaa hyötyliikuntaa. 

Huristele työmatkasi ensin viikonloppuna. Tutki reittiä ja ajankäyttöä. Suunnittele duuniaamujesi aikataulu sen mukaan. Suomalaiset pyöräilevät keskimäärin noin kolme kilometriä eli vartin päivässä. 

Kun matka kestää yli puoli tuntia, puhutaan kevyen liikunnan myönteisistä vaikutuksista. Verenpaine laskee, ja sydänlihaksen koko kasvaa. Lisäksi kevyt lenkki poista väsymystä, kohentaa aineenvaihduntaa sekä lisää lihasten ja tukikudosten kestävyyttä.

Hyödynnä vaihteita. Kun lähdet liikkeelle, aloita pienellä vaihteella. Lihaksesi saavat lämpöä, ja veri alkaa kiertää reippaammin. Liian isolla vaihteella kampeaminen johtaa helposti hapen loppumiseen lihaksissasi. Se ei kohenna kuntoasi. 

Kun pyöräilet töihin, pidä yllä sykealuetta, joka on 60-70 prosenttia maksimisykkeestäsi. Silloin polkeminen rasittaa sopivasti, ja hengistyksesi kiihtyy vain vähän. Voit määrittää riittävän kevyen tehon myös neljän peen ohjeella: sinun pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. 

Jos saat polvikipuja, ne voivat liittyä pyörän säätöihin tai satulaan, joka saattaa olla väärässä kulmassa, liian edessä tai liian takana. Myös satulan muoto vaikuttaa. Satula voi olla suunniteltu eri leveydellä oleville istuinluille.

Ole tarkkana hameiden kanssa. Helma ei saa olla niin kapea tai liehuva, että siitä tarvitsisi pitää kiinni. Parhaat pyöräilyhameet ovat hieman venyvää materiaalia. Hamemaiset sortsit toimivat myös. Tarpeen vaatiessa hameen alle voi sujauttaa lämpimät trikoot.

Kengiksi riittävät työmatkapyöräilyssä lenkkarit. Vaihtokengät kulkevat repussa tai korissa. Jos haluat hifistellä, hanki pyöräilykengät ja lukkopolkimet. Kengät kiinnittyvät polkimiin, jolloin saat paremman treenin myös takareisille ja pakaroille. Jos kenkien käyttö jännittää, käy harjoittelemalla sisäpyöräilyttunnilla.

Kesän kypärämuodin kirkkaimmat värit ovat oranssi, neonkeltainen, pinkki ja turkoosi. Jos ajat pitkää matkaa, valitse kypärä, joka on tuulettuvaa mallia.

Paras pukeutumisvinkki työmatkapyöräilyyn: älä pue liikaa. Bussia odotellessa tulee helpommin vilu kuin liikkeessä. Tärkeintä on suojata kädet, kaula ja pää. 

Jos poljet kunnonkohotus mielessäsi, voit hankkia ajamiseen suunnitellut pyöräilyhousut. Osassa on pepun kohdalla pehmustetta. Ajohanskat estävät hankautumia.

Kokeile Stravaa, jos Sports Tracker ei riitä. Sen avulla voit vertailla suorituksiasi ystäviesi kanssa ja seurata kehitystäsi. Helppokäyttöisen Movesin avulla voit tarkkailla, kuinka paljon kilometrejä olet polkenut.

Asiantuntijoina liikunta-alan kouluttaja Juhani Keski-Rahkonen ja pyöräilystä bloggaava Eeva Helle
Teksti: Sanna Kekki

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Katso myös:

Motivaatiokeskiviikko

Näin pääset eroon turvotuksesta

12 vartaloosi liittyvää asiaa, joista sinun ei kannata välittää