Minimalistinen pukeutuminen on tekemässä comebackin, mutta onko se välttämättä hyvä juttu?

Ruutubleiserit, -hameet ja kauluspaidat ovat tämän syksyn arkityylin kulmakivet. Onko hillitty tyylisuunta syrjäyttämässä maksimalismin kokonaan?

Selkeät linjat, virheetön räätälöinti sekä ruskean ja harmaan eri sävyt olivat pääosassa esimerkiksi Stella McCartneyn ja amerikkalaismerkki Off-Whiten mallistoissa. Vaikka syksyllä trendaavat myös psykedeeliset 70-luvun printit sekä massiiviset puffer-takit, on hillitty toimistotyyli kaukana näistä maksimalismin tuntomerkeistä. Onko maksimalismi siis siirtymässä syrjään minimalistinen vaatekaapin tieltä?

Stella McCartney, Michael Kors, Off-White

Muodissa minimalismiin liittyvät pelkistetyt ilmaisukeinot tarkoittavat yleensä selkeitä linjoja, vähäisiä tai yksinkertaisia koruja ja asusteita sekä hillittyä väripalettia. Kaikki ylimääräinen, kuten röyhelöt, paljetit ja asusteilla leikittely on riisuttu pois ja jäljelle jää käytännöllinen ja tyylikäs kokonaisuus. Kriitikot väittävät minimalistisuutta tylsäksi, kun taas puolestapuhujat perustelevat valittua tyylisuuntaansa laadukkaaksi ja klassiseksi. Myös asukriisit on helppo välttää, kun kaappi on koostettu ainoastaan toisiinsa yhteensopivista vaatekappaleista.

Minimalistista muotia Pariisin kaduilla.

Minimalismi mainitaan usein samassa lauseessa skandityylin kanssa. Monet koti- ja naapurimaidemme suunnittelijat mielletäänkin minimalistisiksi. Hyvinä esimerkkeinä toimivat Samuji sekä Filippa Knutssonin ja Patrik Kihlborgin luotsaama Filippa K. Myös ranskalaismuotitalo Célinen luovaa johtajaa Phoebe Philoa on kutsuttu minimalismin kuningattareksi. Muita hillityn tyylin taitajia ovat muun muassa Jil Sander sekä jo muotimaailman jättänyt Helmut Lang.

Maksimalismi versus minimalismi. Coach, Gucci, Céline, Jil Sander.

Irtaantuminen minimalismin pitkään jatkuneesta voittokulusta tapahtui muutama vuosi sitten Guccin Alessandro Michelen johdolla. Michelen luoma, jopa liioitellun maksimalistinen fantasiamaailma säkenöi kirkkaissa väreissä ja glitterissä. Pian monet suunnittelijat seurasivat muodin uranuurtajan esimerkkiä. Mitä hulluimmat kokonaisuudet valtasivat näytöslavat, eikä mikään tuntunut olevan liian villiä. Rajoja rikottiin, asusteilla leikiteltiin ja huutavia statement-kappaleita yhdisteltiin häpeilemättä toisiinsa. 

Maksimalismi versus minimalism. Coach, Gucci, Céline, Jil Sander.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että rönsyilevä tyyli saa väistyä pelkistetyn olemuksen tieltä. Tämä saattaa olla joillekin toiveiden täyttymys, kun taas toisille karvas tappio. Hiljalleen kauppojen rekeiltä katoavat tilkkutäkkimeiningillä kootut jakut ja hassut villapaidat. Ne korvataan terävillä bleisereillä ja ajattomilla neuleilla. Leikkimielinen lapsi kasvaa aikuiseksi ja käytännöllisyys ottaa vallan.

Vai ottaako sittenkään? Who What Wear -sivuston mukaan taidenaailmasta tuttu käsite postminimalism on nyt myös muodissa minimalistisen tyylin kehittyneempi taso. Postminimalistiset vaatteet ovat helppokäyttöisiä, mutta haastavampia valmistaa. Nähtäväksi jää, minkälaisen muodon tyylisuunta ottaa ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Tällä hetkellä minimalismilla on puolensa, kunhan vaatekaapissa riittää tilaa myös niille hullunkurisille villapaidoille.  

Katso myös:

Kaia Gerber on matkalla mallimaailman huipulle – lue, millainen on muotimaailman uusi tulokas

Varaslähtö kevääseen – nämä helpot trendit voit ottaa käyttöösi jo nyt

Janni Hussi: ”Olenko itsekäs, kun en tunne tarvetta lisääntyä?”