Miksi mies pettää

Kolme miestä kertoo Cosmolle, miksi he sortuivat pettämään.

Sasu, 34, naimisissa

”Alku ei ollut kovin omaperäinen. Työporukan illanvietossa oli ensin silmäilyä, sitten varovaista nojailua ja lopuksi yksi humalassa annettu pusu. Se jäi siihen. Seuraavana aamuna töissä ensitunnelmani oli ujostus. Välttelin häntä koko aamupäivän. Sitten rohkaistun, laitoin hänelle meiliä ja pyysin oluelle. Meillä oli paljon juteltavaa. Olimme viihtyneet hyvin yhdessä siitä lähtien, kun nainen oli tullut työpaikallemme.

Nautimme juomistamme, mutta edellisillan suudelmasta emme puhuneet. Nainen oli hauska, herttainen ja kaunis. Parin oluen jälkeen hän siirtyi viereeni ja suuteli taas. Istuimme sylikkäin ja jännitimme, koska ovesta astuu sisään tuttuja ja kärähdämme. Hänkin oli varattu, mutta asui työn takia eri paikkakunnalla kuin miehensä. Olimme sukulaissieluja siinä mielessä, ettei kummankaan suhde ollut parhaimmillaan.

Tapailimme puolisen vuotta. Hämyisät kuppilat ja pehmustetut loosit tulivat tutuiksi. Yhdessä oleminen oli aina ihanaa, siinä oli uuden ihmisen tuomaa jännitystä ja kiihkoa. Ja sitä seurasi aina panikointi sähköpostitse: mitä me teimme, kuka olisi voinut nähdä. Minä tyynnyttelin häntä. Himoitsin varastettuja iltojamme mutta inhosin seuraavan päivän panikointeja.
Salasuhteemme olisi luultavasti loppunut ennemmin tai myöhemmin. Mihin tällaiset suhteet yleensä päättyvät? Huonoon omaantuntoon? Kiinnijäämiseen? Meidän tapailumme loppuivat siihen, että nainen vaihtoi työpaikkaa.

Myöhemmin parantelin omaatuntoani sillä, että olin ansainnut hänet. Vaimoni ei minusta piitannut, hän oli menettänyt mielenkiintonsa toisen lapsen jälkeen.
Suutelua pidemmälle emme koskaan edenneet. Minä olisin ollut siihen valmis, mutta hän ei luultavasti ollut. Ei meillä ollut oikein tilaisuuttakaan. Jälkeenpäin olen miettinyt mennyttä huojentuneena. On hyvä, ettei seksiä ollut. Nyt olemme pelkkiä kavereita. En tiedä, olisiko ystävyydestä tullut mitään, jos olisimme nähneet toisemme alasti.

Jos nyt tunnustaisin syrjähyppyni vaimolleni, en tiedä, miten hän reagoisi. Saisinko pakata tavarani? Vai pitäisikö hän tekoani yhtä yhdentekevänä kuin
minua? Välillä olen leikitellyt ajatuksella, että tunnustaisin tekoni vain tehdäkseni hänet mustasukkaiseksi. Että hei, sinä et ehkä minusta piittaa, mutta joku muu piittaa. Lasten vuoksi en sitä kuitenkaan tee. En tahdo viikonloppuisäksi.”

Timo, 27, kihloissa

”Petin tyttöystävääni pari kuukautta kihlauksemme jälkeen. Ihastuin opiskelukaveriini, ja se johti lopulta seksiin. Yleensä näimme opiskelukavereiden illanviettojen jälkeen hänen luonaan. Suhde jatkui muutaman kuukauden.

Kärsin kovasta morkkiksesta. Muutaman ensimmäisen kerran jälkeen vannoin, että pelehtiminen loppuisi. Mutta en osannut vastustaa kiusausta. En usko, että pidin jännityksestä – kiinnijäämisen pelko oli todella piinaava. Jäin silti koukkuun seksiin. Lopettamista ei helpottanut se, että nainen oli aloitteellisempi osapuoli varsinkin ensimmäisten kertojen jälkeen.

Luulen, että jos juuri me emme olisi ajautuneet seksisuhteeseen, olisin tehnyt sen jonkun toisen kanssa ennemmin tai myöhemmin. Jälkikäteen olen pohtinut, että kärsin viime hetken sitoutumiskammosta kihlauksen jälkeen. Lisäksi seksielämämme oli väljähtynyt, joskaan ei täysin.

Pettämiskuukausien aikana harkitsin vakavasti eroavani tyttöystävästäni. Lopulta tein valinnan ja lopetin suhteen opiskelukaveriini kuin seinään. Hän toivoi, että olisin jättänyt tyttöystäväni ja alkanut seurustella hänen kanssaan. Ihastumisesta huolimatta kyse oli enimmäkseen seksistä, vaikka tajusin sen vasta myöhemmin. Kun suhde loppui, tunsin heti, että minun olisi pitänyt ryhdistäytyä aiemmin. Minua ei kaduta eniten pettäminen vaan se, että jatkoin sitä niin pitkään.

En aikonut kertoa pettämisestä tyttöystävälleni edes jälkikäteen, koska pelkäsin, että hän jättää minut. Hän sai kuitenkin tietää tapahtumista välikäden kautta, kun kaikesta oli kulunut jo useampi kuukausi. Luulen, ettei hän olisi antanut anteeksi, jos olisi saanut tietää asiasta heti. Tapauksen jälkeen olin kuitenkin ollut suhteestamme varmempi kuin koskaan. Hänkin oli huomannut sen. Meillä oli alkanut sujua paremmin, mikä varmasti vaikutti hänen päätökseensä. Menimme naimisiin pari vuotta myöhemmin.

Selvisin pettämisen paljastumisesta elämäni suurimmalla riidalla. Sain myös kuunnella viittauksia pettämiseeni seuraavan vuoden ajan, vaikka riitelimme jostain aivan muusta. Koin sen hieman epäreiluksi mutta kestin puremalla hammasta.

Olemme sittemmin eronneet. Pettäminen ei kuitenkaan vaikuttanut eroomme, eikä siihen liittynyt muita osapuolia. Minua ei myöskään kaduta, että emme eronneet aiemmin. Suhteessamme oli lähes loppuun asti paljon enemmän hyvää kuin huonoa. Seksielämämmekin parani – ainakin väliaikaisesti – hölmöilyjeni jälkeen. Koko suhteemme loppuaikana en kertaakaan harkinnut pettäväni uudestaan.”

Niko, 32, naimisissa

”Olen harrastanut seksiä reilusti yli sadan naisen kanssa. Jos suutelu lasketaan syrjähypyksi, luku on yli 800. Uuden naisen kellistäminen aiheuttaa uskomattoman huuman. Luulen, että harva mies voi sanoa ei, jos saa tilaisuuden jäämättä kiinni. Uskollisuus on tilaisuuksien puutetta.
Etsin naisia ravintoloista ja netistä. Joskus myös flirttailu kaupan kassan tai kuntosalilla treenaavan naisen kanssa tuottaa tulosta.

Ravintolassa yritän hoitaa pokaamisen nopeasti. Jotenkin pitää päästä naisen kämpille tai ainakin saada puhelinnumero. Hyvänä iltana pääsen yhden kanssa sänkyyn ja saan parilta muulta puhelinnumeron. Heitä vokottelen myöhemmin. Lämmittelyvaiheessa minulla on 12 naista. Olen ehkä hiukan petollinen, mutta kohtelen naisia kuin prinsessoja ja pidän heitä hyvänä.
Viime kerralla ravintolassa tanssin yksin, kun huomasin nätin tummahiuksisen naisen, joka vastasi katseeseeni. Hymyilin ja menin tanssimaan hänen viereensä. Hän selvästi nautti tilanteesta, mutta ei tehnyt elettäkään lähteäkseen mukaan peliin. Kävelin pois.

Sitten hain naista hitaisiin. Sivelin hänen käsivarsiaan – ei muuta, koska hän vaikutti varovaiselta. Saatoin hänet takaisin pöytään ja aloimme jutella. Kysyin, tykkäisikö hän yöseuralaisesta. Hän sanoi, ettei harrasta yhden illan juttuja. Vaihdoimme silti numeroita.

Kotiin kävellessäni laitoin hänelle kivoja viestejä. Kerroin, kuinka nätti hän oli ja kuinka olin ihan myyty. Pyysin anteeksi, etten heti kertonut olevani varattu, koska huumaannuin hänestä enkä mahtanut tunteilleni mitään. Ei hän siitä suuttunut. Sovimme treffit seuraavalle viikolle. Olin oikeasti innostunut. Nainen oli kaunis, mukava ja hyväkroppainen. Seuraavat treffit sovimme hänen luokseen. Tiesimme molemmat, mitä tulee tapahtumaan, vaikkei sitä sanottu ääneen.

Jos olisi olemassa uskollisuustabletti, varmasti nielaisisin sen. Elämä olisi helpompaa. Tiedän, ettei tällainen peli ole hyväksyttävää. Yhtä aikaa nautin, kun saan uutta naista, mutta samalla myös kärsin, koska tiedän tekeväni väärin.

Toisaalta uusi nainen on jotain niin uskomatonta, että olisi sääli olla kokematta sitä. Minun täytyy olla jonkin verran seksiaddikti, ja se valitettavasti ohjaa käyttäytymistäni. Heti seksin jälkeen ihmettelen, miksi olen kuluttanut aikaani tällaiseen. Mutta heti kun fiilikset taas paranevat, sama rumba toistuu.
Olen joskus miettinyt, pomppisinko muualla, jos parisuhteessani olisi kunnolla seksiä. Luultavasti en näin paljon. Silti luulen, että minun olisi vaikeaa olla täydellisen luotettava.

Olen kerran jäänyt kiinni – olin hölmö ja nainen liian ihastunut. Nykyään kerron aina väärän nimen ja ammatin, käytän prepaid-liittymää, pimitän oikean koulutukseni, asuinpaikkani ja menneisyyteni. En missään nimessä halua jäädä kiinni. Kuulostaa ehkä kornilta, mutta rakastan vaimoani. En ikinä jättäisi häntä.”