Miisa Nuorgam, 27, on media-alan ja elektronisen urheilun monitoiminainen. Seuraa somessa @miisanuorgam.

Miisa Nuorgam: ”Olen vähemmistöjen värisuora”

”Kutsun itseäni vähemmistöjen värisuoraksi, sillä olen saamelainen, feministi, vegaani, panseksuaali ja polyamoristi. Silti minäkin asetun tietynlaiselle spektrille siinä, kuinka etuoikeutetussa asemassa olen. Kaikkien pitäisi tunnistaa omat etuoikeutensa. Jos on valkoinen cis-nainen, jonka ei ole koskaan pitänyt käydä ruokajonossa, on jo etuoikeutettu.

Uskon, että kun vähemmistöt pitävät toistensa puolia, muutosta saadaan aikaan. Otan Instagramissa vahvasti kantaa saamelaisten ja muiden vähemmistöjen puolesta. Esimerkiksi lappalainen-sanan käytöstä huomautan aina, sillä harva tietää sen olevan haukkumasana.

Kesällä olin ystävieni kanssa baarissa, ja viereinen miesporukka sai tietää, että olemme saamelaisia. Yksi heistä lauloi karaokessa kappaleen, johon teki uudet sanat. Jotain humalaisista lappalaisista, nunnuka-lailaasta ja likaisuudesta, ja tuli erikseen vielä kysymään, että ’no, loukkaannuitteko’.

Ihmisten mielissä saamelaisuus tarkoittaa jotain eksotiikkaa: noitarumpuja ja poroja. Olen kuitenkin ihan tavallinen ihminen, joka käy twerk-tanssitunnilla ja lähibaarin pubivisassa.

Saamelaisuus merkitsee perhettä, historiaa ja solidaarisuutta muille alkuperäiskansoille.

Saamelaisuus merkitsee minulle perhettä, historiaa, luonnon kunnioittamista ja solidaarisuutta muille alkuperäiskansoille. Myös esimerkiksi Amerikan natiivit pitävät meidän puoliamme. Meitä koskettavat pitkälti samat ongelmat.

Vähemmistöjen puolustaminen on tärkeää siksi, että kyseessä on kirjaimellisesti vähemmistö, jonka on vaikeampi saada äänensä kuuluviin kuin enemmistön. Siksi vaikka ihmisoikeuksiin liittyvää muutosta ei voi jättää vähemmistön harteille.

Jokainen voi parantaa vähemmistöjen asemaa kuuntelemalla, vaikkei itse ymmärtäisi tai osaisi samaistua. Lisäksi pitää puuttua sortavaan kielenkäyttöön: sanoa kaverille, ettei heitä rasistisia vitsejä ja perustele niitä ’mustalla huumorilla’. Kielenkäyttö ohjaa ihmisten asenteita ja sitä, millaisessa yhteiskunnassa elämme.”

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Jesse Hinkkuri