Listasimme kolme kovaa suomalaissuunnittelijaa – tältä miesten muoti näyttää juuri nyt

Suomen kiinnostavimmat suunnittelijat lisäävät miesten muotiin kiiltoa, kirjailuja ja pastellisävyjä. Siksi heitä fanitetaan nyt maailman muotipääkaupungeissa – ja siksi naistenkin on syytä tsekata heidän mallistonsa. 

Vuoden 2012 toukokuussa Suomessa harjoiteltiin ahkerasti lausumaan erään eteläranskalaisen pikkukaupungin nimeä. Suunnittelijakolmikko Siiri Raasakka, Tiia Sirén ja Elina Laitinen olivat juuri pyydystäneet miestenvaatemallistollaan Hyèresin muotikilpailun pääpalkinnon. Voittajamalliston väripaletti oli sateenkaari, ja materiaalit hapsuja, tekoturkista ja koristejalokiviä.

Sittemmin suomalaisessa miesten vaatesuunnittelussa on riittänyt puhuttavaa, ja etenkin Aalto-yliopiston kasvattien estetiikka on niittänyt kansainvälistä menestystä. Muotilehdet ovat seuranneet heitä lähietäisyydeltä, suuret muotitalot ovat rekrytoineet heitä riveihinsä ja lisäpalkintoja on sadellut. Viimeisin merkkipylväs oli tammikuinen Pitti Uomo -muotitapahtuma, jossa Suomi oli teemamaa.

– Suomalainen suunnittelu on vielä raakaa ja vähemmän editoitua kuin muualla maailmassa. Netistä huolimatta olemme vähän syrjässä kaikesta, emmekä altistu samoille vaikutuksille. Siksi teemme asiat omalla tavallamme. Ulkopuolisille se on vinksahtanutta, mutta todella mielenkiintoista, arvioi suunnittelija Julia Männistö, joka luotsaa omaa Mannisto-vaatemerkkiään.

Sporttiset runopojat à la Julia Männistö

Julia Männistö on yhdistänyt vaatemallistoissaan jääkiekkoestetiikan ja viktoriaaniset puvut sekä työmiesten vaatteet ja inkojen koristetaiteen. Jokaista vaatekappaletta peittää Männistön silkkipainettu kuviointi.

– Painan kankaat ja valmistan vaatteet omalla studiollani Turussa. Kun tekstiilit työstää itse, vaatteeseen tulee lisäulottuvuus. Suomihan on historiallisesti tekstiiliteollisuusmaa. Se on nyt tulossa takaisin suunnittelun kautta, Männistö kertoo.

Männistö on opiskellut Aallossa ja Lontoon Central Saint Martinsissa, saanut lopputyömallistollaan Lontoon muotiviikoilla jaettavan IFS-palkinnon ja päässyt vuonna 2016 arvostetun LVMH-palkinnon ehdokkaaksi. Silti hän valitsi Länsi-Suomen ja oman vaatemerkin tekemisen. Käsityönä syntyvä Mannisto on hidastempoista luksusta: tuote-erät ovat pieniä ja saatavilla sykleittäin esimerkiksi helsinkiläisestä TRE-kaupasta.

– Tavoitteeni ei ole tulla hirveästi tuotteita tekeväksi muotitaloksi. Eksklusiivisuus on kiinnostavaa. Haluan luoda jotakin kestävää, en valtavaa, Männistö summaa.

Rolf Ekroth ja yhteistyömallistojen lyhyt oppimäärä

Suunnittelija Rolf Ekroth siirtyi muodin pariin vasta kolmekymppisenä, mutta hänen estetiikkansa on paljon vanhempaa perua. Ekrothin mallistot luotaavat suunnittelijan urheilu- ja musiikkimuistoja 1990-luvulta: niissä on läsnä purjehdus, golf, amerikkalainen jalkapallo ja räppi.

1990-luku ja urheiluvaikutteet eivät ole nykymuodissa ainutlaatuisia, mutta Ekrothin tapa käsitellä niitä on. Ne taipuvat ohuiksi viitoiksi, hapsuasuiksi, metallinhohtoisiksi neuleiksi ja kiiltäviksi kansitakeiksi. Yläosat ovat väljiä ja pitkiä, housut taas kulkevat lähempänä ihoa.

– Suunnittelen vaatteita itselleni tai oikeastaan jollekin versiolle itsestäni. Vaatteeni ovat funktionaalisia ja näyttävät hyvältä päällä. Uskon, että high-end streetwearin kausi tulee jatkumaan, Ekroth sanoo.

Samaan uskovat myös pariisilainen tavaratalo Galeries Lafayette ja suomalainen ulkoiluvaateklassikko Halti. Galeries Lafayette houkutteli Ekrothin vierailevaksi minimalliston suunnittelijaksi syksyllä 2017. Tänä syksynä vuorossa on täysimittainen streetwear-mallisto Haltin kanssa. Yhteistyö on Haltin kontribuutio suomalaisen muotiosaamisen tukemiseen: Ekroth sai vapaat kädet malliston suunnitteluun, ja Halti vastaa asujen valmistuksesta.

– Tämä yhteistyö on minulle supertärkeä. Muuten minun olisi pitänyt ottaa iso pankkilaina ja etsiä tuottajat. Suomessa on yhä todella vähän rahoittajia. Muodista voisi kuitenkin saada toimivan alan, sillä merkki voi muuttua parissa sesongissa kannattavaksi.

Muodin grand old man, Heikki Salonen

Heikki Salonen perusti omaa nimeään kantavan vaatemerkin reilu vuosikymmen sitten. Se aloitti naisten vaatteilla, mutta vaivihkaa painopiste siirtyi miesten vaatteisiin. Myös tyyli muuttui rennommaksi, ja merkin kulmakiviksi muodostuivat kulutetut hupparit, goottihenkiset printti-t-paidat, vyötäisiltä karatehousujen tapaan solmittavat farkut ja bandanahuivit. Nyt niiden ympärille on syntynyt oma sisarmerkki, Vyner Articles.

– Teen työvaatteita tämän ajan kulttuurityöläiselle. Tai siis sellaisia, joita ihmiset pitävät päällään arjessa. Jokainen vaatekappale on tuotettu parhaalla mahdollisella tavalla. Puvut tehdään Italiassa, denim tulee Turkista, Salonen kertoo.

Salonen tuntee muotiteollisuuden hyvin, sillä oman merkkinsä ohella – ja välillä myös sen sijaan – hän on luonut uraa eurooppalaisissa muotitaloissa. Ensin hän työskenteli Erdemille, sitten hänet palkattiin Dieselin naisten malliston pääsuunnittelijaksi, mistä hän siirtyi uskottavien muotihuhujen mukaan Maison Martin Margielan MM6-merkin pääsuunnittelijaksi.

Vyner Articles on nimellisesti miestenvaatemerkki, mutta sen huppariin on helppo sujahtaa, vaikka ei kutsuisikaan itseään mieheksi.

– Toivon, että naisetkin löytäisivät nämä vaatteet. Olen sillä tavalla skandi mieleltäni, että sukupuolijako tuntuu hieman oudolta.

Samaa lähestymistä voi soveltaa myös Mannistön ja Ekrothin asuihin

Kuvat: Valmistajat