Kutinaa, kirvelyä ja näppylöitä? Cosmo neuvoo, kuinka rauhoitat stressi-ihon

Iho-ongelmat saattavat olla oireita liian levottomasta elämäntyylistä. Hengitä syvään ja korjaa tilanne.

Yllättäen iskevät iho-ongelmat ovat rasittavia varsinkin silloin, kun ei tiedä niiden syytä. Ongelmia saattavat aiheuttaa niinkin arkipäiväiset asiat kuin kiireinen elämäntyyli ja stressi. Niiden takia elimistömme tuottaa hormoneja, jotka kuivattavat ihosoluja ja heikentävät vastustuskykyämme. Rauhoita siis itsesi ja ihosi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tapaus 1. Kuivuus

Ongelma: Jatkuvasta rasvaamisesta huolimatta ihosi on kuiva kuin aavikko.

Mistä on kyse?

Stressi heikentää ihon luontaista suojakerrosta, mistä johtuen sen pintasolut eivät kykene säilyttämään kosteutta yhtä tehokkaasti kuin normaalisti. Tuloksena on äärimmäisen kuiva iho.

Mitä tehdä?
Riittävät yöunet ovat paras ratkaisu moneen ongelmaan. Yön kuluessa kehosi toipuu päivän aikana kärsimistään vahingoista ja ihokin kerää kosteutta luonnostaan. Käy siis ajoissa petiin, jotta saat tarvittavat kahdeksan tuntia unta. Myös hartioiden ja selän hieronta auttaa, sillä se rentouttaa lihaksia ja poistaa jännitystä.

Kuinka hoitaa?
Tärkeintä on säilyttää iholla mahdollisimman paljon sen luontaista kosteutta. Suosi siis sulfaanitonta kasvojen puhdistusainetta, joka ei kuivata ihoa. Hiero aine kasvoihin hellävaraisesti sormenpäitä käyttäen. Pesusieniä ja pumpulityynyjä kannattaa välttää, sillä ne kuorivat samalla iholta kosteutta. Käytä peseytymiseen aina haaleaa vettä.

Tapaus 2. Herkkyys

Ongelma: Ihosi kutisee ja punottaa, etkä malta olla raapimatta sitä.

Mistä on kyse?
Ahdistus laskee vastustuskykyä, minkä takia erilaiset pöpöt pääsevät helpommin ärsyttämään ihoa. Työpaineiden kaatuessa päälle ihon raapiminen saattaa helpottaa oloa, mutta yleensä pahentaa ihon kuntoa.

Mitä tehdä?
Hanki harrastus, jonka kautta voit purkaa stressiä. Esimerkiksi joogaan ja pilatekseen kuuluva syvä hengittäminen rauhoittaa tehokkaasti. Kiinnitä huomiota myös ihon raapimiseen ja vältä sitä tietoisesti. Varsinkaan kasvojen herkkään ihoon ei tulisi koskea käsillä, ellei niitä ole ensin pesty huolellisesti. Ahdistuksen iskiessä sulje silmäsi hetkeksi ja hengitä syvään.

Kuinka hoitaa?

Käytä allergiatestattuja, herkälle iholle tarkoitettuja puhdistustuotteita ja meikkejä sekä rauhoittavaa kosteusvoidetta. Vältä karheasta materiaalista valmistettuja vaatteita, jotka saattavat aiheuttaa ihon kutinaa. Kuumat suihkut ja sauna ärsyttävät ihottumaa lisää, joten suosi viileämpää peseytymistä. Jos ihottuma pahenee, käänny lääkärin puoleen.

Tapaus 3. Epäpuhtaudet

Ongelma: Itsepäiset finnit eivät suostu lähtemän millään keinolla.

Mistä on kyse?
Rasvaisesta ihosta aiheutuvat näpyt parantuvat yleensä muutamassa päivässä, kun taas viikkotolkulla vaivaavat finnit ovat asia erikseen. Rasittunut elimistö tuottaa neuropetidejä, jotka saattavat pieninä annoksina tappaa bakteereita, mutta isompina määrinä ne tukkivat huokosia ja hidastavat ihon luontaista uudistumista. Tästä aiheutuu sinnikkäitä näppyjä.

Mitä tehdä?

Ota avuksi liikunta. Reippailun vapauttamat endorfiinit ovat luonnon oma stressinlaukaisija ja tulehdusten nitistäjä. Muista kuitenkin puhdistaa iho kasvovedellä treenin jälkeen, jottei hiki tuki ihohuokosia. Anna ihon hengähtää, ennenkuin levität kosteusvoiteen.

Kuinka hoitaa?
Kuivata näppy bentsoyyliperoksidi-geelillä. Puhdista kasvot huolellisesti salisyylihappoa sisältävällä puhdistusaineella. Se puhdistaa huokosia ja kuorii kuolleita ihosoluja. Muista käyttää kevyttä kosteusvoidetta, jossa on ihoa rauhoittavia aineita, sillä myös epäpuhtauksista kärsivä iho kaipaa hellyyttä. Sopivan hoitavia ainesosia ovat esimerkiksi aloe vera ja kamomilla.

Tämä juttu on Arkiston aarre. Se on julkaistu aikaisemmin nettisivuillamme huhtikuussa 2009.