Klassinen kynähame tekee paluun! Löytyykö jo vaatekaapistasi?

Kurveja korostava kynähame on kevään trendikkäin hamemalli. 

Vuonna 1908 Edith Berg teki historiaa olemalla ensimmäinen nainen lentokoneen kyydissä. Tietämättään Berg inspiroi samalla myös uuden vaatekappaleen synnyn, nimittäin kynähameen. Estääkseen pitkien helmojen kiinni jäämisen lentokoneen koneistoon, Wrightin veljekset Orville ja Wilbur sitoivat köyden Bergin hameen ympärille polvien alapuolelle. Leveä helma muutti muotonsa kapeaksi merenneitotyyliseksi hameeksi, ja kynähameen ensimmäinen versio oli syntynyt. 

Koko maailman suosioon hame tuli kuitenkin vasta keväällä vuonna 1954. Muotisuunnittelija Christian Dior yritti kuumeisesti keksiä jotain yhtä mullistavaa kuin hänen seitsemän vuoden takainen New Lookinsa, joka oli muuttanut naisten muodin totaalisesti kapealla vyötäröllään sekä A-linjaisella midihameellaan. Visionäärin ratkaisu ongelmaan oli suunnitella New Lookin täysi vastakohta: kapea kynähame. Se muistutti Edith Bergin muutaman vuosikymmenen takaista asua, mutta sen röyhelömäinen helma oli leikattu pois. Tämä uusi tyyli esiteltiin ensimmäisen kerran Diorin H-mallistossa, joka sai nimensä hameen suorasta siluetista. Se vakiinnutti paikkansa saman tien filmitähtien, kuten Grace Kellyn ja Ava Gardnerin, vaatekaapeissa.

Alkuperäinen kynähame oli kuitenkin niin tiukka, että käveleminen tuotti monille vaikeuksia. Sipsuttavat naiset olivatkin tyypillinen näky kaduilla, kun he yrittivät päästä paikasta toiseen kykenemättä kunnolla liikuttamaan jalkojaan. Sipsutus oli myös suuressa roolissa Marilyn Monroen elokuvassa Piukat paikat, jossa vastanäyttelijä Jack Lemon huokasi ihastuksissaan: ”Katsokaa, kuinka hän liikkuu!” vaaleakutrisen Marilynin ohittaessa hänet tiukka hame yllään. Kohtauksesta tuli ikoninen, ja hamemallista Marilynin tavaramerkki. 

Naisellisten muotojen korostaminen onkin yksi syy, miksi kynähameen suosio on jatkunut vuodesta toiseen. Tästä syystä teini-ikäisten ei alunperin annettu pukea hametta ylleen, sillä sen ajateltiin olevan liian seksikäs nuorille tytöille. Kurvikkaat Kardashianin siskokset ovat hameen faneja, ja heidät on spotattu useasti se yllään yhdessä ihoa myötäilevän yläosan kanssa. 

Nykyään kynähame mielletään olennaiseksi osaksi työlookia, sillä se on asiallinen yhdistettynä tyköistuvaan jakkuun. 1960-luvulle sijoittuvassa Mad Men -sarjassa mainostoimiston sihteerinaiset työskentelevät kapeissa helmoissa ja punatuissa huulissa. Asianajajatoimistoon sijoittuvan Suits -sarjan Meghan Marklen (nykyinen Prinssi Harryn kihlattu!) roolihahmon arkityyliin puolestaan kuuluu kynähame siistin kauluspaidan kanssa. 

Tänä keväänä 1950-luvun klassikko on taas ajankohtainen. Guccin Alessandro Michele paritti nahkaisen hameen koristeellisen takin ja vyölaukun kanssa. Miuccia Prada sen sijaan päivitti toimistoasun yhdistämällä hihattoman neuleliivin ja irtokauluksen kynähameen kanssa. Nörttimäinen tyyli muuttui heti astetta glamourimmaksi.

Kuvat; Imaxtree