Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Haaveiletko täydellisestä lomamatkasta, omasta asunnosta tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Neuvomme, miten saat rahaa säästöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Laadi säästösuunnitelma

Tee laskelma kuukausittaisista tuloistasi ja menoistasi. Mieti, mitä unelmia sinulla on ja miten paljon niiden toteuttaminen vaatii. Olisi helppoa tehdä pikaratkaisu, eli ottaa lainaa tai pikavippi, mutta työn tekeminen ja säästäminen on monella tapaa kannattavampaa.

2. Säästä vararahasto

Ennen kuin säntäät unelmalomalle Karibialle, varmista, että sinulla on rahaa myös kotiin palattuasi. Jokaisellasi olisi hyvä olla kuukauden kiinteitä kuluja vastaava summa aina säästössä. Kiinteät kulut ovat kuluja, joita on aina pakko maksaa, eli esimerkiksi asumis- ja ruokakulut.

3. Pysy budjetissa

Seuraa säännöllisesti, että budjettisi pitää. Onko taloudessasi muuttuvia kuluja, eli niin sanottuja elintasoasioita, joita et välttämättä tarvitse? Ajeletko liikaa taksilla tai käytkö liian usein ulkona syömässä? Jos tulosi laskevat, mukauta ostoskäyttäytymistäsi sen mukaan. Älä missään nimessä elä velaksi. 

4. Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sinulla on talous kunnossa ja vararahasto kasassa, voit kokeilla sijoittamista. Sijoittaa voi esimerkiksi osakkeisiin, arvopapereihin, jalometalleihin, kiinteistöihin tai liiketoimintaan. Pieniä summia omistavalle helpoin tapa on sijoittaa indeksirahastoon tai osakemarkkinoille. Jopa muutamalla kympillä voi sijoittaa. Opiskele sijoittamista, seuraa maailman taloutta ja kysy neuvoa kokeneilta. Tee kuitenkin sijoituspäätökset aina itsenäisesti.

5. Usko itseesi 

Pitkäaikainen säästäminen vaatii päättämättömyyttä ja periksiantamattomuutta. Samalla on mahtava tunne tehdä töitä omien unelmien ja taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi. Kun olet säästänyt tiettyyn asiaan, ilo on moninkertainen, kun saat unelmasi vihdoin toteutettua.

6. Tee säästämisestä elämäntapa

Kuten huomaat, säästäminen tuo lopulta vapautta elämääsi. Kun sinulla on rahaa säästössä, sinun ei tarvitse stressata, että taloutesi romahtaa heti yllättävien menojen sattuessa. Itsensä hemmottelu silloin tällöin ei ole kiellettyä, kunhan pääsääntöisesti pysyt ruodussa.

Asiantuntijana varallisuusvalmentaja ja sijoittaja Terhi Majasalmi, joka on kirjoittanut taloutta ja säästämistä käsittelevät kirjat Totuus taloudestasi ja Koululaisen rahakirja. 

Kuva: MVPhotos

Katso myös:

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – ”Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään”

Janni Hussi: ”En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan”