Apua stressiin aromaterapiasta? Asiantuntija kertoo, miten eteeriset öljyt vaikuttavat kehoon ja mieleen

Onko lääke stressiin sittenkin yksinkertaisempi kuin kuvittelimme? Voiko ikivanha, alintajuntaa aktivoiva aromaterapia saada meidät todella voimaan paremmin? 

Stressi. Jo pelkkä sana ahdistaa ja nostaa karvat pystyyn. Uusimpien ihonhoitotrendien kohdalla ei muusta juuri puhutakaan. Isot kosmetiikkayritykset satsaavat nyt erityisesti 25–35-vuotiaisiin naisiin, ja yhä useamman purkin ja purnukan ainesosalistalla on alkanut vilistä yrteistä ja hedelmistä peräisin olevia aromaterapeuttisia öljyjä. Mutta mistä aromaterapiassa oikein on kyse? Voiko kehoa ja mieltä hoitaa tuoksuja hengittelemällä?

Eteerisillä öljyillä on voima lievittää kipuja ja stressin tunnetta, parantaa tulehduksia, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja hoitaa jopa unettomuutta. Niiden tarkoituksena on auttaa löytämään tasapaino psyyken, mielen ja kehon välille. Sekä kiinalainen että intialainen ayurveda-lääketiede hyödyntävät eteeristen öljyjen voimaa, ja aromaterapiaa on käytetty tuhansien vuosien ajan itämaisissa hoitomuodoissa. Kasviperäiset öljyt imeytyvät elimistöön ihon ja hengityksen kautta, mutta vaikuttavat myös mieleen hajuaistin välityksellä. Aromaterapian Suomeen 20 vuotta sitten tuoneen Ulla-Maija Gracen mukaan aromaterapiassa ihana tuoksu on kaikkein tärkeintä.

– Tuoksun täytyy olla harmoninen. Kun sekoitan öljyjä uusien tuotteideni pohjaksi, mietin mitä stressin tunne meille tekee. Yksi alkaa unohdella asioita, toista kiukuttaa, kolmatta masentaa ja neljäs kärsii unettomuudesta, Grace kertoo.

Eteeristen öljyjen voima on mittaamaton, mutta jotta niistä voi saada kaiken irti, on ymmärrettävä, miten ne toimivat. Hajuaistimme on yhteydessä aivojen limbiseen alueeseen, joka hallinnoi tunnetiloja. Ihmisen tuoksumuistin takia tuoksut herättävät muistoja hyvinkin kaukaa ja aiheuttavat siten erilaisia fyysisiä tuntemuksia.

– Tietty tuoksu vie aina takaisin siihen hetkeen, kun tuoksun kohtasi ensimmäisen kerran. Klassisimmilla eteerisillä kasveilla on voima vaikuttaa suoraan aivoihin. Ne ovat vanhoja lääkeyrttejä, jotka ovat olleet käytössä vuosisatojen ajan.

Seuraavan kerran kun tunnet olosi ahdistuneeksi ja jaksamattomaksi, eteerisistä öljyistä voi löytyä puuttuva tasapaino.

– Osta appelsiini, nuuhki, hengitä! Grace vinkkaa.

Ulla Grace Stress Free -hoitovoide auttaa jaksamaan. 34,90 e.

Öljystä valmistetuilla mikropisaroilla rikastettu Decléor Hydra Floral Anti-Pollution Hydrating -geelivoide suojaa ihoa stressin ja ilmansaasteiden vaikutuksilta. 54 e.

Eteerinen pomeranssi-luomuöljy helpottaa stressin tunnetta ja henkistä väsymystä. 9,90 e (twistbe.fi)

Dr. Hauschka Moon Lavender Calming Bath Essence -kylpyöljy kosteuttaa ihoa ja parantaa keskittymiskykyä. 20 e.

Kuvat: Mikko Hannula, Valmistajat