7 keinoa selättää yleisimmät treenivaivat

1. Kylkeäni tai vatsaani pistää kesken lenkin. 

Se voi johtua kahvin tai limun juomisesta liian lähellä lenkkiä. Varmista, että ruuansulatuksesi saa rauhoittua vähintään tunnin ennen hikoilua. Pistos voi johtua myös siitä, että olet syönyt liikaa. Nautii kunnon ateria noin 2-3 tuntia ennen liikunta, jotta se ei häiritse ruuansulatusta. Pistoksen aikana hengitä syvään ja rauhallisesti. Voit myös kevyesti painaa kyljestä ja nostaa sitten kädet ylös. Intervallitreenin ja oikean hengitystekniikan opettelu auttavat.

2. Jalkani tärisevät usein jumpan jälkeen.

Tärinä voi johtua siitä, että olet syönyt liian vähän päivän aikana ja verensokeritasosi on laskenut. Syö tukeva ateria 2-3 tuntia ennen harjoittelua ja kevyt välipala, kuten jogurtti tai hedelmä, noin tunti ennen treeniä. Juo muutama kulaus vettä vartin välein tunnin aikana ja tankkaa jälkikäteen kunnolla vettä.

3. Päätäni alkaa särkeä kesken joogatunnin.

Päänsärky voi johtua hyperventilaatiosta eli siitä, että aivosi ovat saanet liikaa happea. Tämä on yleistä etenkin joogassa ja pilateksessa, joissa hengitetään tavallista syvempään. Vesi auttaa tähänkin vaivaan. Juo ennen ja etenkin jälkeen joogan. Hot joogassa on hyvä juoda myös tunnin aikana säännöllisin väliajoin.

4. Lihakseni kramppaat toisinaan uidessa.

Kramppi aiheutuu neste- tai suolavajeesra tai siitä, että lihakset ovat viilentyneet kylmässä vedessä. Muista siis lämmitellä kunnolla ennen veteen pulahtamista. Uinnin jälkeen venyttely ja kevyt hieronta vilkastuttavat verenkiertoa lihaksissa. Juo noin pari desiä vettä ennen treeniä ja huolehdi, että ravinnossasi on suolaa, joka auttaa nesteiden imeytymistä. Keitä vihannekset suolevedessä ja syö leipää. Myös magnesium ja B-vitamiinilisä kuurina ennaltaehkäisevät kramppeja. Samoja ravintoaineita saat esimerkiksi erivärisistä vihanneksista sekä liha-, kala- ja viljatuotteista. Suonenveto voi myös kertoa lihaksen liikarasituksesta. Hiljennä tahtia ja pidä lepopäivä. Usein toistuva kramppi saattaa aiheuttaa lihasvaurioita, joten sen vaivatessa on usein syytä käydä lääkärissä. 

5. Näen joskus tähtiä juoksumatolla pinnistellessäni.

Huimaus voi johtua verenpaineongelmasta (jos alapaine on liian korkea), liian alhaisesta verensokerista tai nestevajeesta. Myös liian voimakas harjoitus voi aiheuttaa huimausta. Muista syödä ennen kuntoilua (kts. kohta 2), lämmitellä lihakset kunnolla ja treenata oman kuntosi mukaan.

6. Lihaksiani särkee salitreenin jälkeisenä päivänä.

Tämä on tavallaan ihan normaalia, sillä treenatessa lihassäikeet rikkoutuvat ja elimistö alkaa korjata vaurioita harjoittelun jälkeen. Kysesessä on siis normaali kehon korjausprosessi. Särky voi johtua myös siitä, etteivät lihakset ole palautuneet kunnolla. Tankkaa jotain proteiinipitoista, kuten rahkaa tai lasillinen maitoa, tunnin kuluttua treenistä. Muista levätä seuraava päivä ja venytellä tai hieroa lihaksia kevyesti.

7. Painoja nostaessa toinen käsi tuntuu voimattomalta, vaikka toinen toimii normaalisti.

Vaiva voi johtua verenkiertohäiriöstä, hermostollisesta oireesta ja jumiutuneista niska-hartiaseudun lihaksista. Muista nauttia kevyttä energiaa, kuten banaani, ennen treeniä. Pidä lepopäivä, jonka aikana voit halutessasi venytellä tai hieroa kättä kevyesti.

Asiantuntijana personal trainer ja sairaanhoitaja Tiina-Mai Ott.

Kuva: Gettyimages

Juttu julkaistu alunperin toukoukuun 2011 Cosmossa.