5 helppoa keinoa estää ihon vanheneminen ennenaikaisesti

Stressi, unenpuute ja sokeriset herkut jättävät jälkensä nuoreenkin ihoon. Ennaltaehkäise ensimmäiset rypyt – ennen kuin on liian myöhäistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Kuiva iho, enemmän juonteita. 

Kosteuden puute aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista. Kun ihon kosteustaso putoaa alle 13 prosentin, iho alkaa käyttää dermiksen eli ihon sisemmän kerroksen kosteusvarantoja. Kun ihon kosteuttaa sitovat säikeet rappeutuvat, niitä ei voi enää korjata. Parhaat kosteusvoiteet varastoivat kosteutta syvälle ihoon ja hoitavat ja parantavat ihon omaa kosteuskykyä.

2. Laiha rypistyy helpommin.

Ihonalaiskudos koostuu sidekudoksesta, joka sisältää paljon rasvaa. Mitä enemmän rasvaa, sitä sileämmältä iho näyttää. Hyvin hoikilla ihmisillä rypyt näkyvät siis selvemmin. Myös nopea aineenvaihdunta saattaa aiheuttaa ihon vanhenemista. Iän myötä ihosolut alkavat uusiutua nopeammin, ja samalla solujen aineenvaihdunta hidastii. Silloin ihon elastisuus ja kosteus vähenevät, ja ihon oma vastustuskyky heikkenee. Antioksidantit taistelevat vapaita radikaaleja vastaan ja neutralisoivat ihon miinakenttää. Ne estävät valon ja ilman aiheuttamia happeutumisreaktioita. Varsinkin eri vitamiineilla on antioksidanttisia vaikutuksia. 

3. Karkki vanhentaa.

Huomio sokerihiiret ja makeannälkäiset! Runsas sokerin syöminen vaikuttaa ihon yleisimpään proteiiniin eli kollageeniin. Kollageeni tekee ihosta vahvan ja kimmoisan, mutta makeat herkut ikään kuin kovettavat ihosolukkoa, ja kasvoihin syntyy helpommin juonteita ja pigmenttimuutoksia. Sokeri lisää myös ihon hapettumista eli ihon glykaatiota, jolloin kollageeni pilkkoutuu ja ihon väri muuttuu sameaksi ja kelmeäksi.

4. Ainahan on botox. Not!

Kasvojen alueella on yli 50 lihasta. Botox lamauttaa lihaksen paikallisesti. Pitkällisen botoxin käytön seurauksena käyttämätön lihas surkastuu, mikä johtaa lopulta kasvojen veltostumiseen. Ei niin hyvä pelastussuunnitelma?

5. Öljyt pitävät nuorena.

Kuiva ja herkkä iho iloitsee öljyistä ja öljyseerumeista. Välttämättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt uudistavat ihoa ja pitävät sen kimmoisana. Ne sisältävät paljon vitamiineja, jotka lievittävät ärsytystä ja siloittavat ihoa. Öljyjen pienet molekyylit kulkeutuvat ihon syvimpiin. kerroksiin ja vapauttavat tehoaineensa solutasolla. 

Kuva: Imaxtree