10 vaatetta, jotka pelastavat jokaisen asukriisin

Voiko kymmenellä vaatteella tulla toimeen? Voi! Kun satsaat laadukkaaseen täyskymppiin, saat toimivan puvuston, joka kerää kehuja ja kestää aikaa. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Musta bleiseri

Bleiseri ei ole jakkupukunaisten yksinoikeus, vaan monikäyttöinen vaatekaapin peruspilari. Kapea kaulus ja yksirivinapitus toimivat vuodesta toiseen. Hyvä bleiseri istuu napakasti olkapäistä ja korostaa niitä. Myös hihojen täytyy olla oikean pituiset, mutta muuten luottobleiseri voi olla malliltaan väljä ja laatikkomainen. Silloin se näyttää erityisen freesiltä farkkujen kanssa. Laadukkaimmat bleiserit löytyvät miesten pukuja valmistavilta merkeiltä, sillä naisten bleiserit tehdään samoista villakankaista.

Bleiseri 349 e, Tiger of Sweden

2. T-paita

Täydellistä valkoista t-paitaa ei ole helppo löytää. Syynää pesulappu tarkkaan ja hanki paita, joka on sataprosenttista puuvillaa tai puuvillaviskoosi- tai modaalisekoitteita. Silloin malli säilyttää muotonsa korkeammankin lämpötilan pesussa. Sataprosenttista viskoosia olevat paidat tuntuvat päällä ihanilta, mutta ovat usein ohuita ja asettavat haasteita alusvaatteille. Elastaani taas tekee paidasta harmaan muutaman pesun jälkeen. Pyöreä pääntie on turvallinen valinta, mutta metsästä myös monikäyttöistä, syväänuurrettua mallia. Hihan tulisi ulottua olkapään ja hauislihaksen puoliväliin, eikä t-paita saa olla liian kireä. Vanha tyylisääntö siitä, että kun löydät yhden hyvän, osta kaksi, pätee erityisesti t-paitojen kohdalla.

T-paita 69 e, Hunkydory

3. Pikkumusta

Karl Lagerfeldin sanoin: ”Pikkumustassa ei voi koskaan olla yli- tai alipukeutunut.” Silkkisatiininen versio on ehkäpä se kaikkein klassisin, kiitos Audrey Hepburnin, joka pukeutui Aamiainen Tiffanylla -elokuvassa Givenchyn mustaan unelmaan, joka istui kuin hansikas. Täydellinen malli ja materiaali riippuvat kantajansa vartalotyypistä. Hoikan tai poikamaisen kannattaa valita istuva malli, ja kurvikkaan ja lantiolta leveämmän kellohelmainen mekko. Hienostunein helman pituus ulottuu juuri polven yläpuolelle. Kokeile ulkoiluttaa pikkumustaa myös päivällä pukemalla sen kanssa housut tai sujauttamalla alle yksivärinen t-paita.

Pikkumusta 49,50 e, Marks and Spencer

4. Kauluspaita

Valkoinen kauluspaita on kuin tyhjä taulu, jonka ympärille voi aina rakentaa toimivan asun. Parhaimmillaan se saa ihon hehkumaan ja hampaatkin näyttämään valkoisemmilta. Hyvä paita istuu hartioista, ja olkasauma ulottuu juuri ja juuri olkapäälle. Kun kaulus on napitettu, tulisi kauluksen ja kaulan väliin mahtua kaksi sormea. Kädentie ei saisi olla liian kireä, eikä kainaloon muodostua ryppyjä. Valkoinen kauluspaita ei mene koskaan pois muodista, joten siihen kannattaa panostaa. Pidä paidasta hyvää huolta ja vie se pesulaan silloin tällöin. Saat samaan hintaan täydellisen silityksen ja kauluksen tärkkäyksen.

Kauluspaita 380 e, Jil Sander/Net-a-Porter

5. Villakangastakki

Jos käytät bleiseriä, tarvitset myös laadukkaan, villakankaisen päällystakin. Valitse mieluummin väljä malli, jotta voit kerrostaa vaatteita. Luottotakin ei missään nimessä tarvitse olla musta, vaan esimerkiksi hiekanruskea camel coat ja tummansininen sävy kestävät sesongista toiseen. Kevään välikausitakiksi kannattaa valita vuoreton versio, joka laskeutuu ja liikkuu kauniisti. Voit muokata siluettia pukemalla takin kanssa ronskin nahkavyön.

Villakangastakki 195 e, & Other Stories

6. Silkkitoppi

Silkkitoppi on vaatekaapin vaatimaton sankari, joka pelastaa asukriiseiltä. Sataprosenttista silkkiä oleva simppeli toppi näyttää aina huolitellulta ja naiselliselta ja tuo farkkulookiin ripauksen juhlavuutta. Villan tavoin silkkivaatteita kannattaa tuulettaa usein eikä niitä saa pestä liikaa, sillä jokainen pesukerta haurastuttaa silkkikuituja. Pese vaate hellävaroin entsyymittömällä pesuaineella tai marseillesaippualla, jotta värit säilyvät kirkkaina. Toisaalta silkki myös harmaantuu arvokkaasti ja näyttää charmantilta vähän kulahtaneenakin.

Silkkitoppi 34,99 e, H&M

7. Farkut

Vaikka kaapissasi olisi useampi farkkupari, satsaa yhteen klassikkomalliin ja osta muut trendifarkut edullisemmista liikkeistä. Toimivin malli on suora ja kapea, mutta vartalon mallista ja pituudesta riippuen kaikille sopivat erilaiset farkut. Kapean lantion ja sporttisen vartalon omaavien naisten kannattaa valita hieman matalampi vyötärö ja naisellisten kurvittarien hieman korkeampi malli.

Farkut 234,95 e, J Brand/Zalando

8. Villakangashame

Minimalistinen, a-linjainen villakangashame on helppo yhdistää muodikkaasti 1970-luvun hengessä. Kynä- ja minihame ovat toimivat aina, mutta harkitusti rakennetussa puvustossa ne saattavat saada sinut näyttämään liian sihteerimäiseltä.

Villakangashame 29,95 e, Zara

9. Poolo

Neulepoolosta on viimeisten sesonkien aikana tullut taas huippumuodikas. Se korostaa vartalon parhaita puolia ja näyttää skarpilta. Panosta hyvään materiaaliin, kuten kašmir- tai merinoneulokseen, jolloin poolo on lämmin, mutta tarpeeksi ohut kerrostettavaksi bleiserin alle. Kauluksella saa pooloon vaihtelua ja huonona hiuspäivänä voit jättää kauluksen kääntämättä ja piilottaa latvat sen alle. Säilytä kallisarvoinen neule viikattuna tai neulehenkarissa.charmantilta vähän kulahtaneenakin.

Poolo 58,49 e, J Crew

10. Nahkatakki

Rokkaava musta bikertakki on helpoin tapa tuoda särmää asuun. Hyvä nahkatakki istuu napakasti, ja usein kannattaakin valita yhtä kokoa pienempi koko, sillä nahka myös muotoutuu ja kuluu kauniisti. Älä kuitenkaan valitse liian pientä kokoa. Takin on tarkoitus mennä kiinni, vaikka biker-takkia pidetäänkin usein auki.

Bikertakki 99,99 e, Mango