rakkaus ilman seksiä

Kolumni: Voiko rakkautta olla ilman seksiä?

Mikä on panemisen ja rakastelun ero? Tätä pohtii Cosmon kolumnisti.

Seksiä voi olla ilman rakkautta, mutta voiko rakkautta olla ilman seksiä? Aikaisemmin olisin sanonut ehdottomasti ei, mutta se ilo vanhenemisessa on, että elämän mustavalkoisuus alkaa liukua vähitellen harmaan sävyiksi. Mikäli pariskunta rakastaa toisiaan, mutta ei halua tai voi harrastaa seksiä, ymmärrän, mikäli henkiset perusteet ovat syy pysyä yhdessä. Sillä maailma on täynnä kiinteitä vartaloita, sikspäkkejä ja törötissejä – mutta vain harva ihminen on sisältä sinulle sopiva. Mitä hyötyä on nussia kaunista kuorta, jos tekee mieli järsiä käsi irti heti, kun kumppani avaa suunsa?

Mitä hyötyä on nussia kaunista kuorta, jos tekee mieli järsiä käsi irti heti, kun kumppani avaa suunsa?

Tästä huolimatta tyydyttävin parisuhde on omasta mielestäni sellainen, jossa harrastetaan paljon seksiä rakastetun kanssa. Kun aikansa suhaa ympäriinsä kertapanojen perässä, huomaa eron, joka vallitsee seksin ja rakastelun välillä. Vaikka elämä ei ole Hollywood-elokuvaa, seksi rakkaudellisessa suhteessa on todellakin parempaa kuin pelkkä paneminen. Jotta seksi muuttuu rakasteluksi, suhteen pitää syventyä emotionaalisella tasolla alueelle, jonne ei itsesuojelusyistä tekisi mieli päästää ketään. Kun olet kerran päästänyt toisen ihmisen sisääsi ja ajatuksiisi, jopa yhtä aikaa, suhde syvenee Abyss-elokuvan tyyppisesti: pohjaa ei enää näy. Jos olisin tiennyt 19-vuotiaana, että tulen itkemään vielä joskus seksin aikana sen voimakkaan tunteellisuuden vuoksi, olisin todennäköisesti ajatellut: hyvää näyttelemistä, bro. Niin kaukana sen aikaiset parisuhteeni olivat syvistä tunteista.

Mikä sitten on panemisen ja rakastelun ero? Molempia voi tietenkin harrastaa oman kumppaninsa kanssa. Mutta rakastelun aikana kaikki normaalit häiriötekijät katoavat: ajamattomat karvat, likaiset lakanat, tekemättömät työasiat. Ei tarvitse sulkea silmiään ja kuvitella eteensä Bradley Cooperia, kolmea lesboa dildon kanssa tai isokullista hierojaa, vaan haluat olla juuri tässä ja nyt, tämän henkilön kanssa. Aivot tuntuvat humisevan samalla taajuudella, kommunikaatio toimii kosketuksen ja katseen välityksellä, joskus täysin ilman sanoja. Ajantaju katoaa, aivoista sulkeutuu järkeä käsitteleviä osia yksi kerrallaan ja aistit ottavat vallan. Parhaimmassa tapauksessa ajatusten kulku hermoradoissa tyrehtyy, takaraivoa alkaa kihelmöidä ja orgasmin hetkellä tunnet olevasi osa ääretöntä avaruutta yhdessä kumppanisi kanssa, saattaapa ilmoille päästä pieni itkukin. Dopamiinitsunamista laskeutuminen kestää kauan, ja hyvä olo kropassa viipyy päiviä.

Ei tarvitse sulkea silmiään ja kuvitella eteensä Bradley Cooperia, kolmea lesboa dildon kanssa tai isokullista hierojaa,

Rakkaudellinen seksi voi olla paljon muutakin kuin täydellistä rakastelua. Se voi olla myös pikapano vessassa tai silmät kiinni suoritettu sessio, jossa kumpikin ajattelee ihan toista. Se voi olla joustamista silloin, kun toinen ei jaksaisi, oudon fetissin tutkimista tai yhteisen fantasian toteuttamista. Mitä tahansa sängyssä ja sen ulkopuolella tapahtuukaan, rakkauden oikea käsi on luottamus, jota ilman mitään suhdetta ei pysty syventämään – seksin syventämisestä puhumattakaan.

Moni parisuhde päättyy, ennen kuin sille annetaan mahdollisuus edetä sille tasolle, jossa ihminen on täysin auki toisen edessä. Se ei tapahdu ensimmäisen kuukauden, eikä ehkä vuodenkaan aikana. Sinä aikana orastava ihastus ja rakkaus syvenevät, mutta ihmisten tunteet ovat sipulin lailla piilossa. Niitä pitää kuoria hellästi, ja vasta lukuisien seksi- ja rakastelukertojen jälkeen saatat yllättäen huomata, että ydintä ei olekaan. On vain pohjaton syvyys.

Kirjoittaja on media-alan sekatyöläinen, jolla on ollut alle sata seksikumppania, mutta yli 40.

Lue myös:

Seksikolumni: ”Onko pakko antaa, jos ei halua?”

Kolumni: ”Tuijotan usein kattoon ja odotan, että seksi poikaystäväni kanssa on ohi”

Seksiä harrastetaan tutkimusten mukaan yhä vähemmän – mutta mistä se oikeastaan johtuu?

Teksti Cosmon kolumnisti
Kuvat Fotolia