Uratykki ja downsiftaaja – miten näiden kahden suhde onnistuu?

Downshiftaajan kanssa seurusteleva uranainen. Kuulostaako pahalta yhdistelmältä?

”Haluamme kummatkin tulevaisuudessa lapsia. Silloin minä saan jatkaa suorittamista ja mies jää kotiin. Mieheni on downshiftaaja, joka ei ole koskaan välittänyt työteosta, vaikka hänkin on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän suunnittelee vapaa-ajallaan tietokonepelejä ja treenaa salilla. Itse satsaan kuuteen ympäri Suomea olevaan sijoitusasuntooni ja työskentelen yrittäjänä. Olen ollut oman alani töissä reilu viisi vuotta päätoimisesti, mutta sivutoimisesti jo 10 vuotta. Tällä hetkellä olen töissä 60–70 tuntia viikossa. Taskustani löytyvät oikeustieteen, hallintotieteiden ja kauppatieteiden maisterin paperit. Harrastin myös seitsemän vuotta aktiivisesti SM-tasolla kilpaurheilua, mutta jouduin lopettamaan sen vakavan loukkaantumisen vuoksi. Olen kunnianhimoinen ja suorituskeskeinen ihminen, joten halusin tavoitella elämässäni jotain muuta, kun kilpaurheilu ei enää ollut mahdollista.

”Mieheni on downshiftaaja, itse olen töissä 60–70 tuntia viikossa.”

Raha tuo minulle turvaa, mutta se ei ole minulle kaikki kaikessa. En ostele kalliita merkkivaatteita tai aja hienolla autolla. Emme elä vain minun rahoillani, koska miehelläni on iso perintö, joka on osaltaan muovannut hänen ajatusmaailmaansa työnteosta. Tosin ennen perintöäkään hän ei tehnyt töitä. Minunkin tavoitteeni on olla taloudellisesti riippumaton, mutta minulla ei ole perintöä, joten teen töitä. Taloudellinen riippumattomuus helpottaa elämää valtavasti. Kun pääsen tavoitteeseeni, saatan vähentää tunteja, mutta työntekoa en varmasti koskaan lopeta, sillä nautin siitä suunnattomasti.

Olen koko seitsemän vuoden seurustelumme ajan tiennyt, ettei miestäni kiinnosta työnteko, mutta minua se ei ole juurikaan häirinnyt. Elämä on valintoja täynnä. Arvostan valinnanvapautta ja hän arvostaa minussa päättäväisyyttä ja periksiantamattomuutta. Arvoristiriidat ovat meillä selkeitä ja tietoisia valintoja, joten emme juuri riitele asiasta. Olen toki sanonut, että voisi hän mennä töihinkin. Mies ottaa ohjeeni rennosti. Hän tietää, että voisi tehdä töitä, mutta nauttii elämästään ilman työntekoa. Hän ei välitä siitä, mitä muut ajattelevat hänen elämäntyylistään. Riita meille voi tulla, jos mieheni ei ole siivonnut tai laittanut ruokaa, sillä olemme sopineet, että kodinhoito kuuluu hänelle. Kiivaita keskusteluja aiheuttavat myös hyvin erilaiset vuorokausirytmimme: mieheni menee nukkumaan, kun itse herään. Se on asia, joka ärsyttää minua suhteessamme eniten. Yritän kuitenkin nähdä tilanteessa myös hyviä puolia: koska hän nukkuu silloin, kun minä olen töissä, meille jää enemmän yhteistä aikaa iltaisin. Silloin käymme usein yhdessä treenaamassa.

”Arvoristiriidat eivät aina tarkoita riitaisaa suhdetta, jos asian pystyy käsittelemään valinnanvapautena.”

Suhde toimii, kun ajattelee, että on vapaus valita. Niin meillä oikeasti onkin. Arvoristiriidat eivät aina tarkoita riitaisaa suhdetta, jos asian pystyy käsittelemään valinnanvapautena. Olemme keskustelleet asioista ja tiedämme, ettemme ole kaikesta samaa mieltä. On helppo ymmärtää toisenkin erilainen ja vastakohtainen mielipide silloin, kun asiasta keskustellaan rakentavasti. Tässäkin on kyse siitä, miten ihminen tuo asian esille. Vastakohdat eivät täydennä toisiaan, vaan tukevat erilaista ajattelua. Samalla oppii enemmän maailmasta ja se vasta on rikkautta!”
Krista, 31

Lue myös:

Nämä asiat saattavat muuttua parisuhteen kompas­tus­ki­viksi – mieti, haluatko hyväksyä ne

Miehet paljastavat: Näin saat piristystä pitkään parisuhteeseen

7 asiaa, joista ei kannata riidellä parisuhteessa

Teksti Elina Viitanen Kuva: Imaxtree