Tämän takia sinunkin kannattaa harrastaa sooloseksiä

Maailman suosituin urheilulaji on jalkapallo, mutta yleisin harrastus taatusti sooloseksi. Eikä suotta, sillä itsetyydytyksellä on paljon elämänlaatua lisääviä hyötyjä. 
Vai miltä esimerkiksi ilmainen hermoloma kuulostaa?
 

– Magic Mike XXL on todellakin taikuutta! Joka kerta kun katson niitä kundeja, ainakin kaksi sormistani katoaa jonnekin, yhdysvaltalainen stand up -koomikko Amy Schumer vitsaili MTV Movie Awardsien aloitusmonologissaan viime keväänä. Letkautusta oli edeltänyt Schumerin ideoima sketsi, jossa hän törmäsi sattumalta tuttuihinsa leffateatterin aulassa ennen 50 Shades of Grey –elokuvaa. Kaikkien naisten tarkoituksena oli viettää todellista laatuaikaa itsensä kanssa. Schumerin popcorntörpöstä oli leikattu pohja pois, ja hänen ystävättärensä trenssin sisätaskuihin oli piilotettu ”eväiksi” muiden muassa kurkkuja ja munakoisoja.

Vielä jokunen vuosi sitten Schumer olisi todennäköisesti aiheuttanut kommenteillaan ainakin keskimittaisen kohun. Sanotaanhan, että itsetyydytys on ollut länsimaisen seksuaalimoraalin viimeinen tabu. Vaikka nykyään paljastetaan paljon, sooloseksistä ei liiemmin puhuta eikä sitä näytetä. Varsinkaan naisten.

Väestöliiton seksologi Tarja Santalahden mielestä esimerkiksi juuri se, että naisten sooloseksistä voidaan nykypäivänä tehdä stand up -komiikkaa, on merkki siitä, että tabu on murtumassa. Olihan Sinkkuelämään Charlotellakin kuuluisa pupuvibraattorinsa jo vuonna 1998.

Santalahti sanoo, että oman käden oikeus ei ole mysteeri tämän päivän nuorille aikuisille, eikä siihen liity samanlaista häpeää tai pelkoa kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Tuolloin itsetyydytyksestä puhuttiin itsesaastutuksena vailla lääketieteellisiä perusteita.

Populaarikulttuurin seksuaalisesti aktiivisilla naishahmoilla on varmasti ollut osansa siihen, että tänä päivänä nainen saa haluta nautintoa ja hankkia sitä myös itse. Se on osa normaalia seksuaaliterveyttä, joka puolestaan kuuluu kokonaisvaltaiseen hyvinvointibuumiin.

Santalahti on kuitenkin pannut merkille, että naisten ja miesten puhetavoissa on eroja.

– Miesporukoissa voidaan puhua julkeasti runkkaamisesta, mutta naiset jättävät keskusteluissaan aiheen käsittelemättä. Hän pohtii, että taustalla voi olla miesten halu ilmaista mieskuntoaan siinä missä naiset saattavat tulkita itsetyydytyksen vähän säälittävältä kalskahtavana korvikkeena. Moni haluaa myös pitää sooloseksin omana suloisena salaisuutenaan, eikä koe tarvetta puhua asiasta.

Seksologi korostaa, että itsetyydytys on jokaisen oma asia, mutta aiheesta ei kannata vaieta vain siksi, että ajattelee sen olevan nolo korvike kumppanille. Valitseehan tutkimusten mukaan parisuhteessa olevakin entistä useammin sooloseksin kuin yhdynnän kumppaninsa kanssa.

– Yhdyntöjen määrä laskee samalla kuin itsetyydyksen suosio kasvaa. Ihmisillä on niin kiire, että monesti on helpompaa hoitaa itse itsellensä orgasmi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuin pieni loma

Santalahden mukaan itsetyydytykseen käytetty aika on hyvin käytettyä aikaa, sillä siitä on paljon hyötyä.

– Omaan kehoon tutustuminen vahvistaa seksuaalista hyvinvointia, ja itsetyydytyksellä on tärkeä merkitys orgasmin opettelemisessa. Se on ikään kuin orgasmin peruskoulu. Kun tietää ensin itse, mistä ja miten nauttii, on helpompi jakaa hetki myös toisen kanssa.

Itsetyydytyksellä on myös selkeitä terveydellisiä etuja: se parantaa genitaalialueen verenkiertoa, pitää limakalvot kunnossa ja vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Sanonta omin käsin onneen menemisestä pitää paikkansa myös siksi, että itsetyydytys on oivallinen tapa rentoutua ja keskittyä hetkeen. Kosketus ja kiihotus lisäävät oksitosiinin ja endorfiinien eli kehon mielihyvähormoneiden välittymistä. Niiden ansiosta olo tuntuu rennommalta ja raukeammalta. Oman intiimin hetkensä voi kiireen täyttämässä elämässä ajatella vaikkapa pienenä lomana tai mindfullnessina. Monet myös nukahtavat sooloilun jälkeen normaalia helpommin.

Tutkijat arvioivat, että aikuisista naisista 70–80 prosenttia harrastaa sooloseksiä jossain määrin säännöllisesti. Miehet vielä useammin.

Santalahti sanoo, että jokainen määrittää itse, mikä on sopivasti. Jotkut sooloilevat päivittäin, toiset kerran vuodessa tai eivät koskaan.

– Jos itsetyydytyksestä tulee pakonomainen suoritus, josta ei saa enää nautintoa, tai se on pakko tehdä toistuvasti vaikkapa kesken jonkun kivan tapahtuman, hälytyskellojen olisi hyvä soida, Santalahti sanoo.

Silloin kannattaa pysähtyä miettimään, mihin tunteeseen itsetyydytys vastaa. Pikaisen tyydytyksen tarpeen takaa voi löytyä vaikkapa ahdistusta, yksinäisyyttä tai liian suureksi kasvanut stressi.

– Mutta se on kovin harvinaista. Pääsääntöisesti sooloseksi on ihan mahtava, elämänlaatua ja hyvinvointia lisäävä juttu.

Oli elokuvaohjaaja Woody Allenista mitä mieltä tahansa, ei voi kiistää, etteikö hän olisi ollut oikeassa sanoessaan, ettei itsetyydytyksessä ole mitään vikaa – sehän on seksiä jonkun sellaisen kanssa, jota rakastat. 

Vinkkien lähteet: Debby Herbenick ja Grant Stoddart: Mahtava sängyssä (Schildts & Söderströms, 2012), Mels van Driel: Kädellä – itsetyydytyksen historia (Finn Lectura, 2012) ja Teija-Liisa Ranta: Naisen nautinto (Minerva kustannus oy, 2010).

Kuva: IStock