Takaisin yhteen eksän kanssa?

Saako eksäsi yhä sydämesi läpättämään, vaikka eronne oli parasta, mitä sinulle on koskaan
tapahtunut? Cosmo kertoo, mistä on kyse ja miksi kiusaukselle ei kannata antaa periksi.

Muistatko, kun puoli vuotta sitten skoolasit ystäviesi kanssa erobileissäsi? Olit onnesi kukkuloilla, kun eksäsi oli vihdoin kantanut viimeiset Harald Hirmuinen -bokserinsa ulos yksiöstäsi. Kuukausia kestäneen bileputken jälkeen tapahtui kuitenkin jotain outoa. Baareissa riekkuminen alkoi tuntua tervanjuonnilta (emmekä tarkoita snapsia) ja yllätykseksesi huomasit kaipaavasi sitä kelvotonta renttua takaisin. Siis hetkinen! Mitä tapahtui?
Hyvä uutinen on se, ettet ole tullut hulluksi. Huono uutinen on, että kyse on kemiallisesta reaktiosta, jota vastaan on turha taistella. Vanhojen aikojen muistelu synnyttää nostalgiatunteen, joka saa eksäsi tuntumaan vastustamattomalta. Suomeksi sanottuna kyse on vaarallisesta ilmiöstä, jonka tunnemme kansankielellä harmittomana fraasina ”aika kultaa muistot”.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näinhän siinä käy

Surffailet viattomasti Facebookissa, kun eksäsi statuspäivitys kiinnittää huomiosi. Pian huomaat selaavasi hänen aikajanaansa pieni hymy huulillasi. Eroon johtaneet erimielisyydet tuntuvat toissijaisilta ongelmilta, kun muistelet yhteisiä ulkomaanmatkoja ja kesälomareissuja.
Muistuta itseäsi, että kyse on yleisestä suhdekaipuusta, ei siitä, että kaipaisit juuri häntä. On luonnollista, että toisinaan kaipaat sinkkurellestyksen vastapainoksi hellyyttä, yhdessäoloa ja kinastelua wc-pytyn kannen asennosta. Ikävä saa sinut unohtamaan suhteenne nurjat puolet.
Uusi seurustelusuhde ei voi alkaa siitä, mihin sinä ja eksänne jäitte. Uuden kumppanin kanssa joudut aloittamaan tutustumisen alusta. Ei ihme, että eksän tuttu kainalo tuntuu mukavammalta vaihtoehdolta kuin hapuilevat keskustelut uuden tuttavuuden kanssa.

Kammottavaa kemiaa

Lämpimät muistot laukaisevat kehossasi kemiallisen reaktion, joka vain hämmentää tunnesoppaa entisestään. Hempeä muisteluhetki saa elimistösi erittämään tavallista enemmän mielihyvähormoni oksitosiinia, joka herättää perhoset lentelemään vatsanpohjassasi.
Lämpimistä tunteista huolimatta on tärkeintä, että muistat eroon johtaneet ongelmat: ne eivät ole kadonneet mihinkään. Yhteen palaaminen olisi todennäköisesti typerintä, mitä voisit hormonihuumassasi ehdottaa eksällesi. Huomaa myös, että eksän perään haikailu estää sinua näkemästä ohitsesi kulkevia kelpo yksilöitä.

Estä katastrofi

Koska et voi täysin luottaa omaan arvostelukykyysi heikolla hetkellä, sinun kannattaa suosiolla turvautua järkevämpään ihmiseen. Soita parhaalle ystävällesi, joka joutui aikoinaan kuuntelemaan tilitystäsi eksäsi edesottamuksista. Koska et tottele omaa järjen ääntäsi, kuuntele ystävääsi, kun hän kieltää sinua ottamasta yhteyttä eksääsi. Ystäväsi muistaa hyvin kaikki ne kurjat temput, jotka lopulta viimeistelivät suhteenne.
Jos kuulut eksäsi kanssa samaan ystäväporukkaan, pidä huoli, ettet joudu jäämään hänen kanssaan kahden. Ota etäisyyttä ja anna itsellesi tilaa löytää uusi kumppani – juuri se oikea sinulle.