Kuva: MVphotos

Suuria sanoja ja romanttisia yllätyksiä? Näiden eleiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan

Haluamme kumppanin olevan huomaavainen, välittävä ja luotettava, mutta joskus ritarilliset eleet voivat kieliä myös epäilyttävästä käytöksestä. Elokuvat kehottavat meitä ihailemaan mahtipontisen romanttisia tekoja, mutta reaalimaailmassa deittailu ei noudata tarkasti harkittua käsikirjoitusta. Ylidramaattinen käytös saattaa nimittäin kertoa myös kumppanin yrityksestä peitellä pahimpia puoliaan. Listasimmekin kuusi romanttista elettä, joiden takana saattaa piillä paljon muutakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Hän kertoo tunteistaan aivan liian aikaisin

Jos deittailuhistoriasi sisältää vain kumppaneita, jotka eivät ole pystyneet tunnustamaan tunteitaan edes useiden kuukausien yhdessäolon jälkeen, henkilö joka kertoo välittömästi rakkaudestaan saattaa tuntua aluksi siunaukselta.

Tunteista kertominen riippuu kuitenkin pitkälti siitä, kuinka kumppanisi ne ilmaisee. Parin viikon deittailun jälkeiset rakkaudenosoitukset ja puheet sielunkumppanuudesta tulisi tulkita valtavana varoitusmerkkinä alkuhuumasta huolimatta.

Toronton yliopistossa parisuhdepsykologiaa opettavan Dr. Mariana Bockarovan mukaan nopeahkot tunteidenpurkaukset ovat nimittäin valitettavan yleisiä kontrolloivien, väkivaltaisen ja narsististen henkilöiden keskuudessa. Aluksi he saattavat oikeasti uskoa olevansa rakastuneita sinuun, mutta tutustuessanne paremmin täydellinen kuva sinusta kuitenkin todennäköisesti rikkoutuu, ja se aiheuttaa heissä aggressiivista käytöstä ja tunnekylmyyttä. Välttääksesi suututtamasta kumppaniasi saatat joutua pahimmassa tapauksessa varomaan kaikkia sanojasi ja eleitäsi.

Bockarova muistuttaakin pitkäaikaisten ja terveiden parisuhteiden tarvitsevan kukoistaakseen avointa kommunikointia ja luottamusta. Nämä piirteet taas vaativat enemmän aikaa rakentuakseen. Siksi impulsiiviset rakkaudentunnustukset tulisi huomioida hälyttävinä merkkeinä, etenkin jos ne tapahtuvat vain muutaman viikon tapailun jälkeen.

2. Hän paljastaa itsestään turhan paljon ensimmäisillä treffeillä

Henkilöön, joka uskaltaa jo alusta alkaen kertoa itsestään ja omasta elämästään, on helppoa samaistua, varsinkin jos paljastukset koskevat perhettä sekä lapsuutta. Puheenaiheen kääntyessä entisiin parisuhteisiin keskustelua kannattaa kuitenkin kuunnella varovaisesti.

Hätä ei ole tämän näköinen, jos hän mainitsee eksänsä luonnollisesti tarinan yhteydessä, mutta jos treffikumppani alkaa yhtäkkiä jaaritella entisistä suhteistaan tai haukkua aikaisempia seurustelukumppaneitaan, kannattaa henkilöön suhtautua varoen. Käytös todennäköisesti kielii siitä, ettei hän ole vielä valmis aloittamaan uutta suhdetta.

3. Hän viestittelee sinulle jatkuvasti

Tutustuessa uuteen henkilöön on täysin luonnollista viestitellä ja puhua heidän kanssaan paljon. Liiallinen yhteydenpito saattaa kuitenkin myös enteillä hälyttävistä signaaleista.

Dr. Bockarovan mukaan turhan innokas viestittely kertoo usein, ettei henkilö välttämättä tajua kiihkeän yhteydenpidon olevan suhteen alkuaikoina ennemminkin raskasta kuin suotavaa. On myös hyvä muistaa, että aggressiivisesti latautuneeseen vastaukseen tulisi aina suhtauta epäilevästi, varsinkin jos se koskee pyyntöäsi saada lisää tilaa.

4. Hän haluaa viettää kaiken aikansa kanssasi

Kumppani, joka kertoo, ettei saa tarpeekseen sinusta, on periaatteessa erittäin imarteleva ajatus. Jos kultasi kuitenkin haluaa viettää jokaisen illan luonasi – silloinkin, kun kerrot tapaavasi ystäviäsi tai työskenteleväsi myöhään, ole varuillasi, etenkin, jos hänen käytöksensä käytös saa sinut tuntemaan syyllisyyttä tai luo paineita yhteiseen ajanviettoon. Parisuhteiden pitäisi nojata luottamukseen, välittämiseen ja rakkauteen – ei sortoon, manipulaatioon tai pelkoon.

5. Hän on hyvin suojelevainen

”Rakastan sinua aivan liikaa kuvitellakseni sinua kenenkään muun kanssa!” saattaa aluksi tuntia suloiselta lausahdukselta, mutta se yleensä peittää alleen taipumuksen epäterveelliseen mustasukkaisuuteen. Vaikka kateellisuus on luonnollinen reaktio uhkaan, sinun ei tulisi joutua puolustamaan itseäsi turhaan.

6. Hän lupailee liikoja

Henkilöt, jotka vakuuttelevat dramaattisesti, etteivät koskaan satuttaisi tai jättäisi sinua, ovat Dr. Bockarovan mukaan yleensä niitä, jotka päätyvät tekemään niin. Korulauseiden sijaan kiinnitä huomiota heidän arvoihinsa ja varsinaiseen käytökseen. Ne kertovat sinulle tuhat kertaa enemmän kumppanistasi kuin heidän mahtipontiset lupailunsa.

Lue myös:

Me kysyimme, miehet vastasivat – 8 kysymystä, joita olet aina miettinyt ihastumisesta

Stalkkaatko eksääsi jatkuvasti sosiaalisesta mediasta? Tästä se johtuu

Epäiletkö kumppanisi pettävän? Uskottomuus saattaa näkyä kehonkielessä

Teksti Roosa Roivainen