Epäiletkö sukupuolitautia? Näistä oireista tunnistat

Sukupuolitauti uuden suhteen varjona, edellisen muistona tai ikävänä ulkomaantuliaisena? Jos tartunta mietityttää, testeihin pääsee vaikka heti.

Kondylooma

Kondylooma on yksi papilloomaviruksen (HPV) hyvälaatuinen ilmenemismuoto, joka aiheuttaa ihonvärisiä näppyjä genitaalialueelle. Se on onneksi kilttien virusten tekosia, jotka eivät aiheuta syöpää. Tauti voi piileksiä kantajassaan vuosikausia oireettomana. Sitä ei voi testata mitenkään, vaan ainoastaan lääkäri voi todeta taudin näkemänsä ihomuutoksen perusteella. Lähes kaikilla on elämänsä aikana HPV-tartunta, mutta eivät välttämättä saa mitään oireita. Tartuntamäärää on vaikea arvioida.

Satiainen

Satiaiset ovat näkyviä, kutinaa aiheuttavia täitä, jotka asuvat karvoituksessa. Sheivaustrendien myötä ne ovat vähentyneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Bongattuasi satiaisen voit antaa sille lähtöpassit ilman reseptiä saatavalla liuoksella tai sampoolla. Satiaistartunnan voi saada vaakamambon lisäksi huonosti siivotusta hotellihuoneesta tai yhteisestä pyyhkeestä satiaisten kantajan kanssa. Tartuntamäärää on vaikea arvioida.

Herpes

Huuliherpes on monille tuttu riesa, mutta genitaaliherpeskin on melko yleinen tuttavuus Suomessa. Virus ei tunne anatomiaa, joten huuliherpes voi tarttua suuseksin kautta myös alakertaan. Tartunta ei näy luotettavasti testeissä, ennen kuin jotain tyypillisiä oireita ilmenee. Aluksi ne ovat yleensä kipeitä rakkuloita, jotka haavautuvat ja sitten paranevat. Kun kerran on saanut herpeksen, se jää elimistöön, mutta voi olla oireeton vuosia. Esimerkiksi kuukautiset tai stressi voivat tuoda oireet esiin. Viruslääkkeet lievittävät oireita tai auttavat niitä pysymään kurissa. Tartuntamäärää on vaikea arvioida.

Kuppa

Kuppa on bakteeritauti, mutta nykyään se on Suomessa naisilla harvinainen. Seksin lisäksi kuppa voi tarttua veren välityksellä. Oireet tulevat vasta usean viikon kuluttua tartunnasta. Limakalvoille ilmestyy aluksi haavoja, myöhemmin ihottumaa. Myös hiustenlähtö ja muut epämääräiset oireet voivat kuulua taudin kulkuun. Tablettikuuri ei pure kuppaan, vaan se vaatii isomman määrän antibioottia pistoksina. Hoitamaton kuppa voi levitä vuosien aikana jopa aivoihin ja aiheuttaa neurologisia häiriöitä. Suomessa on 250 tapausta vuosittain.

Tippuri

Tippuri on bakteerin aiheuttama tauti, ja se on yleistynyt viime vuosina. Itämisaika on alle viikko. Naisilla oireet näkyvät esimerkiksi kuukautishäiriöinä ja alavatsakipuna. Tippuri hoidetaan antibioottipistoksilla. Bakteerilla on taipumusta tulla vastustuskykyiseksi hoidolle, joten jälkitarkastus on erityisen tärkeä, jotta nähdään, että tauti on saatu varmasti häädettyä. Tippuria kantavat useammin miehet. Tartunnoista valtaosa on ulkomaan tuliaisia, etenkin Thaimaassa tauti on yleinen. Suomessa on 300 tapausta vuosittain.

Hepatiitti B ja C

Hepatiitti B ja C leviävät lähinnä veriteitse. Taudit saa seksin välityksellä saatuja tartuntoja todennäköisemmin yhteisten huumeneulojen kautta. Jos genitaalialueen iholla on haavaumia, tauti voi siirtyä myös limakalvojen kontaktissa. Itämisaika vaihtelee kuukaudesta puoleen vuoteen. Hepatiitit eli maksatulehdukset voivat olla oireettomia tai aiheuttaa keltaisuutta ja huonovointisuutta. Tauti saattaa parantua itsekseen, mutta tartunnan saanut voi jäädä myös taudin kantajaksi. Suomessa ja Pohjoismaissa tauti ei ole kovin yleinen.

Klamydia

Klamydia on yleisin seksitauti ja tartuntamäärät ovat pysyneet viime vuosina korkealla. Sen itämisaika on noin viikko. Valtaosalla klamydia on oireeton, mutta joillekin voi tulla epämääräisiä fyysisiä oireita, kuten alavatsakipua, valkovuotoa tai virtsakirvelyä. Klamydia hoidetaan antibiooteilla. Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa kohtutulehduksen ja jopa lapsettomuutta. Suomessa on 13 000 tapausta vuosittain.

HIV

Ensin hyvät uutiset: HIV ei ole Suomessa kovin yleinen. HIV tarttuu sukupuoliteitse, mutta myös veren välityksellä. Tartunnan jälkeen tauti voi olla oireeton vuosia, ja se todetaan ainoastaan käymällä HIV-testeissä. Alkuvaiheessa tartunnan saanut saattaa kärsiä ihottumasta ja kuumeesta, jotka menevät ohi itsestään. Vastustuskyvyn heiketessä kantaja saa herkemmin tulehduksia, joita ei muuten saisi. Testeissä on siis hyvä käydä etenkin uuden kumppanin kanssa. Jos tauti todetaan ajoissa, HIV ei pääse etenemään AIDS-vaiheeseen. Suomessa on 200 tapausta vuosittain.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Älä jätä arvailujen varaan!

Virtsanäyte

Klamydia ja tippuri näkyvät virtsanäytteestä.

▶ Milloin mennä lääkäriin?

Jos kondomi on hajonnut, yhden illan jutun jälkeen tai uuden parisuhteen alussa.

Verikoe

HIV, kuppa ja hepatiitit näkyvät veressä.

▶ Milloin mennä lääkäriin?

Jos kondomi on hajonnut, yhden illan jutun jälkeen tai uuden parisuhteen alussa.

Papa-koe

Papa-koe kertoo kohdunkaulan solumuutoksista.

▶ Milloin mennä lääkäriin?

Papa-seulonta tehdään viiden vuoden välein 25–30-vuotiaasta lähtien. Seulontoja ei kannata jättää väliin, sillä muuten muutoksiin ei välttämättä ehditä puuttua hyvissä ajoissa.

Juttua varten haastateltiin HUS:n sukupuolitautipoliklinikan iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Backia.

Teksti Henna Huuskonen
Kuvat Fotolia