Stalkkaatko eksääsi jatkuvasti sosiaalisesta mediasta? Tästä se johtuu

Et ole tavannut eksääsi pitkään aikaan. Saatat olla päässyt yli erostanne täydellisesti ja olla jo uudessa, onnellisessa parisuhteessa. Silti toisinaan, etenkin kyllästyneenä, et malta olla stalkkaamatta ensin eksäsi Facebook-seinää, sitten hänen Instagram-tarinoitaan, ja sitten hänen potentiaalisen uuden kumppaninsa Instagramia. Kun olet selannut eksäsi kuvavirtaa ja analysoinut tämän parisuhdetilannetta 20 minuutin ajan, morkkis iskee. Tämähän on ajanhukkaa! Miksi teet tämän yhä uudestaan? Miksi siitä tulee aina niin outo olo?

Eksän stalkkaaminen on täysin normaalia, eikä siitä sinänsä tarvitse huolestua. Ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneita entisten kumppaneidensa tekemisistä. Parisuhteen loppuminen on aina menetys, joka tuntuu vielä vuosia tapahtuman jälkeen. Tästä stalkkaus johtuu:

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Sosiaalinen media muistuttaa sinua eksästäsi jatkuvasti, joten mikset seuraisi hänen tekemisiään?

Sosiaalisen median ansiosta entisten deittien elämän seuraaminen on helpompaa kuin koskaan. Etenkin Instagramin ja Snapchatin tarinat koukuttavat kummallisella tavalla, vaikka sinua ei oikeastaan yhtään kiinnosta, mitä eksäsi söi aamiaiseksi Berliinin matkallaan. Ehkä seuraat eksääsi lähinnä siksi, että voit tehdä niin.

Sinulla ja eksälläsi on myös todennäköisesti yhteisiä ystäviä, jonka seurauksena et voi välttää eksäsi elämän tunkeutumista arkitodellisuuteen. Vaikka olisit lopettanut eksäsi seuraamisen, Facebook tai yhteisten kavereiden Instagram-storyt muistuttavat hänen olemassaolostaan ja saavat sinut tarkistamaan hänen kuulumisiaan.

2. Instagram ei koskaan paljasta koko totuutta ja herättää siksi kateutta

Jos et ole tekemisissä enää eksäsi kanssa ja näet hänen elämästään vain palasia Instagramissa, sinusta voi tuntua, että tiedät hänestä liikaa. Hänhän on eksäsi, ja kadulla häneen törmääminen olisi kiusallista. Silti tiedät kaiken hänen festariviikonlopustaan! Tämä on kuitenkin vain silmänlumetta, etkä saa kokonaiskuvaa siitä, millaista elämää hän todella elää. Ihmiset postaavat Instagramiin todennäköisimmin positiivisista jutuista tai huippuhetkistä, joten ei ihme, jos sinulle hänen elämänsä katselusta mustasukkainen ja outo olo. Saatat verrata omaa elämääsi eksän elämään ja tuntea, että hän on onnistunut kaikessa sinua paremmin. Sinun ei tarvitse olla innoissaan eksäsi uudesta elämäntilanteesta. Eroaminen ei ole kuitenkaan koskaan kilpailu, joten lakkaa vertailemasta.

3. Eksäsi saattaa kerjätä huomiotasi tarkoituksella

Jos eksäsi tykkäilee kuumista selfieistäsi tai katselee Instagram-tarinasi aina ensimmäisten joukossa, alat helposti kuvitella, että taustalla on ”jokin syy”. Onko hän jotenkin pakkomielteinen? Haikaileeko hän sinua takaisin? Jos hän ei viestittele sinulle, hyvin todennäköisesti hän ei halua sinua osaksi elämäänsä. Hän vain haluaa kerätä huomiosi itseensä ja saada pientä egoboostia siitä, että muistat hänen olemassaolonsa. Tai sitten hänellä on vain tylsää.

4. Menneisyyden miettiminen voi olla myös hyödyllistä tunteiden käsittelyä

Kun päädyt eksän profiiliin, saatat alkaa herkästi jahkailemaan, mikä meni pieleen teidän parisuhteessanne. Etsit hänen postauksistaan vastauksia avoimiin kysymyksiin. Kun käyt läpi hänen profiiliaan, huomaat hetket, jolloin hän lakkasi postaamasta yhteiskuvia teistä. Palaat menneisyyden tapahtumiin ja mieleesi saattaa muistua elämänvaihe, jolloin et jaksanut huomioida hänen tarpeitaan tai päinvastoin. Tämä voi olla jopa terapeuttista ja hyödyllistä, koska saatat päätyä reflektoimaan omaa käytöstäsi. Pohdinta voi johtaa ihmisenä kasvuun ja samojen virheiden välttämiseen tulevissa suhteissa.

5. Mistä tiedät, että toiminta on mennyt liian pitkälle?

Jos eksäsi puuhien tarkastaminen on satunnaista toimintaa ja uteliaisuutta, josta ei seuraa vain morkkista, anna mennä. Eksäsi seuraaminen ei tarkoita automaattisesti sitä, ettet ole päässyt yli erosta. Jos kuitenkin seuraat eksääsi pakonomaisesti ja eksäsi pyörii mielessä jatkuvasti, kannattaa harkita unfollow- ja block-nappulan painamista ainakin joksikin aikaa. Kummasti vanhanaikainen ”poissa silmistä, poissa mielestä” -sanonta pitää paikkaansa.

Lue myös:

Parisuhteessa, mutta ihastunut toiseen: näin selviät vaikeasta tilanteesta

Pilasiko Tinder deittailun?

Millaista on palata sinkku­mark­ki­noille pitkän parisuhteen jälkeen?