Slow dating

Slow dating on vastaisku Tinder-deittailulle – nämä asiat ilmiöstä tulee tietää

Loputon pikadeittailu voi olla ahdistavaa hyppimistä sängystä toiseen, josta jää vain paha mieli. Slow dating keskittyy määrän sijasta laatuun sekä merkityksellisen kumppanin löytämiseen.

Sitä tehdään ennen nukkumaan menoa, bussipysäkillä, kaverin kanssa kahvilla ja tylsillä sukupäivällisillä. Puhelimen deittiappi hallitsee monen vapaa-aikaa, sillä eihän sitä tiedä, mikä unelmamatch seuraavan Tinder-kuvan takana piileskelee.

Koukuttavaa ja kuluttavaa. Deittailusta on muutamassa vuodessa tullut erilaisten älypuhelinsovellusten ansiosta nopeasti saavutettavaa pikaruokaa. Hamuamme yhä uusia tuttavuuksia peläten, että eteen saattaa tulla vielä edellistä parempi, kauniimpi tai komeampi tyyppi. Päätös treffikumppanin jatkoon pääsystä syntyy muutamissa sekunneissa. Jos kuva ei säväytä, harva jää selvittämään, kuinka kultainen luonne pinnan alta voisi löytyä. Ja jos tässä ei vielä ole tarpeeksi vauhtia, niin potentiaalisia treffikumppaneita voi olla kierroksessa yhtäaikaa useita. Jos joku osoittautuu pettymykseksi, varamies odottelee jo nurkan takana.

Ei ihme, että päässä pyörii ja takaraivossa jyskyttää: miten kukaan voi ikinä löytää tästä sekasotkusta Sen Oikean? Hidastaminen on ollut trendikästä työelämässä jo tovin, ja nyt jarrutusilmiö on hiipinyt deittimarkkinoillekin. Slow dating on paluu aikaan, jolloin ihmisillä oli aikaa ja mielenkiintoa tutustua toisiinsa myös pinnan alta. Kuulostaako virkistävän jännittävältä? No, se on!

Great expectations

Ensitreffit alttarilla -tv-sarjasta tuttu psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt toteaa kylmästi, että aika harva ohjelman pareista olisi jäänyt yhteen, jos päätös olisi pitänyt tehdä ensimmäisen tapaamisen perusteella. Ohjelmassa parit tutustuivat toisiinsa vasta avioliittoon astumisen jälkeen.

– Teemme nykyään todella pikaisia päätöksiä isoista asioista, kuten elämänkumppanin valinnasta. Kun toiseen on pakko tutustua, huomaa myös asioita, jotka löytyvät vasta pinnan alta, kuten hauskan huumorintajun tai samanlaiset intressit.

Slow dating on vastaisku pinnallisuuteen perustuville valinnoille sekä meitä nykyään vaivaavalle ahneelle ajattelulle, että ruoho voi olla aidan takana vielä hieman vihreämpää. Merkityksellinen deittailu tarkoittaa kumppaniin tutustumista ennen treffeille ryntäämistä ja rauhallista etenemistä kaverisuhteesta rakastavaisiksi.

Nopeaan swaippailuun tottuneesta tuntuu turhalta käyttää aikaa tekstailuun tai puhelimessa puhumiseen, kun samat asiat voisi selvittää nopeasti after work -lasillisella – ja makuuhuoneessa. Mitä jos tyypistä ehtii muodostua mielikuva, joka ei sitten livenä vastaakaan todellisuutta – eikö se ole turn off?– Olisiko niin vaarallista ihastua ensin ihmisen luonteenpiirteeseen ennemmin kuin ulkonäölliseen seikkaan? Dunderfelt kysyy.

Lisäksi on hyvä miettiä, miksi meistä tuntuu niin tarpeelliselta nähdä koko tarjonta. Kun vaihtoehtoja on liikaa, on lopulta mahdotonta erottaa, mikä on itselle hyvä. Kandidaatteja vähentämällä pystyy keskittymään paremmin niihin asioihin, jotka ovat itselle parisuhteessa merkityksellisiä. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos ei itsekään osaa sanoa, millaista kumppania rinnalleen etsii. Silloin kannattaisi ensin tutustua itseensä sen sijaan, että yrittää hahmottaa omia tarpeitaan muiden ihmisten kautta.

”Perusmukava mies ei pääse jatkoon, ellei tämä kykene kiskomaan mattoa naisen jalkojen alta heti ensivilkaisulla.”

Oikeenlaista kemiaa

Deittisovellusten massassa ulkonäön merkitys on valtava ja ainoa keino erottua joukosta. Kuvien plärääminen on helppoa, mutta se luo myös paljon paineita. Lisäksi 2000-luku on tuonut parisuhteisiin uuden mittarin, joka aiheuttaa monissa tosissaan kumppania etsivissä kauhua: vetovoiman. Jos ensikohtaaminen ei ole kuin elokuvissa, jotain on pahasti vialla. Seuraava!

– Nykyään halutaan sähköä ja samppanjaa. Jos välitöntä kipinää ei ole, ollaan helposti sitä mieltä, ettei suhde ole jatkamisen arvoinen. Ihmiset eivät jaksa odottaa, että vetovoima voisi kehittyä ajan kanssa.

Dunderfelt huomauttaa myös, että tasa-arvon myötä etenkin naisten rima suhdemarkkinoilla on noussut. Naiset eivät enää seiso tanssilavan nurkassa odottamassa miestä, joka hakisi humpalle. Moderni nainen päättää itse omista suhteistaan ja saamisistaan, eikä tyydy enää muuhun kuin priimaan. Perusmukava mies ei pääse jatkoon, ellei tämä kykene kiskomaan mattoa naisen jalkojen alta heti ensivilkaisulla.

– Moni komea, fiksu ja koulutettu mies jää ilman kumppania, koska he eivät ole naisten mielestä riittävän jännittäviä, eivätkä he onnistu hurmaamaan naista heti.

Pikadeittien maailmassa toisia mahdollisuuksia ei anneta.

Sydän paljaana

Mitä jos siis katsoisit ympärillesi hieman tarkemmin. Tai oikeastaan hitaammin – ja keskittyisit siihen mitä näet. Mukavalla lähikahvilan tarjoilijalla ei ole hengenpelastajan vartaloa, mutta kiva hymy ja hauskat jutut. Peukalon vierotusoireita voi lievittää tutustumalla hitaaseen deittailuun kannustaviin uuden ajan treffisovelluksiin. Tinderin haastajat, Once ja Hinge, tarjoilevat käyttäjilleen vain tarkkaan valikoituja matcheja. Sen sijaan, että päivässä suihkii 50 profiilia läpi pelkällä naamasuodattimella, ranskalainen Once pakottaa käyttäjänsä pohtimaan match-ehdokasta kokonaisen vuorokauden ajan. Slow dating -appien ideana on tarjota parisuhteen pohjaksi yhteisiä arvoja ja unelmia, jotain konkreettista, jonka päälle rakentaa. Suhteen onnistumismahdollisuudet paranevat, kun sen tukipilarit eivät nojaa pelkkään seksuaaliseen jännitteeseen.

– Tärkeintä olisi tajuta, ettei parisuhteen tarvitsekaan heti täyttää kaikkia kriteereitä, Dunderfelt muistuttaa.

Kiireiselle slow dating sopii Tinderiäkin paremmin. Kun aikaa on rajallisesti, kuka ehtii ja haluaa enää räplätä puhelinta joka vapaahetki? Tuntuu ihan virkistävältä ajatukselta tutustua vain yhteen ehdokkaaseen kerrallaan. Sellaiseen, jonka joku muu on sinulle käsin poiminut.

Mutta älä luule, että valinnanvarasta karsiminen tekisi deittailusta yhtään helpompaa. Merkityksellinen deittailu saattaa satuttaa pahemmin kuin pinnallinen suhdesekoilu, sillä nopeassa syklissä haavat jäävät pintanaarmuiksi mutta slow dating asettaa alttiiksi oikeille sydänsuruille. Toisaalta, eikö ole parempi tuntea jotain syvästi kuin ei mitään kunnolla?

Lue myös:

9 tilannetta, jotka jokainen Tinder-käyttäjä käy säännöllisesti läpi

9 asiaa, jotka jokainen Tinder-käyttäjä ymmärtää

Nämä 7 asiaa ärsyttävät Tinderissä

Teksti Anna Nummisto
Kuvat Imaxtree