seksin määrä

Miten seksin määrä vaikuttaa parisuhteeseen ja itsetuntoon?

Kolme kertaa päivässä, kerran viikossa tai kerran kuussa.

ALKUHUUMA ON mahtavaa. Seksiä on paljon ja se on ihanaa, Lotta, 35, sanoo.

Hän alkoi seurustella lokakuussa, kun edellinen, yli kymmenen vuotta kestänyt suhde loppui viisi kuukautta aiemmin.

– Eikö se usein mene niin, että suhteen alku on määrällisesti kiihkeintä aikaa, Lotta pohtii.

Lotta ja hänen poikaystävänsä rakastelevat aina, kun tapaavat eli useita kertoja viikossa. Jos he viettävät viikonlopun yhdessä, seksiä on kerran päivässä, joskus kolmestikin. Lotta kuvailee seksiä kiihkeäksi, leikkisäksi ja toista huomioivaksi. Nuorempana seksi oli Lotalle totista puuhaa, sillä hän keskittyi liikaa sen miettimiseen, miltä näytti tai kuulosti.

”Lotta ja hänen poikaystävänsä rakastelevat aina kun tapaavat eli useita kertoja viikossa. Jos he viettävät viikonlopun yhdessä, seksiä on kerran päivässä, joskus kolmestikin.”

– Ikä on tuonut itsevarmuutta, ja huumori on tärkeä osa nykyistä suhdettani. Se vapauttaa, kun toisen kanssa voi nauraa sängyssäkin. Seksin ei tarvitse olla niin vakavaa.

Lotta nauttii uudessa suhteessaan siitä, että hän tuntee olevansa pitkästä aikaa haluttu. Edellisessä suhteessa seksiä oli viimeisinä vuosina harvoin, pari kolme kertaa kolmessa kuukaudessa.

– Se ei kuitenkaan haitannut. Teimme eroa pitkään, ja seksin vähyys oli vain miinus muiden joukossa. Nyt kun seksiä on taas enemmän, se tuntuu todella hyvältä.

Maiju, 35, on seurustellut nykyisen miehensä kanssa kolme ja puoli vuotta. Edellisessä pitkässä suhteessa seksiä oli noin kerran kuussa. Nyt Maiju ja hänen miehensä rakastelevat keskimäärin kahdesti viikossa.

– Tämä lienee jo vakiintuneemman parin tahti. Haluan miestäni yhä valtavasti, mutta en jaksaisi enää alkuaikaa, jolloin elämä oli pelkkää panemista.

Lisäksi Maiju ei keskity seksissä enää pelkästään määrään.

– Vaadin määrän sijaan laatua. Se on yksi pitkän parisuhteen plussista. On mahtavaa saada viikoittain sitä, mistä pitää.

Samaa mieltä on Aino, 34. Viestintäalalla työskentelevä Aino on ollut miehensä kanssa kaksitoista vuotta, joista kuusi naimisissa. Heillä on kaksi alle kouluikäistä lasta.

– Seksiä ei ehdi enää edes ajatella. Suhteen alussa sitä mietti koko ajan.

”On tosiasia, ettei seksi ole enää ensimmäisenä mielessä. Joskus se saattaa jopa ärsyttää. En silti ole huolissani, koska silloin kun seksiä on, se on hyvää.”

Aino rakastelee miehensä kanssa aina kun mahdollista. Joskus seksiä on viikoittain, joskus kerran kahdessa viikossa, joskus harvemmin. Määrät riippuvat miehen vuorotyöstä, väsymyksestä, työstressistä ja siitä, kuinka usein lapset ovat hoidossa.

– On tosiasia, ettei seksi ole enää ensimmäisenä mielessä. Joskus se saattaa jopa ärsyttää. En silti ole huolissani, koska silloin kun seksiä on, se on hyvää. Eniten Aino kertoo kaipaavansa alkuaikojen spontaaniutta, vapautta valita, koska ja missä seksiä oli. Hän ei niinkään haikaile tiheämpien yhdyntäkertojen perään.

– Elämänvaiheet ovat täysin erilaiset, ei niitä voi edes verrata. Nyt on näin. Uskon, että viimeistään silloin, kun lapset menevät kouluun, seksiä on taas enemmän.

Keskimäärin kerran viikossa

Erityistason seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja Elina Tanskanen kertoo, että Finsex-tutkimuksen mukaan suomalaiset olivat toissa vuonna yhdynnässä keskimäärin kerran viikossa. Määrä on hieman vähemmän kuin seitsemän vuotta aiemmin tehdyn tutkimuksen mukaan. Siitä, mitkä tekijät vaikuttavat laskusuuntaan, Tanskasella ei ole tutkittua tietoa.

Hän sanoo olettavansa, että yksi syyrypäs ovat kiire ja stressi ja sen myötä alakuloinen mieliala ja väsymys. Nämä vaikuttavat seksuaaliseen haluun niin mielen kuin kehonkin tasolla. Sitä, että luvut laskevat, ei tarvitse seksuaaliterapeutin mielestä pitää kuitenkaan yksiselitteisesti huonona asiana. Toki tilanne on eri, jos yksilö tai pari toivoisi, että seksiä olisi enemmän

– Silloin kannattaa rohkaista mielensä, kysyä ja keskustella avoimesti, rakentavasti ja rehellisesti. Tarvittaessa voi hakeutua myös seksuaaliterapeutin vastaanotolle, Tanskanen sanoo.

Hän muistuttaa, että määrittelemme eri tavoin myös sen, mitä tarkoitamme seksillä. Jollekin seksi voi olla intiimisti lähekkäin olemista, suutelemista ja hyväilemistä. Siksi penetraatio- ja orgasmikeskeistä ajattelua kannattaa kyseenalaistaa.

– Mieluummin pohtisin, mitä seksi ja seksuaalisuus itsellemme tarkoittavat. En miettisi pelkästään määriä tai orgasmeja.

Parisuhteen liimaa

Yleisesti olemme melko tyytyväisiä seksimääriimme. Finsex-tutkimuksen mukaan parisuhteessa olevista naisista 47 prosenttia ja miehistä 40 prosenttia oli yhdyntämääriinsä tyytyväisiä.

Määristä on Tanskasen mielestä tärkeää puhua siksi, että henkilöt, jotka ovat tyytyväisiä vähiin tai olemattomiin seksimääriin, kokevat tulevansa ymmärretyiksi. Siksi Tanskanen on hyvillään, että esimerkiksi aseksuaalisuudesta eli ihmisistä, jotka eivät koe lainkaan seksuaalista vetovoimaa, puhutaan aiempaa enemmän. Hän myös toivoo, ettei kukaan lisää seksikertojaan pelkästään siksi, että sitä pitäisi harrastaa tietty määrä. Toki se, että seksielämä koetaan tyydyttäväksi, lisää parisuhdetyytyväisyyttä ihmisillä, jotka muutenkin kokevat seksin tärkeäksi. Kaikki eivät kuitenkaan koe ja se on ok.

– Tyydyttävää seksielämää kuvataan usein lausahduksella parisuhteen liima. Pitää kuitenkin muistaa, että olemme yksilöitä.

Samasta puhuu Lotta. Hän sanoo, että tavallaan olisi ihanaa, että alkuajan huuma jatkuisi ikuisesti.

– Tiedän kuitenkin, ettei niin luultavasti tapahdu. Määrän korvaa vuosien saatossa vielä syvempi yhteys. Se on se, joka merkitsee lopulta eniten.

Lotan, Maijun ja Ainon nimet on muutettu

Lue myös:

7 kummallista seksimyyttiä, joiden olisi jo aika kuolla – unohda nämä heti!

7 parasta seksipaikkaa – listasimme plussat ja miinukset

20 kysymystä, joihin olet halunnut aina tietää vastauksen – miehet avautuvat seksistä

 

Teksti Sanna Kekki
Kuvat Fotolia