Seksiä harrastetaan tutkimusten mukaan yhä vähemmän – mutta mistä se oikeastaan johtuu?

Seksiä harrastetaan yhä vähemmän, se tiedetään niin tutkimuksissa kuin makuuhuoneissakin. Aseksuaalia seksi tai siihen liittyvät asiat eivät ole kuitenkaan kiinnostaneet koskaan.

Kun 34-vuotias Oona kertoo, ettei seksi kiinnosta häntä, tunnelma seurueessa muuttuu usein epämukavaksi. Kommentit ovat puolustelevia tai hämmentyneen uteliaita:

–Sinähän elät kuin nunnaluostarissa! Itselleni jo kuukausi ilman olisi liian pitkä aika! Miten hoidat sen puolen elämästäsi?

Tähän Oona vastaa, että maailmassa on paljon kaikkea muutakin kiinnostavaa, jota voi tehdä yksin tai yhdessä. Ei kaiken tarvitse pyöriä seksin ympärillä.

Sinkkuna elävälle Oonalle haluttomuus ei ole ongelma.

– Jos seksi ei kiinnosta, sitä ei oikeastaan edes ajattele, hän sanoo.

Aseksuaaliksi kutsutaan ihmistä, jota seksi tai siihen liittyvät asiat eivät kiinnosta eikä seksuaalista halua ilmene. Seksuaalista hyvinvointia edistävän Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kertoo, että aseksuaalisuuden kirjo on laaja.

– On niitä, joille aseksuaalisuus on myötäsyntyinen ominaisuus, eikä seksuaalisuus ole koskaan kiinnostanut. Joillekin aseksuaalisuus liittyy johonkin elämäntilanteeseen, joillakin haluttomuuden taustalla on seksuaaliongelmia tai jotain traumapohjaista.

Harvalle aseksuaalille seksuaalisen halun puuttuminen on ongelma, jota pitäisi alkaa ratkoa. Parisuhteessa tilanne voi kuitenkin olla toinen.

– Parisuhteesta voi muodostua loukko toiselle osapuolelle, jos suhteelta odotetaan uskollisuutta, mutta seksuaalisia tarpeita ei ole mahdollista toteuttaa kumppanin haluttomuuden takia, Paalanen muistuttaa.

On ollut silti aikoja, jolloin Oona on halunnut seksiä ja nauttinutkin siitä. Hänen pisin parisuhteensa kesti liki kymmenen vuotta. Muutama vuosi sitten Oona lähti etsimään rakkautta nettideittimaailmasta ja koki pettymyksekseen olevansa miehille pelkkää kulutustavaraa, jonka avulla he tyydyttivät tarpeensa. Oona olisi halunnut enemmän.

– Jutuista jäi epämiellyttävä olo niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.

Oona päätti jättää deittailut ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa. Mitä paremmin hän voi aktiivisen joogaharrastuksensa ansiosta, sitä korkeammaksi kynnys seksin harrastamiseen kasvoi. Se menetti merkitystään muiden elämänlaatua lisäävien asioiden rinnalla. Nyt puolentoista vuoden jälkeen Oona on tilanteessa, jossa seksi ei kiinnosta senkään takia, ettei hän tarvitse sitä tunteakseen itseään arvokkaaksi.

– Katkeruus on varmaankin haluttomuuteni lähtökohta, mutta suurin syy on se, että haluan pitää itsestäni huolta. Tuntuu voimaannuttavalta, että olen oppinut sanomaan ei, enkä ole pannut vain siksi, että joku toinen on halunnut.

Paalanen sanoo, että selibaatti tai seksistä luopuminen ovat omaan valintaan perustuvia toimintapoja. Se ei ole aseksuaalisuutta, mutta voi elämäntavaksi muuttuessaan johtaa siihen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiireinen arki, hiljaiset makuu-huoneet

Kun katsoo suomalaisten seksuaalikäyttäytymistä selvittänyttä Finsex 2015 -tutkimusta, huomaa yhdyntöjen vähentyneen edellisestä, vuonna 2007 tehdystä selvityksestä. Vielä vuonna 1999 25–34-vuotiailla naisilla oli noin seitsemän yhdyntäkertaa kuukaudessa. Viime vuonna luku oli neljän ja viiden välillä.

Haluttomuutta, oli se sitten oma valinta tai suorituskeskeisen elämänrytmin aiheuttamaa, on nykyään enemmän kuin ennen.

– Ihmiset ovat jakautuneet selkeämmin niihin, jotka ovat seksipositiivisia ja harrastavat seksiä paljon ja niihin, jotka eivät ole panostaneet siihen puoleen aiemminkaan, Paalanen kertoo.

Yksi syy yhdyntämäärien laskuun on Sexpon toiminnanjohtajan mukaan myös tavassa, miten seksi yleisessä keskustelussa esitetään.

– Keskustelu on usein negatiivista ja ongelmakeskeistä. Esimerkiksi jotkut nuoret saattavat hämmentyä siitä ja luopua seksistä kokonaan.

Mutta ei seksi kiinnosta entiseen malliin muuallakaan. Japanissa puhutaan jopa selibaattibuumista: alle 40-vuotiaat eivät ole enää kiinnostuneita tavanomaisista parisuhteista. Japanissa on maailman alhaisimmat syntyvyysluvut. Paalanen ei silti usko, että ilmiö yltää Suomeen.

– Japani on yhteiskuntana erilainen kuin Suomi, ja siellä sosiaaliset paineet menestyä ovat vielä suuremmat kuin täällä. Moni valitsee siksi uran seurustelun tai perheen sijaan.

Ominaisuus muiden joukossa

Oonan mielestä oleellista olisi miettiä, mikä on seksin harrastamisen motiivi. Hyppääkö vällyihin omasta vai toisen tahdosta? Pidemmän päälle toisen miellyttäminen alkaa nakertaa, eikä pelkästään tavan vuoksikaan kannata.

– Haluaisin, että seksi olisi syvempi juttu, ei pelkkä suoritus lauantai-iltana uuniperunan ja saunan jälkeen.

Aseksuaalisuus on suhteellisen pieni ilmiö. Arviolta vain yhtä prosenttia väestöstä ei kiinnosta seksi tai siihen liittyvät asiat. Aseksuaalisuutta ei ole tutkittu samalla tavalla kuin muita seksuaalisuuden ilmenemismuotoja, mutta tieto lisääntyy koko ajan, samoin ihmisten ymmärrys.

– Lähes kaikkien ihmisten elämä pyörii rakkauselämän ja suhteiden ympärillä, joten tällainen ilmiö herättää kiinnostusta ja ihmetystä. Joidenkin voi olla vaikea ymmärtää ihmistä, joka ei ole kiinnostunut seksistä, Paalanen sanoo.

Oonan on välillä vaikea ymmärtää itseäänkin. Hän kertoo miettineensä usein, onko hänessä jotain vikaa, kun häntä ei huvita tai haluta.

– Olen miettinyt, miksi en vain voisi? Toisaalta miksi yrittää, jos tietää, ettei huvita? Ajattelen, että tämä on vain vaihe ja menee kyllä ohi, jos kohdalleni osuu oikea kumppani. Siihen asti olen tyytyväinen näin. 

Kuva: iStock