Salaileeko kumppanisi jotain?

Onnellistakin parisuhdetta saattaa varjostaa synkkä salaisuus.

Parisuhteessa asioita jätetään kertomatta, sillä rehellisyyden pelätään aiheuttavan vaikeuksia itselle. Luultavasti myös sinä salailet asioita kumppaniltasi, sillä uskot selviäväsi näin suhdekiemuroissa helpommalla. Isoja asioita ei kuitenkaan kannata jättää kertomatta, sillä se etäännyttää sinut kumppanistasi. Kun salaisuus painaa hartioilla, et voi olla aidosti läsnä omana itsenäsi. Petät myös samalla kumppanisi luottamuksen.
– Monia epärehellisyys satuttaa enemmän kuin uskottomuus. Rakkaus on sitä, että jaetaan yhteisen maailman keskeiset asiat ja eletään toistensa mielessä. Meillä on tarve voida luottaa ja tietää, missä mennään, kertoo Väestöliiton psykologi Lotta Heiskanen.
Uskottomuus ei ole ainoa luuranko, joka piilottelee pariskunnan kaapissa. Kertomatta jätetään esimerkiksi riippuvuuksista, menneistä tapahtumista tai arjen pikkuasioista, joiden pelätään aiheuttavan riitaa. Kaikista käänteistä ei tietenkään tarvitse raportoida kumppanille. Tyttöjen illassa puhutut ja kuullut jutut kuuluvat vain tyttöjen korville.
Jokainen pariskunta määrittelee itse, kuinka avoimia he haluavat olla toisilleen. Rehellisyyden ja liiallisen avoimuuden välille kannattaa kuitenkin piirtää napakasti raja.
Jos olet ihastunut työkaveriisi, mutta jutussa ei ole sen kummempaa, on turha huolestuttaa toista kertomalla, kuinka komea työkaveri saa perhoset lentelemään vatsassa. Tai jos kumppanisi on tiukka kasvissyöjä ja sinä lipsahdat ravintolassa pistelemään poskeesi mehukkaan pihvin, toisen mieltä ei kannata pilata kertomalla salaisesta pihviorgiastasi. Muista, että jokainen tarvitsee elämäänsä myös jonkin verran yksityisyyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vältä miinoja

Mistä sitten tiedät, onko salaisuus viaton pikkujuttu vai asia, joka pitäisi kertoa kumppanille? Otetaan avuksi kaksi esimerkkiä:
Ostat tyttöjen iltaa varten upean mekon, jonka hintalappua et uskalla edes itse katsoa kotiin päästyäsi. Piilotat ihanuuden kaapin perälle ja toivot, ettei mies huomaa yhteisen tilin pientä saldonotkahdusta.
Olet sytyttämässä tulta kiukaaseen, kun löydät klapipinosta puoliksi joudun viinapullon. Seuraavalla viikolla syliisi tipahtaa taas uusi pullo, tällä kertaa dvd-hyllystä. Alat penkoa kotianne, ja miehen piilopulloja löytyy vaatekaapin päältä ja lipaston takaa.
Sekä kalliista mekosta että piilopulloista kertomatta jättäminen on salailua. Miksi toinen aiheuttaa paljastuessaan enemmän pahaa mieltä?
Piilopulloa on salailtu pitkään ja se on ongelma, joka vaikuttaa parisuhteen tulevaisuuteen. Kalliin mekon ostaminen on puolestaan kertarysäys, joka ei luultavammin vaikuta rahatilanteeseen tai suhteeseen sen kummemmin. Jos taas kalliiden asioiden ostamisesta tulee tapa, siitä täytyy kertoa kumppanille.
– Parisuhteeseen on turha jättää miinoja, sellaisia asioita, jotka käyvät ilmi enemmin tai myöhemmin ja satuttavat. Miinojen paikat pitää kertoa, sillä muuten on koko ajan pelko, että niihin astuu, etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta selventää.
Eniten satuttavat salaisuudet, jotka koskettavat myös toisen persoonaa. Esimerkiksi äskettäin kehittyneestä pelihimosta voi päästä yli, koska se ei loukkaa pelaajan kumppanin minäkuvaa. Mutta jos peliongelmaa on salattu useita vuosia, se saa kumppanin tuntemaan itsensä arvottomaksi, koska hänelle ei oltu kerrottu.
Rehellisyys palkitsee
Tuntuuko, että mieltäsi vaivaa jokin salaisuus, joka pitäisi kertoa kumppanillesi? Asia kannattaa ottaa puheeksi nyt, sillä luottamuksen kannalta on parempi, että kerrot salaisuuden itse. Jos asia tulee miehesi tietoon kulman takaa, se loukkaa häntä enemmän.
Varaa kertomiseen sopiva hetki ja rauhallinen aika. Kukaan ei kestä satuttavia salaisuuksia nälkäisenä heti työpäivän jälkeen. Aloita pehmeästi ja auta kumppaniasi ymmärtämään, miksi asiasta on ollut vaikea kertoa aiemmin. Kun toinen alkusokin jälkeen alkaa esittää kysymyksiä, keskustele asiasta häntä kunnioittavalla tavalla.  Kerro kumppanillesi, että hän on sinulle tärkeä, rehellisyytesi arvoinen ja että haluat olla hänelle vilpitön vaikeissakin asioissa. Vaikka ikävistä ja loukkaavista asioista kertominen on vaikeaa, muista, että rehellisyys vapauttaa. Isot salaisuudet näivettävät suhdetta.

Hoida loukattua sydäntä

Kun sydäntä on purettu ja salaisuudet kerrottu, on aika hoitaa vereslihalla olevaa parisuhdetta. Älä huoli, vaikka moinen saattaa aluksi tuntua toivottamalta. Pariskunnat selviävät hyvin isoistakin kriiseistä ja voivat vahvistua niistä. Liian usein ihmiset yrittävät nuolla haavojaan sivuuttamalla kipeät tunteet tai kokeilemalla, josko aika auttaisi. Ei auta. Parisuhteen uudelleen rakentamiseen tarvitaan motivaatiota molemmilta.
Aloittakaa siitä, että loukattu kertoo, miten pahalta tilanne tuntui. Loukanneen osapuolen on pystyttävä ottamaan vastaan toisen tunteet ja ymmärtämään tämän paha mieli, muuten paranemisprosessi ei etene. Loukkaajan on pyydettävä tekojaan anteeksi ja pystyttävä ilmaisemaan aitoa katumusta sekä surua toiselle aiheuttamastaan kärsimyksestä. On tärkeää, että loukattu saa lohdutusta loukanneelta osapuolelta. Vielä tärkeämpää on, että loukattu pystyy lohduttamaan ja osoittamaan, että on jatkossa luottamuksen arvoinen. Jotta parisuhteen voi elvyttää salaisuuskriisin jälkeen, on parin ymmärrettävä, mitä tapahtui. Silläkin uhalla, että tapahtumien läpikäyminen satuttaa.
Joskus suhteeseen tullut haava ei parane koskaan ensiavusta tai hoidosta huolimatta: tunneyhteys ja kiintymys eivät palaudu ennalleen, turvallisiksi. Luottamuksen puute saattaa ajaa eroon, mutta siitä ei kannata potea huonoa omaatuntoa. Sinulla on oikeus odottaa, että toinen on luottamuksen arvoinen.
 

8 syytä, miksi seurustelu on parasta

8 miestyyppiä, jotka tulee kiertää kaukaa

8 asiaa, jotka sinun tulisi sanoa useammin