Kuva: MVphotos

Näitä merkeistä tunnistat henkisen väkivallan parisuhteessa

Riidat kuuluvat parisuhteeseen, mutta solvauksen muuttuessa tavaksi, kyse ei ole enää harmittomasta kinasta.

Parisuhteessa tapahtuvasta henkisestä väkivallasta puhutaan ääneen valitettavan harvoin. Avointa keskustelua hankaloittaa myös, ettei uhri välttämättä näe kumppanin tekojen taakse ja saattaa löytää itsensä kyseenalaistamasta sekä omaa käytöstään että kokemiaan tunteita. Se, mikä kuuluu terveeseen parisuhteeseen ja mikä ei, voi olla täten vaikeasti tunnistettavissa.


Katie

Ghosen
,
Women’s Aidin toimitusjohtajan, mukaan eräs henkisen väkivallan merkki on toistuvasti tapahtuvat riidat ja solvaukset, varsinkin jos ne aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa.

– Kumppanin teot voivat vaikuttaa erittäinkin harmittomilta, mutta säännöllisesti tapahtuessaan muodostavat pelottavan käyttäytymismallin,
Ghose toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haukkumista, syyttelyä ja tunteiden vuoristorataa – 14 merkkiä henkisestä väkivallasta

Parisuhteessa tapahtuva henkinen väkivalta saattaa olla vaikea kohdata ja myöntää. Keräsimme 14 tarinaa, jossa henkisen väkivallan uhrit kertovat omien kokemustensa kautta, millaisista merkeistä kumppanin manipuloivan toiminnan voi seurustelusuhteessa tunnistaa.

”Riitelimme pienistä asioista. Hän ei myöskään pyytänyt anteeksi koskaan ja määräsi, mitä sain pukea päälleni. Kumppani suuttui, jos en vastannut tekstiviesteihin heti.” (lähde)

”Hän ylireagoi kaikkeen. Kun yritit puhua tunteistasi, hän suuttui äkkinäisesti, huusi, itki ja haukkui. Keskustelun ja anteeksipyynnön sijasta et saanut vastineeksi kuin kärkkäitä puolustuspuheita. Hänen tavoitteensa, tarkoituksella tai ei, oli tehdä keskusteluhetkistä niin epämiellyttäviä, ettet halunnut puhua ongelmistanne enää ääneen. Hänen ei tarvinnut puolestaan kohdata ollenkaan vaikeuksianne.” (lähde)

”He
uhriutuvat
jatkuvasti ja ovat yleensä erittäin dramaattisia sekä mustasukkaisia.” (lähde)

”Riitely yleensä päättyy siihen, että löydät itsesi anteeksipyytelemästä käytöstäsi, etkä uskalla jatkossa kertoa tunteistasi ääneen. Suhteenne aikana he saattavat kommentoida toisten henkilöiden luonnetta ja ulkonäköä, saaden sinut kyseenalaistamaan itseäsi, tuntemaan olosi epämukavaksi ja luoden vaikutelman, että sinun tulisi valloittaa heidät takaisin puolellesi. He myös suuttuvat, jos vietät aikaa toisten ihmisten kanssa ja yleensä syyttävät sinua parisuhteenne laiminlyömisestä.” (lähde)

”Kun kumppani uhkaa itsemurhalla.” (lähde)

”He ovat erittäin mukavia, sosiaalisia ja karismaattisia ventovieraiden sekä tuttavien seurassa, mutta kahden kesken ja perheen kanssa muuttuvat silmänräpäyksessä täysin hysteerisiksi. He kritisoivat sinua, mutta kommentit, jotka eivät tavalla tai toisella ylistä heitä maasta taivaisiin, tulkitaan haukkumisena, johon taas puolestaan suhtaudutaan
uhriutuvasti
tai erittäin hyökkäävästi. Sinun väitetään käyttäytyvän ilkeästi, vaikka he ovat käyttäneet useita kertoja henkistä ja fyysistä väkivaltaa suhteessanne.” (lähde)

”Tunnet itsesi hulluksi, sillä he kieltävät kaiken, jotteivät olisi väärässä tai näyttäytyisivät itse huonossa valossa.” (lähde)

”Manipuloivalla
eksälläni
oli tapana aloittaa riita aina silloin, kun huomasi, että olin hyvällä tuulella. Hän näytti nauttivan minun suututtamisesta. Sen jälkeen, kun hän oli pilannut hyvän
fiilikseni
, hän useimmiten tokaisi ’
Vau
, mitä tapahtui? Vasta äsken olit niin iloinen!’.” (lähde)

”He eivät ota vastuuta omista teoistaan, vaan vierittävät syyt niskoillesi. Esimerkiksi, jos kritisoit yhteisten suunnitelmien laiminlyönnistä tai vastaamattomista puheluista, he tuskin myöntävät olevansa väärässä, vaan syyttävät sinua ylireagoinnista. Asiat hyväksytään vain silloin, jos se on oman edun mukaista, muuten toisen tunteet mitätöidään täysin. (lähde)

”He yrittävät saada sinut uskomaan, että olet vastuussa heidän reaktioistaan, vaikka todellisuudessa he kontrolloivat täysin omaa käytöstään. Vaikka olisitkin aiheuttanut kumppanillesi vahvoja tunteita, he tekevät itse valintansa omasta käytöksestään (eli ’rikonpa kaikki huonekalut, koska SINÄ sait minut vihaiseksi’).” (lähde)

”Ensiksi olet maailman hirvein ja taidottomin ihminen, seuraavaksi he piristävät oloasi pienellä positiivisella lausahduksella, jotta et menettäisi täysin luottamusta heihin.” (lähde)

”Heidän tunteensa ovat kuin vuoristorataa. Ensiksi he ovat yltiömäisen raivon vallassa, mutta jos eivät saa haluamaansa reaktiota, he aloittavat nyyhkimisen, leppyvät tai vajoavat itsesääliin.” (lähde)

”Et saa koskaan kunnollista anteeksipyyntöä, vaan vastineeksi he kerjäävät sääliä sinulta.” (lähde)


Eksäni
kertoi vanhempiensa ja
kavereidensa
hyljänneet hänet. Myös jokainen aikaisemmista kumppaneista olivat hänen mukaansa pettäneet häntä. Suhteemme alussa hän kertoi
eksänsä
kutsuneen häntä tunnevammaiseksi mieslapseksi. Sen sijaan, että olisin nähnyt kertomuksen varoittavana merkkinä, säälin häntä. Vuoden jälkeen tiesin tarkalleen, mistä entisen kumppanin sanat olivat kummunneet, ja miksi kaikki läheiset olivat hyljänneet hänet. Syy ei ollut kenessäkään muussa kuin henkilössä itsessään.” (lähde)

Lähde: Reddit

Lue myös:


Suuria sanoja ja romanttisia yllätyksiä?
Näiden eleiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan

Me kysyimme, miehet vastasivat – 8 kysymystä, joita olet aina miettinyt ihastumisesta


Stalkkaatko

eksääsi
jatkuvasti sosiaalisesta mediasta? Tästä se johtuu

Teksti Roosa Roivainen