Näin palautat kipinän pitkään suhteeseen

Aloita kadonneen kipinän metsästys palauttamalla hellät suudelmat suhteeseenne.

Olette loikoilleet sohvalla vierekkäin katsomassa elokuvaa, kun hän nojautuu lähemmäksi. Hänen tuoksunsa on vastustamaton. Hän painaa huulensa vasten huuliasi, tunnet kielenkärjen ja lämmin aalto kulkee lävitsesi. Elokuva menee menojaan, kun te antaudutte suudelmille…
Muistatko vielä, miltä se tuntui? Alkuaikoina ette voineet pitää näppejä erossa toisistanne. Aina kun mahdollista, pihistitte suukon tai kaksi. Jos ihanat pusut ovat muisto vain, on aika palauttaa intohimo suhteeseen.
Suuteleminen jää usein vähiin pitkässä parisuhteessa. Suukoista saattaa tulla myös sellaisia, joita voisit antaa vaikka
tädillesi: kuivia muiskautuksia poskelle. Niin ihanaa kuin suuteleminen onkin, miksi se hiipuu suhteen arkipäiväistyessä?
Suhteen alussa ”himokemikaalit” saavat sinut haluamaan kiihkeästi kultasi huulia. Suuteluintoa riittää kuudesta kuukaudesta puoleentoista vuoteen, jonka jälkeen se lopahtaa.
– Suuteleminen vähenee, kun alun symbioottinen vaihe on ohi. Tällöin suhteessa tapahtuu eriytymistä. Silloin opitaan olemaan erillään mutta säilytetään intohimo, sanoo kliininen seksologi Tarja Sandberg.
Vähentynyt suukottelu voi olla myös merkki suhteen alamäestä. Pusuttelun jäätyä seksikin usein vähenee ja yleensä juuri tässä järjestyksessä.
Hälytyskellojesi pitäisi soida, kun suudelma ei herätä sinussa miellyttäviä tuntemuksia vaan koet sen velvollisuutena. Vaikka alkusuhteen hurmos on laantunut, hellän ja intiimin suukon pitäisi edelleen herättää mielihyvän tunteita. Jos näin ei ole, on syytä miettiä miksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viesti suudelmilla

Naiset käyttävät suutelemista tiedostamattaan hyväkseen, kun he haluavat saada hyödyllistä tietoa. Suudelma kertoo heille suhteen tilasta, miehen tunteista ja onko suhteella yhteistä tulevaisuutta. Kun painatte huulenne toisiaan vasten, kehosi viestii, miltä sinusta tuntuu. Onko hänen kanssaan luontevaa olla, tunnetko itsesi halutuksi tai oletko stressaantunut?
– Suuteleminen on viestintää. Sillä kerrotaan toisesta välittämisestä ja halusta päästä lähelle. Se on myös ensimmäinen intiimi kohtaaminen, merkki syvemmästä yhteydestä, Sandberg sanoo.
Suuteleminen tuntuu hyvältä, sillä se panee hormonit liikkeelle. Koko keho herää eloon. Pussailu lievittää stressiä ja herättää innostumisen, kiintymyksen sekä luottamuksen tunnetta. Se vahvistaa sidettä välillänne.  
Kun suutelet kumppaniasi, viestität hänelle, kuinka ainutlaatuinen hän on. Jos taas suutelette intohimoisesti vain ennen seksiä, on aika pohtia, miten suhteenne voi. Tilanne on tyypillinen monessa parisuhteessa. Moni nainen saattaa välttää suutelua, jotta kumppani ei tulkitse sen olevan kutsu makuuhuoneen puolelle. Kuulostaako tutulta?
– Kyse on usein molemminpuolisesta tulkintavirheestä. Kielisuudelma on eroottinen, muttei sen aina tarvitse johtaa seksiin, Sandberg sanoo.

Itsetunto paranee

Suutelu on intiimiä. Olet lähellä häntä: suu vasteen suuta, nenä kiinni nenässä. Olet läsnä ja tietoinen siitä, mitä välillänne tapahtuu. Voit aistia herkästi kumppanisi mielentilan ja myös sen, jos hän epäröi suudelmalle antautumista.
Pussailu voi parantaa itsetuntoasi ja saada sinut tuntemaan itsesi seksikkäämmäksi. Suukkojen elvyttäminen voi herättää henkiin muutakin. Mitä enemmän suutelette, sitä todennäköisemmin päädytte sänkyyn. Kun kultasi antaa sinulle märän kielisuudelman, saat samalla pienen määrän testosteronia, joka tunnetusti nostaa naisen libidoa.
Suukottelu voi jopa pidentää ikää. Saksalaistutkimuksessa selvisi, että vaimojaan ennen töihin lähtöä suukottaneet miehet elivät keskimäärin viisi vuotta pidempään kuin muut.

Puhu ja pussaa

Voit opetella uudelleen unohdetun suutelutaidon. Mieti suhteenne alkuaikoja. Milloin kävitte viimeksi romanttisella illallisella tai kävelitte puistossa käsi kädessä? Mieti niitä tilanteita, jolloin teillä oli tapana suudella intohimoisesti. Järjestä samantyyppisiä romanttisia hetkiä ja herätä intohimo uudelleen.
Joskus jo pelkkä punainen huulipuna saattaa olla tarvittava signaali miehellesi. Tutkimusten mukaan miehen katse viipyy huulillasi pidempään, kun ne ovat punattu.
Jos hienovaraiset vihjeet eivät tehoa, kannattaa kissa nostaa rohkeasti pöydälle. Kumppanin kanssa on hyvä keskustella, mitä suuteleminen merkitsee, minkälaisista suudelmista pitää ja mitä toivoo tulevaisuudelta. Keskustellessa voi myös oikoa virhetulkintoja.
Aloita suukkojen elvytys varovasti tunnustellen, etene maltilla. Kokeile ja maistele kultasi huulia ja kuulostele, miten hän vastaa. Suulla voi hyväillä myös monia muita alueita. Oletko koskaan kokeillut, kuinka herkkiä ovat kulmakarvat, silmäluomet tai niska?
Joskus suuteluinto voi kiikastaa pienestä asiasta.
– Muistakaa pestä hampaat, Sandberg neuvoo.