Murustelu, häilyminen ja zombaus! Ota haltuun deittailumaailman uudet ilmiöt

Häilyminen ja penkitys ovat deittailumaailman uusimmat termit, jotka sinunkin kannattaa opetella.

Vuosi sitten
Sonja

, 23, tapasi Tinderissä miehen, jonka kanssa juttu luisti heti. Viestittelyn jälkeen he päättivät tavata. Sonja lähti yöksi 50 kilometrin päähän miehen kotiin, mutta kymmenen minuuttia ennen tapaamisaikaa mies ilmoitti, ettei voikaan nähdä.

Sonja ajatteli jutun olevan siinä. Mies kuitenkin tykkäili edelleen kaikista kuvista ja tarinoista, joita Sonja julkaisi Instagramissa ja Snapchatissa. Pian he sopivat uuden tapaamisen – jonka mies jälleen perui.

– Sovimme tapaamisen kahdeksan kertaa, mutta lopulta osasin jo varautua siihen, että se peruuntuu. Tuli olo, että hän pitää minua vain varavaihtoehtona.

Sonjan kokemus on niin yleinen, että sille on keksitty oma termi: benching eli penkitys. Se tarkoittaa tilannetta, jossa tapailu ei oikeastaan pääse koskaan edes alkamaan, sillä toinen osapuoli katoilee ja ilmestyy takaisin oman mielensä mukaan. Sinkkuelämää-sarjan Kiho on täydellinen esimerkki penkittäjästä: hän piti Carrieta jatkuvasti vaihtopenkillä, vaikka oli kiinnostunut tästä.

– Lopulta lakkasin reagoimasta miehen yhteydenpitoon. Hän poisti sen jälkeen minut kaikista somekanavista, Sonja kertoo.

Penkitys voi vaikuttaa tunnekylmältä pelaamiselta, mutta Väestöliiton Parisuhdetiimin psykologin Lotta Heiskasen mukaan asia ei ole niin yksinkertainen.

– Tulee mieleen, että sen takana voi olla jotain muutakin. Henkilö on esimerkiksi estynyt ja pelkää oikeaa kohtaamista, tai hän ei ole sitä, mitä on netissä kertonut.

Sonja on törmännyt penkittäjiin monta kertaa. Hän on huomannut, että usein penkittäjät ovat yhden illan juttuja, jotka toivovat lisää seksiä.

– Kerran postasin yhteiskuvan miespuolisen kaverini kanssa. Menetin heti kolme seuraajaa. He varmaan ajattelivat, että olen poissa markkinoilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiertoradan kulkijat


Kim

, 38, oli tapaillut naista pari kuukautta, kun tämä yllättäen ilmoitti, että on löytänyt toisen. Kim ehdotti suhteen jatkamista, mutta nainen oli epävarma. Silti nainen jatkoi Kimin tilapäivitysten seuraamista Whatsappissa ja Facebookissa.

Kim ehdotti, että he poistaisivat toistensa yhteystiedot, mutta asia jäi auki.

– Luulen, että jotkut vain tarvitsevat huomiota oman epävarmuutensa vuoksi. He käyttävät muita laastareina, Kim pohtii.

Kimin kokemusta kutsutaan deittailmaailmassa orbitingiksi eli häilymiseksi, ja se on penkityksen alalaji. Kirjaimellisesti suomennettuna orbiting tarkoittaa kappaletta, kuten sateliittia, joka kulkee kiertorataa pitkin kohteensa ympäri. Deittailumaailmassa kiertorataa kulkee stalkkeri, joka ei halua tavata eikä pitää yhteyttä, mutta seuraa silti kiinteästi toisen tekemisiä sosiaalisessa mediassa.

Lotta Heiskasen mukaan häilymiseen on monia syitä: kyse voi olla ujoudesta, päättämättömyydestä, vaikeudesta torjua toinen tai pyrkimyksestä pitää monia mahdollisuuksia auki.

– Toisen torjuminen ei ole helppoa. On helpompaa vain jättää vastaamatta viesteihin tai puheluihin. Someen kaveriksi jääminen voi kertoa pliisusta yrityksestä säilyttää ystävälliset välit syyllisyydestä.

Kimiä päivitysten kyttääminen ei häiritse, mutta epärehellisyys ihmetyttää. Naisen käytös saa pohtimaan, kuinka monelle hän tekee samalla tavalla.

– Tuntuu, että nainen on kaukana, mutta silti lähellä. Ja että on muitakin, joista toiset pääsevät lähemmäksi kuin toiset.

Kaikki syyllistyvät

Sonja kertoo, että on syyllistynyt häilymiseen myös itse ja jääneensä seuraamaan somessa tyyppejä, joille on jo antanut pakit. Heiskanen suhtautuu käytökseen ymmärtäväisesti.

– Jokainen meistä kokee elämänsä aikana molemmat roolit: millaista on olla torjuttu ja millaista on torjua toisen ihmisen lähestyminen. Rakkauden kaipuuseen liittyy ihmisen elämän syvimmät tunteet. Torjutuksi tulemisen kipua on verrattu yhdessä tutkimuksessa myrkkyhämähäkin pistokseen.

Suora puhe on tapa poistua varapenkiltä ja karkottaa kiertoradan kulkijat. Heiskasen mielestä ketään ei saisi jättää epätietoisuuteen.

– Vaikka torjutuksi tuleminen sattuu, voi ajatella, että selkeys on palvelus ja toisen kunnioittamista. Kun toinen ei jää roikkumaan turhaan toivoon, hän on vapaampi jatkamaan elämäänsä ja löytämään vastarakkautta, jota hän ansaitsee.

Rakkaustermit haltuun

Kaikki tietävät ghostauksen,
mutta oletko pysynyt kärryillä näistä ilmiöistä?

1.
Breadcrumbing (murustelu)

Juuri kun olet aikeissa pyyhkiä vaikean tyypin puhelimestasi pysyvästi, saat häneltä kuuman snäpin. Bread-

crumbing eli murustelu viittaa ilmiöön, jossa yhteydenottoja tulee säännöllisen epäsäännöllisesti, etkä oikeastaan koskaan pääse flirttailijasta eroon. Murusten lähettäjä tuntuu aistivan, että toinen osapuoli on etääntymässä. Siksi hän jaksaa nähdä juuri viestin lähettämisen vaivan jatkaakseen suhteen epäselvää tilaa.

2. Caspering

Ghostauksen ystävällisempi versio: kumppani häviää täysin yllättäen elämästäsi, mutta vastaa silti aina kivasti viesteihisi.

3. Zombie-ing (zombaus)

Ghoustau
ksen myötä elämästäsi kadonnut tyyppi ilmestyy yllättäen takaisin. Jos saat Linkedi
n-pyynnön, Insta-tykkäyksen tai viattoman ”mitä kuuluu” -viestin eksältäsi, tiedät joutuneesi zombauksen uhriksi.

Lue myös:

Suuria sanoja ja romanttisia yllätyksiä? Näiden eleiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan

Seitsemän merkkiä, jotka paljastavat, että deittisi on rakastumassa sinuun

Mitä miehet oikeasti ajattelevat pettämisestä?

Teksti IDA VALPAS Kuva ISMA VALKAMA