Dried roses with stem and leaves with shadow on pink background

23 ajatusta, jotka auttavat pääsemään yli eksästä

Elämä on liian lyhyt eksässä roikkumiseen.

Eroa läpi käydessä on vaikea nähdä kyynelten ja tuskan seasta mitään muuta. Me lohdutamme, tulet selviämään nyt niin raastavalta tuntuvasta erostasi, ja näillä lohtulauseilla pääset vähintäänkin hyvään alkuun.

1. Kyllä, seksi tulee vielä olemaan säännöllistä. Vaikka tällä hetkellä ajatus tuntuu mahdottomalta, viehätyt vielä jostakin ihmisestä, joku tuntee samoin sinusta. Tai sooloseksiä – miksipä ei? toisinaan se on jopa parempaa.

2. Ajatus siitä, että sinulla olisi vielä joskus tunteita jotain toista kohtaan, saa sinut lähes oksentamaan. Tiedämme, että sydämesi on juuri lähes revitty rinnastasi, mutta kuten ykköskohdassa, löydät vielä ihanan tyypin, jonka kanssa viettää hitaita viikonloppuaamuja.

3. Saatat huomata ajattelevasi exäsi kaverin, tai jopa sisaruksen olevan hot. Älä anna tälle ajatukselle valtaa, mielesi yrittää väittää koston olevan suloinen. Ei, ei se ole.

4. Erot ovat joskus väistämättömiä. Et välttämättä tule viettämään loppuelämää ensirakkautesi kanssa – ja se on täysin normaalia. Eroja tapahtuu, ne ovat osa elämää. Mutta ne auttavat sinua tulevaisuudessa, ero opettaa sinua tunnistamaan, mitä haluat elämältäsi.

5. Yhdistät exäsi biiseihin, elokuviin, ravintoloihin ja kirjaimellisesti kaikkeen, mitä teitte, mutta et ikuisesti. Pystyt vielä jonakin päivänä syömään kananugetteja muistelematta, että ne olivat exäsi suosikkeja.

6. Tukeudu ystäviisi, mutta älä ikuisesti. Erosta toipuu ajan kanssa, mutta et voi nopeuttaa sitä. Ystäväsi varmasti tukevat sinua, ja ensimmäisen kuukauden ajan kaikki keskustelunne kääntyvät eroosi ja sinun tukemiseesi, se on normaalia. Mutta jos kaikki aiheenne vielä viikkojenkin jälkeen kääntyvät aloitteestasi eroosi, se ei enää ole reilua heillekään.

7. Alakuloisuus on oikea tunne. Saatat tuntea, no, et mitään. Se kuuluu asiaan eron jälkeen.

8. Ei ole aikarajaa sille, milloin erosta pitää päästä yli. Jokaisella meistä on se kylmäsydäminen ystävä, jonka mielestä erosta täytyy toipua tietyssä ajassa. Anna murehtimiselle oma aikansa, kyllä se katoaa.

9. Alakuloisuus ei ole erossa rypemistä. Jokainen, joka mainitsee sinulle kieriskelystäsi erossa, on unohtanut, miltä ero oikeasti tuntuu.

10. On täysin sallittua vihata exääsi hetki. Älä kuitenkaan juutu tähän tunteeseen ikuisiksi ajoiksi. Tunteiden kieltäminen on täysin hyödytöntä – jos exäsi satutti tai petti sinua, on normaalia tuntea vihaa. Älä esitä, ettet haluaisi vaihtaa hänen shampootaan karvanpoistoaineeseen, jos kerran tunnet niin. Yritä kuitenkin päästää irti tästä tunteesta jossakin vaiheessa, kun kipuilusi lopulta helpottaa.

11. On yllättävän helppoa huijata itselleen, että olet yli exästäsi. Jos hoet sitä koko ajan itsellesi, todennäköisesti ylitys ei ole vielä suoritettu.

12. Toisinaan kaikki sosiaaliset siteet ja some-yhteydet exääsi on katkaistava, vähintäänkin hetkeksi, jotta pääset kunnolla yli hänestä. Tämä kuulostaa vähintäänkin ylihuolehtimiselta, mutta usko pois, se on parempi vaihtoehto kuin stalkata yksinäisenä häntä Instassa.

13. Vika ei ole sinussa, tai siinä, ettet riittäisi hänelle. Sellaista asiaa ei ole olemassa.

14. Toisinaan vika ei ollut hänessä(kään). Suhteen päättymiselle ei aina ole mustavalkoista selitystä. Siitä saattaa olla hyötyä erosta yli pääsemisessä, vaikka läpikäyminen onkin joskus kivuliaampaa.

15. Ei kännikeskusteluille – ei Snäpille, ei Whatsappille, ei kaikelle kommunikaatiolle humalassa! Saatat muistaa exäsi numeron ulkoa, joten baari-iltoina on turvallisinta antaa puhelin kaverisi haltuun. Ikävä kyllä, saatat oppia tämän myös kantapään kautta: heräät aamulla siihen, että muistat öiset tunnepurkaukset exällesi – ja mikä pahinta, voit vielä lukea lähettämäsi viestit.

16. Älä menetä malttiasi nähdessäsi exäsi uuden kumppanin. On täysin ok ajatella, että hänen hiuksensa ovat lättänät eikä Insta ole edes mielenkiintoinen, mutta älä sano sitä ääneen. Exäsi uusi kumppani ei ole tehnyt mitään väärää, joten hänen moittimisensa on tarpeetonta, etkä oikeasti alentuisi moiseen.

17. Jos vietit suurimman osan ajastasi exäsi kanssa hermostuneena ja huolissasi, on paljon, paljon parempi, että suhde on ohi. Kaltaisesi ihmisen tulisi vähintäänkin onnitella itseään, sinun tulisi olla helpottunut.

18. Vatsaa kipristelevä, pahalta tuntuva eroprosessi ensimmäisestä ihmisestä, jonka kanssa olitte yhdessä, tai on-off -suhteen päättyminen tekee sinusta lopulta vain viisaamman. Se auttaa sinua ymmärtämään mitä haluat, ja mitä et ainakaan halua, seuraavalta parisuhteeltasi.

19. Sinun arvosi ja tärkeytesi ei riipu kenestäkään muusta. Ihan sama kuka hän on – tai oli.

20. Eikä exäsi edes ole niin ihmeellinen ja unohtumaton kuin nyt kuvittelet. Hän on lopulta vain yksi muiden joukossa.

21. Ette ehkä tule pysymään ystävinä. Jos kykenet ystävyyteen exäsi kanssa, olet joko Dalai Lama – tai et vain rakastanut häntä enää yhtä paljon kuin alkuaikoinanne.

22. Hyödynnä eron aikaansaamat tunteet johonkin positiiviseen: treenaa tai siivoa. Ne ovat paljon paremmat vaihtoehdot kuin ne negatiiviset (liika juominen, liika polttaminen). Jälkimmäiset saavat usein sinut voimaan entistä huonommin.

23. Viimeisenä tärkein: se ei toiminut, koska hän ei ollut se oikea. Tärkein oppitunti on tajuta se, koska se auttaa sinua menemään eteenpäin ja lopulta löytämään unelmiesi kumppanin.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

Erota vaiko ei? 6 kysymystä, joiden avulla saat selvyyden parisuhteesi tilasta

Ero takana? 4 vinkkiä, joiden avulla pääset eroon eksän roinasta

”Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä” – lukijat jakoivat inhottavimmat erotarinansa

Teksti Ida Suntio
Kuvat Fotolia