Kuva: MVphotos

Mitä mieltä miehet ovat rahankäytöstä parisuhteessa?

Pitäisikö rahankäytön olla parisuhteessa tasapuolista? Mitkä ovat yhteisen tilin hyödyt ja haitat? Kysyimme kolmen miehen kokemuksia puolisoiden yhteisestä rahankäytöstä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

He vastasivat:

Oskari, 27, tradenomi.

Samuli, 36, taloushallinnonasiantuntija.

Miika, 39, tradenomi.

Mikä on suhteesi rahaan?

Oskari: Suhteeni rahaan on vaihdellut elämäntilanteeni mukaan. Asuin viime vuoden ulkomailla, enkä miettinyt siellä rahankäyttöäni juuri ollenkaan.

Samuli: Hyvin käytännönläheinen. Toteutan rahan avulla, unelmiani, en haali rahaa itsensä vuoksi. Viimeksi säästimme puolisoni kanssa häämatkaan.

Miika: Poikamiehenä rahaa kului radalla paljonkin. Nykyään asumme vaimoni kanssa vuokralla, ja pyrin säästämään omistusasuntoa ja tytärtäni varten.

Onko rahankäyttö tasapuolista suhteessasi?

Oskari: Huolehdin, että ostokset menevät tasan. Laitan isommat menot muistiin tai otan kuitit talteen, mutta jokaista senttiä en laske. Olen seurustelusuhteessa omistanut asunnon ja auton puoliksi tyttöystäväni kanssa.

Samuli: Omistamme yhdessä asunnon ja auton. Laitamme myös yhteiselle tilille kuukausittain rahaa. Summa muuttuu palkkojemme mukaan: enemmän tienaava laittaa enemmän rahaa.

Miika: Vastaan suhteessamme auton korjauksista ja huolloista, jotka maksan omalta tililtäni. Puolisoni vastaa ruokaostoksista. Meillä on myös yhteinen taloustili.

Suurin ero sinun ja puolisosi rahankäytössä?

Oskari: En ole koskaan kysellyt tyttöystävieni rahankäytön perään. Olin ennen impulsiivisempi rahankäyttäjä. Saatoin tuhlata ravintolaillan aikana monta sataa euroa. Entiset tyttöystäväni ovat käyttäneet samoja summia vaateostoksilla. Sinkkuna en joudu kantamaan näistä impulsseista samalla tavalla huonoa omaatuntoa kuin parisuhteessa.

Samuli: Molemmilla on itsensä näköiset menot. Puolisoni käyttää enemmän rahaa vaatteisiin, minä taas harkitsen pitkään ennen ostopäätöstä ja ostan esimerkiksi kalliin kameran.

Miika: Ainahan ne naiset enemmän rahaa käyttävät. Itse olen tuskaisevan harkitseva rahankäyttäjä ja keskityn säästämiseen. Olemme molemmat innostuneet sijoittamaan osakkeisiin, siellä raha pysyy säästössä paremmin.

Yhteinen tili vai ei?

Oskari: Se on mielestäni huono idea. Jokainen meistä on vastuussa omista menoistaan. En haluaisi, että tyttöystäväni olisi koko ajan valittamassa ostoksistani, kaiken ei ole pakko olla yhteistä.

Samuli: Molemmilla on hyvä olla omat tilit, mutta käytännön kannalta yhteinen taloustili on myös tärkeä. Sieltä maksetaan asunto- ja autolainat sekä ruokaostokset.

Miika: Entisessä suhteessani avasimme asuntolainan myötä yhteisen tilin, jolle menivät myös molempien palkat. Se tuntui kummalliselta. Vaimoni kanssa palkat tulevat henkilökohtaisille tileillemme.

Mikä on kallein lahja, jonka olet ostanut puolisollesi?

Oskari: Lahjojen antamisen sijaan on ollut mukavaa esimerkiksi suunnitella tyttöystävän kanssa yhteisiä matkoja. Kerran ostin noin sadan euron hajuveden, olen myös tarjonnut illallisen.

Samuli: Emme toivo toisiltamme kalliita lahjoja, alle satasen rajoissa mennään. Joskus kuitenkin sorrun, jos tiedän tyttöystäväni toivovan jotain todella kovasti. Kallein ostokseni oli 350 euron käsilaukku.

Miika: Joskus vaimolta tulee vinkkejä tai ehdotuksia siitä, millaisia lahjoja voisin hänelle ostaa. Kallein on ollut noin 500 euron käsilaukku.

Oletko lainannut rahaa puolisollesi?

Oskari: Olen käynyt hoitamassa tyttöystäväni asioita, mutta menot on aina kuitattu saman tien.

Samuli: Tyttöystäväni tietää, että voi aina lainata minulta rahaa. Hän maksaa takaisin seuraavasti palkastaan tai maksaa yhteisiä menojamme. Mitään sopimuksia ei noista lainoista tarvitse kirjoittaa.

Miika: Menomme menevät jonkin verran ristiin. Makselemme toisillemme asioita, mutta niitä ei merkitä muistiin. Velat tasoittuvat kyllä ajan kanssa.

Jakaisitko loton päävoiton puolisosi kanssa?

Oskari: Jos olisin hyvässä suhteessa, kertoisin asiasta puolisolleni. Olisi mahtavaa käyttää voittorahat matkusteluun.

Samuli: Kyllä ja luotan siihen, että puolisoni jakaisi rahat minun kanssani. Sijoittaisimme yhdessä voittosumman ja etsisimme ulkomailta upean kodin.

Miika: Ehdottomasti! Maksaisimme asunnon ja auton ja sijoittaisimme rahat viisaasti.

Tietääkö kumppanisi rahantilanteesi?

Oskari: Suhteessa kumpikin hoitaa omat menonsa, eikä muista menoista kysellä. Olisin saanut hävetä rahankäyttöäni, jos entinen puolisoni olisi saanut tietää tuhlaamisestani.

Samuli: Näytämme toisillemme kännykästä henkilökohtaisia tilitilanteitamme, jotta toinen pysyy kartalla. Meillä on yhteinen tulevaisuus, joten luottoa löytyy myös raha-asioissa.

Miika: Olemme sopineet, että kummallakin on oikeus halutessaan tietää toisen tilitilanne. Meillä on yhteinen tulevaisuus, joten luottoa löytyy myös raha-asioissa.

Voiko rakkautta mitata rahassa?

Oskari: Aito rakkaus ei liity rahaan. Rahalla voi tehdä ehkä vaikutuksen toiseen, ja kyllähän se helpottaa elämää. Suhteessa varallisuudella ei kuitenkaan pitäisi olla merkitystä.

Samuli: Ei voi, mutta raha-asiat voivat aiheuttaa kitkaa parisuhteessa. Erilaiset näkemykset rahasta ja sen käytöstä aiheuttavat helposti ongelmia ja laittavat rakkauden koetukselle.

Miika: Ei voi. Ennen vanhaan avioliittoja solmittiin Suomessakin pelkästään taloudellisin perustein. Tänä päivänä tärkein peruste on onneksi rakkaus.

Lue myös:

Me kysyimme, miehet vastasivat – 8 kysymystä, joita olet aina miettinyt ihastumisesta

Ensitreffit edessä, apua! Näin teet niistä täydelliset

Murustelu, häilyminen ja zombaus! Ota haltuun deittailumaailman uudet ilmiöt

Teksti HERTTA HILTUNEN