Mitä miehet oikeasti ajattelevat pettämisestä?

Cosmon miespaneeli otti käsiteltäväkseen pettämisen. Mitä miehet ajattelevat pettämisestä ja tunnistavatko he pettäjän, kun sellaisen näkevät. 

He vastasivat:

Vartijana työskentevä, 23-vuotias, Ville ei ole koskaan seurustellut, mutta kun se oikea osuu kohdalle, Ville aikoo pysyä aina uskollisena.

26-vuotias sinkkumies Aleksi ei ole parisuhteissaan pettänyt tai tullut petetyksi. Sen sijaan hänen laajasta kaveripiiristään lähes kaikki pariskunnat ovat pettäneet toisiaan. Aleksin mielestä pettäminen on nykyään yleisempää – tai sitten siitä vain puhutaan enemmän.

Sinkkuna elävä, 22-vuotias, Lassi haaveilee luotettavasta kumppanista, jonka kanssa hän voisi asua yhdessä. Lassi on tullut kerran petetyksi. Se sattui niin paljon, ettei hän halua ikinä pettää ketään ja tuottaa kokemaansa tuskaa toisille.

Oletko koskaan pettänyt kumppaniasi?

VILLE: En ole kokaan seurustellut päivääkään, joten pettäminen ei ole käynyt mielessänikään.

ALEKSI: En ole pettänyt. On tosin ollut tilanteita, jolloin olen ajatuksen tasolla ollut halukas tekemään syrjähypyn. Minulla oli silloin epävarma olo suhteestani ja siitä, olenko kumppanilleni tärkeä.

LASSI: En, mutta se on käynyt mielessä, koska välillä katse saattaa harhailla ja mielikuvitus ottaa vallan. Niin on käynyt esimerkiksi baarissa.

Oletko tullut petetyksi?

VILLE: En ole. Petetyksi tuleminen kuulostaa superraivostuttavalta ja saa hermot kireälle jo pelkästä ajatuksesta.

ALEKSI: En tietääkseni. Kerran kumppanini oli toisessa kaupungissa vauhdikkaissa opiskelijajuhlissa uusien tuttavuuksien kanssa, ja pelkäsin tulleeni petetyksi. Juhlien jälkeen kumppanini uudenlainen ja kylmä käytös herätti epäilyksiä siitä, että jotain olisi tapahtunut.

LASSI: Olen. Silloinen tyttöystäväni kävi panemassa eksäänsä. Se sattui, ja ymmärsin, etten halua ikinä itse pettää ketään. Tyttöystäväni tuli kouluun fritsut kaulassa, vaikka oli sanonut olleensa edellisenä päivänä kipeä. Kysyin asiasta, ja hän myösi pettäneensä. Se tuntui silloin paskalta, mutta jälkeenpäin olen tyytyväinen, että suhde loppui.

Jos olisit sinkku, ja joku haluaisi pettää puolisoaan kanssasi, suostuisitko?

VILLE: Tuo on kaksipiippuinen juttu. Jos hän sanoisi suoraan haluavansa vaihtelua kanssani, miettisin, miksi tekisin sen. En näe siinä itselleni mitään hyötyä. Jos taas kyseessä olisi vaikkapa näyttelijä Jessica Alba, voisin olla melko varma nakki.

ALEKSI: En suostuisi, vaikka olisinkin ihastunut tyyppiin. Tulisi heti epäluotettava olo: hän todennäköisesti pettäisi myös minua meidän suhteessamme.

LASSI: En, jos tietäisin, että nainen on varattu. Tiedän, miltä petetyksi tuleminen tuntuu, enkä halua sitä muille.

Missä menee pettämisen raja?

VILLE: Jos seurustelet, sinun ei tarvitse pussailla muita kuin omaa kumppaniasi. Jos se ei riitä, on aika sanoa heipat.

ALEKSI: Pussaamisessa. Koen fyysisen pettämisen pahempana kuin henkisen pettämisen.

LASSI: Pettämisen rajat pitää sopia suhteessa. Itse määrittelen pettämisen niin, ettei pidä tehdä mitään, mitä ei haluaisi itselle tehtävän.

Mikä olisi kamalin tapa tulla petetyksi?

VILLE: Kamalinta olisi nähdä pettäminen omin silmin ja saada kumppani kiinni valheesta. Pahan lisämausteen toisi, jos kumppani pettäisi minua läheisen ystäväni kanssa.

ALEKSI: Kamalin tapa olisi tulla petetyksi kumppanin ja hyvän ystävän toimesta.

LASSI: Kaikki tavat ovat yhtä kamalia, mutta varmasti pitkän suhteen aikana mikä tahansa tapa sattuisi.

Pettävätkö naiset ja miehet yhtä usein?

VILLE: Miehiä sorretaan aivan liikaa. Tiedän niin monta pettäjänaista, miehiä en tiedä läheskään yhtä montaa. Tässä asiassa naiset kiilaavat kovaa vauhtia miesten tasolle, elleivät ole jo vilkku päällä vasemmalla kaistalla tulossa ohi.

ALEKSI: Ainakin omassa tuttavapiirissäni naiset ja miehet pettävät suunnilleen saman verran.

LASSI: Tuttavapiirissäni naiset pettävät useammin. Varmaan samoista syistä kuin miehetkin, eli siksi, että suhteessa on ongelmia tai suhteen liekki on sammunut.

Miten yleistä pettäminen on kaveripiirissäsi?

VILLE: Jokunen tapaus löytyy, ja suurimmassa osassa pettäjänä on ollut nainen. Hyvällä pohjalla olevista parisuhteista näkee jo kauas, ettei pettäminen käy edes mielessä.

ALEKSI: Laajasta kaveripiiristäni löytyy vain muutama suhde, joissa pettämistä ei ole tapahtunut. Se on ikävää. Kaveripiirissäni pettämistä hävetään, ja yleensä totuus kehdataan kertoa vasta, kun suhde on jo kariutunut. Uskon, että kaveripiirissäni petetään, koska oman suhteen jatkumisesta ollaan epävarmoja.

LASSI: Pettämisiä ei ole juuri ollut. Yleisesti ottaen pettämistä edesauttaa huono kommunikointi ja Tinder.

Voisitko jatkaa parisuhdetta, jos tulisit petetyksi?

VILLE: En. Kerran menetettyä luottamusta on vaikea ansaita takaisin. Se jää ikuisesti painamaan takaraivoon.

ALEKSI: En voisi jatkaa suhdetta, jos puolisoni pettäisi minua. Siitä alkaisi loputon luottamuspula. Jos tulisin petetyksi, pyyhkisin sen ihmisen pois elämästäni, enkä tuhlaisi häneen enää aikaani

LASSI: En voisi. Olen nähnyt, että jos pettämisen antaa anteeksi, toinen pettää uudelleen.

Miten petetyksi tulemisesta pääsee parhaiten yli?

VILLE: Pettäminen jättää ikuiset arvet. Aika ja hyvä tuki auttavat unohtamaan menneet ja löytämään uuden onnen.

ALEKSI: Kun löytää vierelleen uuden ihastuksen, josta huokuu luotettavuus.

LASSI: Minua auttoi salilla käyminen ja metallimusiikin kuunteleminen. Petetyksi tulemisen jälkeen tajusin, ettei se tyttö ollutkaan niin täydellinen kuin olin ajatellut. Kai petetyksi tulemisesta selviää ajan kanssa ja hyppäämällä uuteen junaan. En ole vielä löytänyt uutta kumppania, koska kukaan ei ole vain kolahtanut. Hyvä kumppani rakastaisi minua sellaisena kuin olen. Ulkonäkö olisi myös plussaa. 

Mistä tunnistat pettäjän?

VILLE: Jos toisen tuntee oikein hyvin, pettämisen huomaa esimerkiksi muuttuneesta käytöksestä. Pettäjä alkaa vetäytyä omiin oloihinsa.

ALEKSI: Silmiin katsominen voi olla vaikeaa silloin, kun on jotain salattavaa. Kiinnitän huomiota myös normaalista poikkeaviin eleisiin, stalkkaamaan en lähde. Se kertoo luottamuspulasta.

LASSI: Toisen eleistä voi päätellä jotain. En stalkkaa kumppaneitani, vaan pyrin rakentamaan suhteeseen hyvän luottamuksen. Voi tosin olla, että olen liian sinisilmäinen.

Kuva: Fotolia