uusia ihmisiä

Missä uuden kumppanin voi tavata, jos nettideittailu ja baareissa notkuminen ei kiinnosta?

Söpö tyyppi, sopivasti silmäpeliä, mutta miksi kumpikaan ei uskalla tehdä aloitetta? Rohkeasti vain, kiinnostavan tyypin lähestyminen on oikeasti yllättävän helppoa. 

”Moi sinä pitsaa ja Pepsiä ravinnoksi käyttävä söpö nainen! Ojensin sinulle limun ylähyllyltä maanantaina, mutta unohdin kysyä numeroasi. Mikäli laitat viestiä, voisin pyytää sinua tärskyille.”

Näin luki viestissä, jonka 23-vuotias Oskari jätti helsinkiläisen ruokakaupan limuhyllylle alkuvuodesta. Sosiaalisessa mediassa ja sen myötä myös iltapäivälehdissä on tasaisin väliajoin tarinoita ihmisistä, jotka ovat ihastuneet julkisilla paikoilla, mutta eivät ole uskaltautuneet juttelemaan ihastuksensa kohteelle. Facebookissa leviävät etsintäkuulutukset kertovat menetetyistä mahdollisuuksista, joita yritetään saada takaisin. Joskus etsintä tuottaa tulosta, joskus ei. Mutta kuinka paljon enemmän onnellisia loppuja maailmassa olisikaan, jos lähikaupassa hymyilleelle pojalle olisi uskaltanut mennä juttelemaan tai siltä junassa vastapäätä istuneelta tyypiltä olisikin kehdannut kysyä nimeä tai puhelinnumeroa?

Ensimmäisen siirron tekeminen vaatii aina eniten pokkaa – varsinkin, jos ei olla baarissa suhteet eikä alla ole muutamaa viinilasillista. Yökerhoromansseissa ei ole mitään vikaa, mutta monet eivät viihdy baareissa ja ajatus siitä, että vuosisadan romanssi voi syttyä jossain erittäin arkisessa paikassa, kutkuttaa.

Pareja, jotka ovat tavanneet toisensa muualla kuin baarissa, yhdistää usein kaksi asiaa. Hetki ja tilanne ovat olleet otollisia juttelun aloittamiselle, koska jotain epätavallista tai hassua on tapahtunut juuri silloin – ja mikä tärkeintä: toinen on avannut suunsa.

Rakkautta ensi silmäyksellä – vai matchilla?

Netin treffipalstojen ja deittisovellusten yleistyttyä on entistä harvinaisempaa, että tulevan kumppanin tapaa jossain muualla kuin netissä. Ruotsissa ja Norjassa jo enemmistö uusista pareista on löytänyt onnensa deittisovellusten kautta, ja Suomessa jo joka viides pari on tavannut netissä. Silti oikeassa elämässä kohtaaminen on edelleen hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Kynnys keskustelun aloittamiselle lähikaupassa on toki korkeampi netissä, mutta ensivaikutelman tekeminen on helpompaa – ainakin teoriassa.

Pariterapeutti Heli Vaaranen ja psykologi Anna Salmi Väestöliitosta sanovat, että suomalaiset ovat arkoja puhumaan ventovieraille.

– Small talk ei ole osa kulttuuriamme. Puolituttujen, esimerkiksi työkaverien, kanssa puhuminen sen sijaan on paljon helpompaa. Ei siis ihme, että työpaikoilla esiintyy paljon flirttailua, Vaaranen pohtii.

Tuntemattomalle, kiinnostavalle ihmiselle jutteleminen kirkkaassa päivänvalossa voi kuulostaa helpommalta kuin mitä se tosi paikan tullen onkaan. Torjutuksi tulemisen pelko on suurin syy, miksi yleensä ei edes lähdetä ottamaan riskiä. Psykologi kuitenkin rohkaisee astumaan oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

– On myytti, että pitää olla super itsevarma, jotta uskaltaa mennä juttelemaan toiselle. Itsevarmuus mielletään haluttavaksi ominaisuudeksi kumppanissa, mutta myös pieni epävarmuus voi olla kiinnostavaa. Usein jo se, että uskaltautuu esittäytymään ja juttelemaan niitä näitä, riittää, Salmi kertoo.

Söpö tyyppi, sopivasti silmäpeliä, mutta miksi kumpikaan ei uskalla tehdä aloitetta? Rohkeasti vain, kiinnostavan tyypin lähestyminen on oikeasti yllättävän helppoa.

Tosielämän esimerkkejä

Olin yötä ystäväni luona ja matkustin aamulla bussilla takaisin kotiin. Istuessani bussin takaosassa huomasin söpön rastapäisen pojan, joka istui takimmaisella penkkirivillä. Jonkin ajan kuluttua kuulin paperin repeämisäänen ja pian poika käveli ohitseni ojentaen minulle paperilapun. Siinä luki: ’Jos öisin olen Batman ja päivisin Bruce Wayne, kumman kanssa lähtisit kahville?’ Viestin alla oli hänen puhelinnumeronsa. Seurustelin niihin aikoihin, mutta kävimme kuitenkin kahvilla ystävinä. Kun erosin silloisesta suhteestani, uskaltauduin ottamaan poikaan jälleen yhteyttä. Tapailimme hetken aikaa, ja minulla taitaa olla tuo hauska lappunen vieläkin jossain tallella .ASTRID, 23

Tapasin nykyisen aviomiehenilaivalla Helsingistä Tallinnaan kuusi vuotta sitten. Oli myöhäinen ilta, ja laivan lähtö myöhästyi huonon jäätilanteen takia. Tallinnan satamassa tuli kuulutus, ettei laiva pääse kiinnittymään satamaan, joten matkustajat joutuvat poistumaan autokannen kautta. Tuleva aviomieheni seisoi muutaman metrin päässä minusta ja sanoi, että viikkoa aikaisemmin sama tilanne oli käynyt toisen laivayhtiön matkalla. Mielenkiintoni heräsi, ja aloimme jutella. Hän oli pitkä ja komea, ja tilanne oli kuin romanttisista komedioista. Nyt asumme yhdessä ja menimme kaksi vuotta sitten naimisiin.” JENNA, 30

Ystäväni harrasti kuntonyrkkeilyä ja lähdin kerran mielenkiinnosta mukaan katsomaan ottelua. Hetken turnausta katsottuamme tummatukkainen, englantia puhuva nyrkkeilijä tuli juttelemaan minulle. Hän kertoi vahvalla Walesin aksentillaan, että hänen ottelunsa oli pian alkamassa, mutta hänen oli pakko tulla kysymään, lähtisinkö treffeille. Hämmennyksissäni kieltäydyin. Mies ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kysyi seuraavaksi: ’Jos voitan tämän matsin, voinko viedä sinut treffeille?’ Nyökkäsin, ja hän nousi nyrkkeilykehään. Koko ottelun ajan jännitin, miten hänen käy. Mies voitti, ja pidin myös itse lupaukseni. Menimme treffeille ja seurustelimme muutaman vuoden. Muistelen lämmöllä tuota iltaa, jona tapasimme.” PIA, 25

NÄIN ONNISTUT

▶ KYSY NEUVOA

Ihmiset auttavat mielellään toisiaan, joten kysy toisen henkilön mielipidettä. Kysy asiaa, joka voi johtaa keskusteluun: jos kysyt tietä kirjastoon, keskustelu loppuu, kun olet saanut tietää reitin.

▶ TARTU TILAISUUTEEN

Jos jotain outoa, hauskaa tai yllättävää tapahtuu ympärillänne, kommentoi asiaa toiselle. Hän varmasti miettii juuri samaa.

▶ OLE KIINNOSTUNUT

”Jos et ole kiinnostuneen oloinen, et ole kiinnostavan oloinen”. Näin osuvasti on todennut 95-vuotias amerikkalainen bisnesnainen ja tyyli-ikoni Iris Apfel. Kysy jatkokysymyksiä ja ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen sanoo.

▶ MUISTA KEHON KIELI

Sanattoman viestinnän tutkijan Ray Birthwistellin mukaan sanattoman viestinnän osuus kommunikoinnistamme on 93 prosenttia ja puheen vain 7 prosenttia. Muista siis katsekontakti, hymyileminen, nyökkäily ja avoin olemus.

▶ ÄLÄ LANNISTU

Aina ei vain natsaa. Tee itsellesi positiivisia kokemuksia tuntemattomille puhumisesta ja aloita harjoittelu ilman taka-ajatuksia: mene vain juttelemaan niitä näitä vaikkapa kaupan myyjän kanssa. Ennen kuin huomaatkaan, uskallat mennä juttelemaan sille maailman upeimmalle tyypille, joka istahtaa sattumalta ruuhkabussissa viereesi tai jonka näet istuvan yksin kahvilassa.

Lue myös:

Slow dating on vastaisku Tinder-deittailulle – nämä asiat ilmiöstä tulee tietää

Kyllästyttääkö appideittailu? Näin tapaat ihmisiä oikeassa elämässä

Murustelu, häilyminen ja zombaus! Ota haltuun deittailumaailman uudet ilmiöt

Teksti Mona Kuoppamaa
Kuvat MVPhotos