”Minulta kysyttiin bussipysäkillä, mitä haluan vastineeksi seksistä”

Väitti kuka mitä tahansa, seksuaalinen häirintä ei ole hyväksyttävää missään tapauksessa. Oikeus seksuaalisen koskemattomuuteen, itsemääräämisoikeuteen ja toisaalta oikeus nauttia omasta seksuaalisuudesta on yhtä rajoittamaton kuin oikeus hengitysilmaan.

Seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin raiskaus, joka on jo äärimmäinen teko. Cosmon lukijat kertoivat kokemuksiaan.

”Olin laivalla ystävieni kanssa. Seisoin baarissa, kun eteeni käveli siistin oloinen ja näköinen mies. Hän ei sanonut mitään, tarttui vain rintoihini. En saanut sanaa suustani. Tilanne oli pöyristyttävä.”

”Olin parikymppisenä tanssimassa ystäväni kanssa. Pidimme hauskaa ja jorasimme antaumuksella. Minua lähestyi mies. Aluksi luulin, että hän haluaa tanssia kanssani, mutta lähelle päästyään hän pisti kätensä alapäälleni ja kouraisi. Työnsin hänet pois. Minua alkoi itkettää. Oloni oli hyväksikäytetty ja nöyryytetty. Onneksi osasin sen verran reagoida, että sanoin miehelle suorat sanat. Silti paha oloni ei hellittänyt. Ilta päättyi siihen.”

”Melkein joka viikonloppu baarissa joku lääppii takamusta.”

”Vaikka tilanteesta on yli kymmenen vuotta, muistan yhä, kun olin tyttökaverini kanssa kaupungilla. Istuimme hampurilaisilla, kun ikkunan takaa käveli vanhempi mies. Hän huomasi meidät ja palasi takaisin. Näimme, että hän tyydytti itseään. Aloimme huutaa. Mies lähti karkuun. Tilanne jäi mieleeni painostavana.”

”Kun olin 15, minulta kysyttiin bussipysäkillä, mitä haluan vastineeksi seksistä.”

”Entinen heilani sanoi, että jos en suostu hänen toiveisiinsa sängyssä, hän jättää minut. Onneksi ehdin ensin. Ällöttävä tyyppi. Toivon, että kukaan ei koskaan seurustele tuollaisen kundin kanssa.”

”Kun olin teini, entinen tuttavani lähetteli tekstareita, soitteli ja pisti sähköpostilla uhkauksia. Hän kirjoitti, että jos en suostu seksiin hänen kanssaan, hän tekee minulle jotain ikävää.”

”Yläasteella luokkani pojat nimittelivät minua huoraksi. Tämä johtui luultavasti siitä, että olin pussaillut yhden kanssa, mutta en halunnut viedä juttua pidemmälle. Vaikka tästä on vuosia, muistan yhä, kuinka kamalalta se tuntui. Joskus sanat satuttavat yhtä paljon kuin teot.”

”Olin kesätöissä. Huoneeseeni tuli usein vanhempi mieskollegani, joka kehui sääriäni. Voi olla, että tarkoitus oli vilpitön, mutta jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt sanoa vastaan. Kehut eivät tuntuneet kivoilta, koska sain niiden päälle myös ihmeellisiä katseita. Sinä kesänä en puhunut duunissa muusta kuin poikaystävästäni.”

Koonnut: Sanna Kekki
Kuva: MVphotos

www.righttochoose.fi

Oletko sinä joutunut seksuaalisen häirinnän uhriksi? Kerro kokemuksestasi nimettömänä kommenttiboksissa. 

www.righttochoose.fi#sthash.AlLrLN8V.dpuf
www.righttochoose.fi#sthash.AlLrLN8V.dpuf

Katso myös:

Tärkeää asiaa seksuaalisesta ahdistelusta

Nämä 11 asiaa kertovat, ettei sinulle ryttyillä

6 asiaa, joita sinun ei ikinä pitäisi pyytää anteeksi