Millaista on olla suhteessa ulkomaalaisen kanssa?

Rakkaus ei tunne rajoja, mutta millaista on elää suhteessa, jossa toinen osapuoli on kotoisin jostain kaukaa?

Kenialainen David, 28, ihastui Suviin, 27, näyteikkunen takaa. Pariskunnan ystävät eivät olleet aluksi vakuuttuneita suhteesta. 

Suomeen kokiksi opiskelemaan tullut David käveli ostoskeskuksessa ystävänsä kanssa, kun iloinen myyjätyttö kiinnitti hänen huomionsa. 

– Olin kävellyt kaupan ohi jo useamman kerran ja miettinyt, että haluaisin puhua naiselle. Kaverini sanoi, ettei kannata mennä. Hänen mielestään minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia, David kertoo.

David oli kuitenkin eri mieltä. Muutaman viikon kuluttua hän marssi sisälle liikkeeseen. David ja Suvi päätyivät juttelemaan niin innokkaasti, että jatkoivat vielä Suvin työvuoron jälkeen.

– David vaikutti aidolta ja oli rehellisesti oma itsensä. Lopulta minä olin se, joka ehdotti treffejä, Suvi kertoo.

Suhde syveni pikavauhtia seurusteluksi, ja pari muutti yhteen ilman sen kummempia neuvotteluja. Nyt David ja Suvi ovat olleet yhdessä suunilleen neljä ja puoli vuotta. 

– Kaikki tuntui heti luonnolliselta. Välillämme ei ollut aiemmista suhteista tuttua pelailua, kuten koska voi tekstata toiselle tai mitä voi sanoa, ettei toinne pelästy, pari muistelee.

Davidin ja Suvin ystävät eivät ennustaneet suhteelle pitkää ikää. Kummankin tutut olivat kuulleet tarunoita, joissa suomalaisen ja ulkomaalaisen suhde oli päättynyt ikävissä merkeissä.

– Muutama ystäväni sanoi, ettei minun kannata luottaa Davidiin. Heidän mielestään hän oli vain oleskeluluvan tai rahan perässä. Pahimmassa tapauksessa hän kuulemma hankkisi kanssani lapsen ja lähtisi sitten lätkimään, Suvi kertoo.

– Minun ystäväni taas varoittelivat, että Suvi voisi aamuna minä hyvänsä soittaa poliisit ja potkia minut pellolle asunnostaan, David naureskelee.

Pariskunnan tapa viettää aikaa yhdessä poikkeaa paljon Davidin kenialaistuttujen ja heidän puolisoidensa tavoista. Yleensä miehet ja naiset viettävät aikaa omissa porukoissaan. Naiset viihtyvät keskenään ja kotona lasten kanssa, miehet tykkäävät käydä harrastuksissa, urheilupeleissä ja bilettämässä. Yhdessä liikkuva, lapseton pari ei aina istu kenialaiskavereiden ajatusmaailmaan.

– Jos tapaan kavereitani, eikä Suvi ole paikalla, he kysyvät, olenko vieläkin saman naisen kanssa. 

Muutama vuosi sitten David vei Suvin kotimaahansa Keniaan tapaamaan perhettään. Siellä heitä kohdeltiin kuin avioparia. Maassa riittää, että pari asuu yhdessä kuukauden, sen jälkeen he ovat toisten silmissä mies ja vaimo. Virallisilla papereilla ei ole niin suurta painoarvoa. Kun häät sitten joskus vietetään, pari aikoo pitää juhlat molempien kotimaissa.

– Keniassa juhliin ei kutsuta virallisesti ketään, vaan ihmiset vain saapuvat paikalle. Häät ovat yksi iso syömistapahtuma, David kertoo. 

Perhekäsitys on Keniassa muutenkin huomattavasti laajempi, ja perheenjäsenten kanssa ollaan tiiviisti tekemisissä. 

– Yhteydenpito on erilaista: David on enemmän yhteydessä äitiini kuin minä. Hänen perheensä saattaa pitää minua töykeänä, koska en kysele päivittäin heidän kuulumisiaan, Suvi miettii.

Rasismista pari ei ole juurikaan huolissaan. Muutamaa ala-arvoista vitsiä lukuun ottamatta he eivät ole kohdanneet tuijottelua tai syrjintää. Tulevat lapset pariskunta haluaa kasvattaa Suomessa. 

– Älyttömyyksien laukominen sosiaalisessa mediassa ja tiettyjen puolueiden naurettavuuteen asti viety maahanmuuttokriittisyys tietysti ärsyttää ja turhauttaa. Ehkä se myös vähän pakottaa seuraamaan tilannetta ja tapahtumia valppaammin. En silti sanoisi, että kumpaakaan meitä pelottaa. Kaikki tapahtunut on onneksi nostattanut aika ison suvaitsevaisuuden vastaliikeen, Suvi pohtii.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Suomalaiset antavat kaikille mahdollisuuden"

Yhdysvalloista kotoisin oleva Alice, 27, halusi muuttaa Suomeen jo ennen kuin tapasi Silaksen, 35.

Ensin voi rakastua kaupunkiin, sitten vasta mieheen. Ympäri Eurooppaa reissannut yhdysvaltalainen Alice ihastui neljän vierailun jälkeen Suomeen ja Helsinkiin niin, että halusi muuttaa kaupunkiin asumaan.

– Jostain syystä viranomaisten on ollut vaikea uskoa, että haluan oikeasti asua täällä ja tehdä töitä täällä. Sain aluksi työsopimuksesta huolimatta oleskeluluvan vain vuodeksi kerrallaan, nyt neljä vuotta Suomessa asunut Alice kertoo.

Silakseen Alice tutustui työn kautta, sillä he työskentelevät molemmat samassa ravintola kompleksissa. Pari on seurustellut kaksi vuotta. Hiljaisina pidettyjen suomalaisten ja taukoamatta höpöttävien amerikkalaisten joukosta pari kokee löytäneensa itselleen juuri täydellisen puolison.

– Olen suomalaiseksi hyvin sosiaalinen, ja Alice on jenkiksi hiljainen, vaikka hän keskeyttää minut jatkuvasti. Kun tapasin hänen perheensä ensimmäisen kerran, tajusin mistä tapa tulee. Kovaäänisin voittaa, Silas keroo.

New Jerseystä kotoisin olevan Alicen äiti on juuriltaan kiinalainen ja lapsuudenkodin tavat tulivat kiinalaisesta kulttuurista. Kun Alice esitteli Silaksen äidilleen ensimmäistä kertaa, tämä ei ollut innoissaan vävyehdokkaasta.

– Äitini on hyvin vanhanaikainen. Kun otin ensimmäisen tatuointini, luulin, että hän pyörtyy. Tatuoitu ja pitkätukkainen Silas ei istu hänen ajatuksiinsa ihannemiehestä. Äitini katsoi Silasta kerran, eikä vaivautunut edes puhumaan hänelle, Alice kertoo. Silas on kuitenkin ymmärtäväinen anoppia kohtaan.

– Jokaisella vanhemmalla on ajatus siitä, mitä lapselleen haluaa. Minä en sovi siihen muottiin. Olemme hyvissä väleissä Alicen isän kanssa, Silas sanoo.

Suomessa Alice on kohdannut ilkeitä kommentteja ulkomaalaisuudestaan vain muutaman kerran, kun asiakkaas ovat sanoneet, että suomessa työskentelevän pitäisi puhua suomea. – Muuten minut on aina otettu vastaan erittäin hyvin. Suomalaiset eivät tuomitse avoimesti ketään ensivilkaisulla. Jokaiselle annetaan mahdollisuus.

Pari on seurannut tiiviisti mediassa käytävää keskustelua maahanmuutosta. Itse he eivät ole törmänneet räikeään rasismiin.  – Kukaan ei ole ikinä huudellut peräämme tai kommentoinut minulle Alicen ulkonäköä. Se ei silti tarkoita, etteikö Suomessa olisi rasismia. Aivan sataprosenttisen varmasti on, ja se pitää saada kitkettyä pois, Silas sanoo.

Parin ystävä Niina:

''Alicen ja Silaksen suhteessa on ollut ehdottomasti etuna se, että Silas puhuu hyvää englantia. Muuten ongelmia olisi varmasti tullut kielimuurin takia. Suhteen alussa molempien piti tehdä kompromisseja, mutta se kuuluu jokaiseen parisuhteeseen. Kulttuurisia yhteentörmäyksiä helpotti varmasti myös se, että Alice oli asunut Suomessa jo ennen tapaamista eikä hypännyt Silaksen kelkkaan suoraan Yhdysvalloista.

''Minun ei tarvinnut muuttaa itseänia tai tapojani Samirin takia''

Anne, 34, ja egyptiläinen Samir, 38, asettuivat Suomeen Egyptin levottomuuksian takia. Ongelmia on aiheuttanut vain kielimuuri.

Matkatoimistossa työskennellyt Anne tapasi alun perin Samirin työkuvioissa Egyptin Hurghadassa. Ravintolaketjun markkinointipuolella työskennellyt Samir etsi yritykselle lisää asiakkaita, ja firmat alkoivat tehdä yhteistyötä.  Kun Anne taas kaipasi apua asumisjärjestelyissään, hän kääntyi Samirin puoleen.

– Isäni ja siskoni olivat tulossa lomalle Hurghadaan, ja tarvitsin isomman asunnon. Samir tiesi sopivan kämpän ja päädyimme siivoamaan sitä yhdessä ennen muuttoani. Pian muutimmekin jo saman katon alle, Anne nauraa.

Tilanne Egyptissä muuttui kuitenkin pian levottomaksi. Matkatoimistojen ulkomaalaiset työntekijät siirrettiin muihin kohteisiin nopealla aikataululla. Anne ei suostunut lähtemään, sillä Egypti oli alkanut tuntumaan kodilta. Kun pariskunta puolen vuoden seurustelu jälkeen alkoi odottaa lasta, tulevaisuuden suhteen piti tehdä perustavanlaatuisia päätöksiä. Lopputuloksena Anne ja Samir pakkasivat laukkuns ja suuntasivat Suomeen. Onneksi töitä löytyi. Samir pääsi ammattikouluun opiskelemaan suomea, ja myöhemmin kiinteistönhoitajaksi.

Varsinaista syrjintää pari kokee kohdanneensa kerran, kun Samir irtisanottiin kesätyöpaikastaan vain kahden viikon jälkeen. Syyksi kerrottiin kollegojen valitukset, joille ei miehen mielestä kuitenkaan ollut pohjaa.

– Lapsen kohdalla mietimme, miten kiusaamista käsitellään, mutta pääkaupunkiseudulla on onneksi paljon muitakin ulkomaalaisia. Meillä on kova luotto siihen, että seuraavalle sukupolvelle monikulttuurisuus on arkipäivää, Anne kertoo.

Viisi vuotta yhdessä ollut pari kokee, että kahden kulttuurin yhteensulautuminen on sujunut hämmästyttävän mutkattomasti. – Minun ei tarvinnut muuttaa itseäni tai tapojani Samirin takia. Egyptiläinen kulttuuri oli minulle tuttu, koska olin asunut maassa. Samir taas oli työnsä ja sukulaistensa ansioista hyvin eurooppalaistunut eikä erityisen uskonnollinen, Anne kertoo.

Alkukankeutta on aiheuttanut vain Samirin ja Annen perheen välinen kielimuuri. – Aluksi he eivät pitäneet minusta. Erityisesti Annen äiti ei pitänyt ajatuksesta, etten puhunut suomea, Samir muistelee. Vuosien mittaan tilanne on kuitenkin muuttunut, kun Samir on oppinut kielen.

– Nyt he voivat jo riidellä keskenään suomeksi, siihen äiti on tyytyväinen, Anne nauraa.

Parin ystävä Liisa:

''Tapasin Samirin ensimmäisen kerran, kun menimme Annen luokse lomalle Egyptiin. He olivat aivan rakastuneita, ja olin niin onnellinen Annen puolesta. Nyt heillä on lapsi ja he ovat tasapainoinen pariskunta, jonka seurassa on ihana viettää aikaa. Vaikka Samir tulee erilaisesta kulttuurista, minusta on hassua, että en koskaan ajattele sitä. Samppa on kuin yksi meistä. Samir on suomalaistunut todella nopeasti, mitä kielen oppiminen on varmasti edesauttanut.''

Parien vinkit monikulttuuriseen suhteeseen

1. Kuunnelkaa toisianne

Jos toisella on jotain sydämellään, kuuntele ja ota se vakavasti, vaikka asia tuntuu omasta mielestä vähäpätöiseltä. Varsinkin vieraassa maassa asuvalle puolisolle pienetkin erilaiset jutut voivat tuntua isoilta.

2. Puhukaa

Jos jokin asia vaivaa, se pitää sanoa samantien ääneen. Kaikki asiat voi ratkaista, kun niistä puhuu tarpeeksi ajoissa.

3. Olkaa valmiita kompromisseihin

Kohdalle osuu varmasti asioita, joista olette erimieltä. Molempien pitää olla valmiita kohtaamaan toisensa puolimatkassa.

4. Sydämen mukaan

Vaikka ystävät tai läheiset ennustaisivat suhteellenne lyhyttä loppua, he saattavat olla täysin väärässä. Mitään ei saa, jos ei kokeile. Luottakaa tunteisiinne.

Katso myös:

Maryan Abdulkarim: "Minun vastuullani on rikkoa normeja"

Kirje, joka jokaisen nuoren naisen on luettava

5 asiaa, jotka tekevät ihmisestä mielenkiintoisen

Kuva: Imaxtree
Teksti: Siina Leppä