mikropettäminen

Oletko mikropettäjä? 5 faktaa ilmiöstä, joka on yleisempi kuin uskommekaan

Harmittomalta tuntuva pieni ele voi kieliä ongelmista parisuhteessa.

Petetyksi tuleminen sattuu ja johtaa usein äkilliseen ja kipeään eroon (tai jos ei johda, niin parisuhteen luottamusta on ainakin hyvin hankala saada takaisin). Siinä missä fyysisen pettämisen rajat ovat varsin selkeät, voivat henkisen pettämisen rajat olla paljon häilyvämpiä. Mikä edes lasketaan pettämiseksi? Tässä viisi pointtia ilmiöstä, jota kutsutaan mikropettämiseksi.

1. Mikä ihmeen mikropettäminen?

Mikropettäminen (englanniksi micro-cheating) on ilmiö, jossa parisuhteessa oleva henkilö tekee tietoisesti (tai jopa tiedostamattomasti) pienen pieniä asioita, jotta saisi toiselta ihmiseltä huomiota tai ihailua – ja tämä toinen henkilö ei ole siis oma kumppani. Mikropettäminen ei ylitä varsinaisen pettämisen rajaa, mutta voi kieliä ongelmista parisuhteessa.

2. Uusia vaatteita, Whatsapp-viestien poistamista, IG-kuvien tykkäämistä…

Mikä sitten lasketaan mikropettämiseksi? Esimerkkejä tällaisesta käytöksestä voivat olla poikkeuksellisen pikkutarkka ulkonäköön panostaminen (laitatko huulipunaa vain silloin, kun tiedät, että se kahvikoneenkorjaaja-Harri on tulossa käymään toimistolla?), näennäisesti harmittoman tiedon pimittäminen (sanotko kumppanillesi, että after work -drinksuille tulee vain pari mimmifrendiä, kun oikeasti seuraan liittyy myös miehiä?) ja sosiaalisessa mediassa kiinnostavan henkilön kuvien tykkäileminen. Mikropettämistä voi olla myös esimerkiksi Whatsapp-viestien tai ilmoitusten poistaminen siinä pelossa, että kumppani lukisi (vahingossa tai tahallaan) viestejäsi ja voisi saada ”väärän” vaikutelman.

3. Harmitonta hupia vai ongelmien esiaste?

Mikropettämiseksi lukeutuvat esimerkit voivat tuntua harmittomilta pieniltä eleiltä, joilla ei ole mitään väliä. Jokaisen parin täytyy itse määritellä, mikä lasketaan pettämiseksi. Mikropettämisen ydin on siinä, että vaikka uusi paita tai Instagram-kuvista tykkäileminen eivät olekaan mitään isoja rikkeitä, niin ajatus niiden taustalla voi olla nykyiselle parisuhteelle haitallinen. Kysy itseltäsi, miksi toivot vieraalta ihmiseltä huomiota? Ja mikä tärkeintä: Miltä kumppanistasi tuntuisi, jos hän saisi tietää todelliset syyt ulkonäköön panostamiseen tai siihen, että pimität tahallasi tietoa?

Jos epäilet itse kumppanisi mikropettävän sinua, kannattaa nostaa kissa pöydälle. Kerro kumppanillesi miltä sinusta tuntuu ja kysy suoraan hänen fiiliksistään. Muista, että omaan intuitioon kannattaa luottaa, eikä se tee sinusta hankalaa kumppania. Lähesty aihetta rauhallisen määrätietoisesti ja hyvässä hengessä. Jos toisella ei ole mitään salattavaa, hän voi keskustella aiheesta avoimesti.

4. *SOS-emoji*

Omia mikropettämisestä kieliviä tekoja ja ajatuksia kannattaa pohtia, mutta on olemassa yksi ehdoton asia, johon järkevä aikuinen vetää rajansa. Mikropettämisen selvin ja vaarallisin muoto nimittäin on, jos salaa toivot huomiota ihmiseltä, jonka kanssa sinulla on menneisyyttä. Kahvikoneenkorjaaja-Harri on yksi asia, mutta jos Harri on vanha Tinder-deittisi tai olette päätyneet joskus sänkyyn baari-illan jälkeen, kannattaa tulella leikkiminen lopettaa heti.

5. Kolikon kääntöpuoli

Mikropettäjä ei aina halua huomionsa kohteelta muuta, kuin vain no, huomiota. Tämä voi toisin sanoen olla vain päivää piristävää flirttiä, jonka idea ei ole edes johtaa mihinkään vakavampaan. Jos huomaat kumppanisi mikropettävän sinua, voi pieni mustasukkaisuus tuoda vain tervettä lisäsähköä parisuhteeseen. Pidemmän päälle asia kannattaa kuitenkin ottaa puheeksi, sillä mikropettämisen taustalla voi olla asioita, jotka voivat johtaa oikeaan pettämiseen. Jos mikropettäminen on jatkuvaa ja huomaat tekeväsi sitä kokoajan tai huomaat kumppanisi tekevän sitä alituisesti, kannattaa pohtia suhteen tilaa. Päätätpä tehdä mitä vain, muista: tärkeintä on keskustella avoimesti ja rehellisesti asiosta.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

Kolumni: Pettäminen alkaa yleensä paljon ennen fyysistä kosketusta

Onko miehen puhelin aina äänettömällä? Näin tunnistat pettäjän

Mitä miehet oikeasti ajattelevat pettämisestä?

Teksti Mona Kuoppamaa
Kuvat Fotolia