Mikä avuksi, jos ihastuu aina vääriin tyyppeihin?

Kun ihastus ei vastaa tunteisiin, sydän särkyy. Kun niin käy kerta toisensa jälkeen, fiilis on arvoton: en kelpaa kenellekään. Mikä avuksi, jos ihastuu aina vääriin tyyppeihin?

Muistatko lapsuuden ihastumiset? Ihastuksen kohteelle harvoin kerrottiin, kuinka tärkeä hän oli. Tärkeämpää oli jutella hänestä kavereiden kanssa ja ehkä kirjoittaa rakkauskirjeitä pöytälaatikkoon.

– Kun aikuisena ihastuu eikä saa kohteeltaan vastakaikua, tunne voi olla vähän samanlainen kuin lapsena, erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström toteaa.

Sanni, 32, tietää, mistä Kihlström puhuu. Hän ihastui pitkään vain yksipuolisesti. Kaava oli aina sama: Sanni tapasi kiinnostavan miehen.

Yleensä mies oli karismaattinen ja kaikin tavoin ihana. Sellainen, johon jokainen ihastuu. Vähitellen Sanni huomasi ajattelevansa miestä yhä enemmän.

Jos on muutamankin kuukauden salaa ihastunut johonkuhun, tunne saattaa kasvaa todella voimakkaaksi, tai muuttua jopa rakastumiseksi.

Rakastumisen tunnistaa Kihlströmin mukaan siitä, että kohde tuntuu lähes täydelliseltä. Pikkuasiatkin tuntuvat ihmeellisiltä ja hänen lähellään on pakonomainen tarve olla.

– Aivoissa hyrräävät onnellisuushormonit ja kaikki tuntuu onnistuvan rakkauden voimalla. Voi tehdä mieli kävellä ihastuksen kodille ja odottaa, näkisikö hänestä edes vilauksen. Toisesta tulee kuin huumetta, Kihlström sanoo.

Juuri niin Sanni teki. Hän selvitti ihastuksensa kotiosoitteen ja käveleskeli sen lähistöllä.

– Tuntui oikeasti siltä, että tarvitsin sitä toista ihmistä. Tuntui niin hyvältä ajatella, että saattaisin koska vain törmätä häneen.

Älä hylkää minua

Sannin ensimmäinen ihastus oli poika, jonka kanssa hän vietti teini-ikäisenä paljon aikaa. Sanni ajatteli, että tuosta pojasta hän saisi ihanan ensimmäisen poikaystävän.

Muutaman kuukauden kärvistelyn jälkeen Sanni päätti kertoa pojalle tunteistaan. Poika sen sijaan kertoi olevansa homo.

– Se oli oikeastaan aika helpottavaa. En enää elätellyt turhia unelmia suhteestamme.

Sanni selvitti miehen kotiosoitteen ja pyöräili usein tämän talon ohi. Hän luki miehelle tärkeitä kirjoja ja kuunteli tämän lempibändejä.

Seuraavaksi Sanni ihastui opiskeluaikaiseen ryhmätyöpariinsa. Hän selvitti miehen kotiosoitteen ja pyöräili usein tämän talon ohi. Hän teki taustatyötä, luki miehelle tärkeitä kirjoja, kuunteli tämän lempibändejä ja yritti päästä tilanteisiin, joissa pääsisi sanomaan tälle jotakin yllättävää ja mieleenpainuvaa. Lopulta Sanni kertoi miehelle tunteistaan viestissä.

– Hän ei tuntenut samoin. Olin aivan hirvittävän surullinen ja häpeissäni, että olin kuvitellut hänen pitävän minusta ja ymmärtänyt hänen tarkoituksensa väärin.

Kihlströmin mukaan moni saattaa rakentaa haaveita molemminpuolisista tunteista hyvinkin pitkään. Toisen eleitä ja sanoja tulkitaan ja ylitulkitaan. Jos ihastuksen kohde sitten torjuu lähestymisyrityksen, ihastuja voi romahtaa korkealta. Torjutuksi tuleminen on valtavan pelottavaa ja hylkääminen saattaa jättää syvän haavan.

– Sitten moni miettii, miten ihmeessä olin näin tyhmä, miksi kuvittelin näitä asioita. Silloin on hyvin tärkeää, että joku muistuttaa ihastujan olevan rakkauden arvoinen, Kihlström sanoo.

Enkö kelpaa kellekään?

Onnellinen olotila jatkuu yleensä vain niin kauan, kun rakkaudella on toivoa. Jos rakkauden kohde ei vastaa tunteisiin, seurauksena on särkynyt sydän. Kihlströmin mukaan se saattaa tuntua jopa voimakkaana fyysisenä kipuna.

Kun sydämensä särkenyt ihastuja tulee Kihlströmin vastaanotolle, hän alkaa ensimmäiseksi selvittää, onko ihastujalla työkaluja omien tunteiden käsittelemiseen. Kihlström muistuttaa, että yksipuolisen ihastumisen sydänsuruista kannattaa ja pitää puhua edes yhdelle ihmiselle. Hyvän ystävän kanssa voi yrittää muistaa, että on hyvä ja arvokas ihminen.

Yksipuolinen ihastuminen saattaa kertoa läheisyyden pelosta.

– Toistuva yksipuolinen ihastuminen voi aiheuttaa voimakkaan tunteen siitä, ettei kelpaa kenellekään, Kihlström sanoo.

Sanni muistaa kirjoittaneensa päiväkirjaansa pitkiä runoja ja surullisia vuodatuksia.

– Minun oli helpompi kertoa tunteistani ja torjutuksi tulemisen kokemuksistani päiväkirjalle kuin ystäville. Kun olin ihastunut, sivut täyttyivät unelmista.

Seuraavaksi Sanni tapasi Petterin. Mies oli salaperäinen, viehättävä ja kaikkien Sannin ystävien suosiossa. Ja kaikista naisista Petteri halusi puhua elämästään juuri Sannille. Heistä tuli nopeasti läheiset ystävät.

– Makasimme kesäyönä vierekkäin ulos levitetyillä patjoilla ja katselimme tähtiä. Hän saattoi puhua minulle mistä vain.

Yleensä Sanni havahtui kesken keskustelujen ajatukseen siitä, että tämän täytyy olla seurustelua. Hän halusi miehen kanssa naimisiin ja lapsia.

Kun Sanni sitten kysyi asiasta, mies totesi heidän olevan vain hyvät ystävät. Jonkin ajan kuluttua mies alkoi seurustella Sannin ystävän kanssa.

– Silloin tajusin, että olen 24-vuotias enkä ole koskaan seurustellut kenenkään kanssa. Ainoat vakavat ihastukseni olivat olleet miehiä, jotka eivät olleet kiinnostuneita minusta.

Rakkauden arvoinen

Marja Kihlströmin mukaan yksipuolinen ihastuminen saattaa kertoa läheisyyden pelosta. On helpompi ihastua ja rakastua kaukaa kuin päästää toinen oikeasti lähelle.

– Parisuhdehan on aina valtava riski. Se vaatii avautumista toiselle henkisesti ja seksuaalisesti. Moni saattaa pelätä myös muutosta ja itsenäisyyden menettämistä. Mitään muutoksia ei tarvitse tehdä, jos valitsee sellaisia ihastuksenkohteita, jotka eivät vastaa tunteisiin.

Sannille repäisy tapahtui, kun hän muutti yksin työn perässä vieraalle paikkakunnalle. Siellä hänellä oli aikaa ajatella. Hän kirjoitti ja luki paljon rakkaudesta, seurustelusta ja itsetunnosta.

Tajusin, että olin aina yrittänyt miellyttää ihastuksiani juttelemalla vain heitä kiinnostavista asioista.

– Tajusin, että olin aina yrittänyt miellyttää ihastuksiani juttelemalla vain heitä kiinnostavista asioista. Olin myös yrittänyt piilottaa oman herkkyyteni, esitin kovista, joka ei todellakaan halunnut naimisiin tai omaa perhettä. En ollut kertonut heille, kuka todellisuudessa olin.

Sanni päätti, ettei enää esittäisi mitään, vaan olisi oma itsensä toiveineen ja haluineen.

Jos haluaa muuttaa käyttäytymisen kaavaa, Kihlström kehottaa pohtimaan vaikka hyvän ystävän kanssa, millaisen suhteen haluaisi ja millaisia arvoja suhde heijastaisi.

– Suuri askel on opetella puhumaan tunteista, rakkaudesta ja seksuaalisuudesta. Mitä haluat, mitä uskallat, mihin olet valmis, Kihlström listaa.

Parhaimmillaan parisuhde on syvää rakastamista, jossa ei tarvitse pelätä mitään.

Parhaimmillaan parisuhde on Kihlströmin mukaan syvää rakastamista, jossa ei tarvitse pelätä mitään.

– Sellaista, että uskaltaa antautua molemminpuoliseen rakkauteen, antaa toisen ihmisen nähdä itsensä sellaisena kuin on ja luottaa, että hän kyllä rakastaa.

Suuri askel on opetella puhumaan tunteista, rakkaudesta ja seksuaalisuudesta.

Samalla aaltopituudella

Kun Sanni sitten seuraavan kerran ihastui, kaikki meni tutun kaavan mukaan. Hän rakastui korviaan myöten, selvitti miehen kotiosoitteen ja alkoi lenkkeillä miehen talon ohi.

– Olin kuitenkin päättänyt, etten kerro enää ikinä ihastumisistani, sillä minua oli sattunut jo liikaa.

Sanni kuitenkin törmäsi ihastukseensa usein. Hän ei ollut saanut miehestä selville juuri muita tietoja kuin asuinpaikan.

– En tiennyt hänen lempibändiään, -kirjojaan tai mitään suosikkikeskustelunaiheita. Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin olla oma itseni hänen seurassaan.

Kun mies sitten kysyi, nähtäisiinkö viikonloppuna, Sanni oli epävarma: oliko tarkoitus hengailla kavereina?

– Kun kysyin, haluaisiko hän nähdä lauantaina vai sunnuntaina, hän vastasi, että vaikka kaikkina viikonlopun päivinä, jos minulle sopii.

Silloin aloin arvella, että tässä on jotain enemmän.

Nykyään Sanni on miehen kanssa naimisissa ja heillä on lapsi.

– Joskus myöhemmin mieheni kertoi minulle, että hänkin oli selvittänyt kotiosoitteeni ja pyörinyt taloni kulmalla. Tuntui hyvältä, että olimme molemmat yhtä aikaa sekaisin rakkaudesta.

Teksti Jenna Parmala
Kuvat Adobe Stock