Markuksen tyttöystävä on transnainen: ”Pauliina on ihannenaiseni”

Pauliinan ja Markuksen parisuhde on ulkopuolisten silmin tuikitavallinen. Pauliinan transsukupuolisuudesta ei tiedä edes hänen poikaystävänsä perhe.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pauliina, 27: ”Ärsyttää, että monet pitävät transsukupuolisuutta muoti-ilmiönä”

”Lapsuuteni oli varsin tavallinen pienen tytön lapsuus, vaikka syntymässä minut olikin määritelty pojaksi. Leikin heppaleikkejä ystävieni kanssa ja ala-asteella olin kuin yksi luokan tytöistä.

Murrosiän alettua kaikki muuttui. Aloin kokea järkyttävää dysforiaa eli pahaa oloa siitä, että kehoni alkoi muuttua miehiseen suuntaan.

Kasiluokalla kuulin ensimmäisen kerran transihmisistä. Ymmärsin kuitenkin nopeasti, että transsukupuolisuus on tabu, jossa on jotain väärää. Transihmiset olivat mielikuvissani likaisia, baarien takana notkuvia laitapuolen kulkijoita, joiden kanssa kukaan ei halunnut olla tekemisissä – saati olla yksi heistä. Pikkuhiljaa aloin löytää oikeaa tietoa transsukupuolisuudesta ja negatiiviset mielikuvani hälvenivät.

Aloin meikata yläasteen lopulla ja lukiossa ilmensin itseäni jo sosiaalisesti naisena. Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, ja paikallisessa lukiossa transsukupuolisuuteni oli skandaali, jota kaikki opettajia myöten avoimesti kauhistelivat. Jos antaisin vinkin 15-vuotiaalle kapinahenkiselle Pauliinalle, sanoisin, ettei kannata lähteä rintaliiveissä ja korkokengissä kouluun. Silloin ei ollut Instagramia eikä Whatsappia, mutta nettikiusaamista tapahtui silti. Sain useita tappouhkauksia sähköpostiini. Koskaan kukaan kiusaajistani ei joutunut vastuuseen, vaan minulle tehtiin selväksi, että olen itse aiheuttanut kaiken.

Kerran opinto-ohjaaja kysyi, kiusataanko minua ja ovatko tissini aidot. Vastasin, että totta helvetissä kiusataan ja mitä tulee tisseihini, se ei kuulu hänelle. Minua pyydettiin pysymään pois eräiden opettajien tunneilta, koska aiheutin pahennusta.

Muutama vuosi sitten olimme poikaystäväni Markuksen vanhemmilla syömässä. Aterialla oli mukana myös Markuksen veli. Ruoan jälkeen olimme kaikki olohuoneessa ja televisiosta sattui tulemaan dokumentti transsukupuolisuudesta. Ohjelmassa esiintyi transnainen, jota Markuksen veli kommentoi alatyylisesti sanoen, että eihän tuo henkilö edes ole oikeasti nainen, miksi joku mies haluaisi otattaa itselleen rinnat. Olin hiljaa, mutta sisälläni kuohui. Olin vihainen hänelle, mutta myös itselleni. Mietin, että nyt olisi hyvä hetki pamauttaa, että olen itsekin trans, eikä sinulla ole oikeutta puhua transihmisistä noin julmasti. En kuitenkaan sanonut mitään.

Minua pelottaa ajatus, että kertoisin salaisuuteni koko maailmalle, koska tiedän, että ihmiset eivät suhtautuisi minuun enää samalla tavalla. Transfobia on voimakasta, ja jokainen transsukupuolinen on joutunut kokemaan sitä. Olen kuitenkin ylpeä itsestäni ja matkasta, jonka olen kulkenut. Haluaisin olla esimerkkinä muille ja puhua transasioista julkisesti, mutta en uskalla.

Markus näkee minut sellaisena kuin olen. Haluan kasvaa vanhaksi hänen kanssaan.

Minua ärsyttää, että monet pitävät transsukupuolisuutta muoti-ilmiönä. Prosessi auttoi minua kasvamaan siksi naiseksi, joka olen tänään, mutta ei naiseus ole mitään ruusuilla tanssimista.

Työelämässä keski-ikäiset miehet puhuvat päälleni ja ollessani 20-vuotias minut yritettiin raiskata. Olin kävelemässä yöllä kotiin ja poikkesin matkalla ihastelemaan rannalle kuuta. Mies hyökkäsi takaani ja alkoi repiä hamettani pois. En ollut käynyt vielä sukupuolenkorjausleikkauksessa ja mietin, että jos mies tajuaa minun olevan trans, hän luultavasti tappaa minut. Pelkäsin henkeni edestä. Potkaisin häntä polvella vatsaan ja lähdin juoksemaan karkuun. Itkin metrossa koko kotimatkan. Se oli järkyttävä kokemus ja usko miehiin katosi pitkäksi aikaa.

Kun aloin jutella Markukselle keskustelupalstan chatissa, minulla ei ollut aikomustakaan pariutua. Olin niin pettynyt miehiin. Jostain syystä en kuitenkaan perunut treffejä ja onneksi niin. Markuksen kanssa minulla on turvallinen olo ja meillä on hauskaa. Markus näkee minut sellaisena kuin olen. Haluan kasvaa vanhaksi hänen kanssaan.”

Markus, 32: ”Pauliina on ihannenaiseni”

”Olemme seurustelleet kuusi vuotta, joista neljä asuneet yhdessä. Viestittelimme puoli vuotta, ennen kuin uskaltauduimme tapaamaan kasvotusten. Meillä synkkasi alusta asti hyvin: Pauliina ilahtui tyhmistä vitseistäni, ja hänen juttunsa naurattivat minua.

Pauliinan transsukupuolisuus ei ole ollut minulle ikinä ongelma ja hän oli alusta asti avoin taustastaan. Ennen Pauliinaa olin seurustellut vain cis-sukupuolisten naisten kanssa. Kun tapasimme, Pauliina toipui juuri sukupuolenkorjausleikkauksestaan.

Transtausta ei vaikuta mitenkään suhteeseemme ja useimmiten unohdan, että Pauliina on trans. En aamulla herätessäni mieti, että vieressäni nukkuu transnainen. Hän on Pauliina, minun rakkaani. Ihannenaiseni niin ulkoisesti kuin sisäisesti.

Jos vanhempani saisivat tietää Pauliinan taustasta, se olisi iso sokki.

Sydämeni sulaa joka kerta, kun kuulen Pauliinan hihittävän estottomasti jollekin asialle. Vastapainoksi hän osaa olla pedantti ja pikkutarkka. Kun hän kirjoitti graduaan, jouduin tarkistamaan sen läpi kymmeniä kertoja. Osaan sen gradun edelleen ulkoa.

Läheisimmät ystävämme tietävät Pauliinan taustasta, mutta esimerkiksi hänen työkaverinsa tai minun vanhempani eivät tiedä. Vanhempani ovat konservatiivisia juppeja, enkä usko, että he sulattaisivat asiaa. Jos vanhempani saisivat tietää Pauliinan taustasta, se olisi varsinkin isälleni iso sokki. Pauliina tulee hyvin toimeen vanhempieni kanssa, emmekä halua aiheuttaa hämminkiä kertomalla asiasta.

Emme voi saada biologisia lapsia, mutta adoptio olisi mahdollista. Lapset eivät kuitenkaan ole olleet kummallekaan mikään juttu. Emme usko, että hankimme lapsia, mutta koirasta olemme puhuneet. Pari vuotta sitten menimme kihloihin Pariisissa, Notre Damen katedraalin edessä. Alamme jossain vaiheessa suunnitella häitä. Odotan yhteistä tulevaisuuttamme innolla ja olen onnellinen, että saan jakaa sen elämäni naisen kanssa.”

Pauliinan ja Markuksen nimet on muutettu. 

Lue myös:

Orange Is The New Blackin Laverne Cox: ”Toivon, että joku keksisi transnaisille oman deittisovelluksen

Nämä seitsemän transjulkkista sinunkin kannattaa tuntea

Muunsukupuolinen Panda: ”Väkivallan ja häirinnän riski on todellinen”

Teksti Mona Kuoppamaa
Kuvat Imaxtree