Maria, 27: ”En kadu ihastumistani, sillä se teki suhteellemme hyvää”

Jalat tuntuvat veteliltä ja päässä soi Titanicin soundtrack. Huumaava ihastus saa pään pyörälle, mutta harmi vain, ettei tyyppi ole oma rakas. Miten parisuhde selviää ihastumisesta kolmanteen osapuoleen?

”Hän oli koulun komein poika. Kovis mutta sisältä herkkä. Hengasimme paljon yhdessä ja meillä oli pientä teinisäätöä, joka kuitenkin lopahti yhtä nopeasti kuin alkoikin. Aikuisina meistä tuli kuitenkin somekavereita ja kerran päätin kysäistä häneltä eräästä yhteisestä tuttavastamme. Juttutuokiomme venähti aamun pikkutunneille asti. En ajatellut hänestä mitään romanttista tai hakenut tahallaan hänen seuraansa, vaikka kuusivuotisessa parisuhteessani meni tuolloin huonosti. Emme nimittäin puuhanneet poikaystäväni kanssa oikeastaan mitään yhdessä. Aina kun yritin ehdottaa yhteistä tekemistä, poikaystäväni suhtautui siihen hyvin negatiivisesti. Se vaivasi minua.

”Rakastin kumppaniani enemmän kuin mitään ja koin, että tein väärin, kun innostuin toisen ihmisen viesteistä ja puheluista.”

Yläasteaikaisen ihastukseni kanssa meillä sen sijaan oli paljon yhteisiä mielenkiinnonkohteita ja samanlaiset elämäntilanteet. Puhuimme paljon molempien henkilökohtaisista asioista. Se tuntui helpolta ja luontevalta. Viaton viestittely alkoi muuttua pikkuhiljaa sävyltään lämpimämmäksi. Kun ensimmäisen kerran huomasin ihastuksen tunteiden ilmestyneen, halusin kieltää asian ja yritin sulkea koko ajatuksen pois. Koin tilanteen ahdistavana. Halusin keskittyä omaan parisuhteeseeni ja ihmiseen, jonka kanssa olin valinnut elää. Rakastin kumppaniani enemmän kuin mitään ja koin, että tein väärin, kun innostuin toisen ihmisen viesteistä ja puheluista.

En kuitenkaan koskaan edes harkinnut kertovani poikaystävälleni ihastumisestani. Meillä oli hyvä, molemminpuolinen luottamus suhteessa, ja tiesin, etten aio tehdä mitään tuon ihastuksen edistämiseksi – päinvastoin. Koin, että on helpompi selvittää asia itseni kanssa sen sijaan, että satuttaisin rakastamaani ihmistä kertomalla ohimenevästä ihastumisesta.

”Tapahtunut sai minut ymmärtämään, että vaikka ihastumisia tulee, rakkaus on paljon vahvempaa.”

Muutamia kuukausia myöhemmin viestittelymme loppui, sillä saimme kumpikin asiamme kotona järjestettyä. Olin helpottunut, sillä vaikka oli hauska paeta omasta arjesta, oli kuitenkin päivän päätteeksi ihan parasta mennä nukkumaan oman poikaystävän kainaloon. En kadu ihastumistani, sillä se teki suhteellemme hyvää: kun sain puida parisuhdeongelmiani toisen ihmisen kanssa, aloin nähdä omassa puolisossani myös niitä hyviä asioita. Tapahtunut sai minut myös ymmärtämään, että vaikka ihastumisia tulee, rakkaus on paljon vahvempaa. Se on side joka kestää paljon.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ihastuminen on luonnollista

Hyviä uutisia kaikille morkkiksesta kärsiville, vaaleanpunaisessa pöllyssä liihottaville ihastujille: ihastuminen on täysin normaalia! Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia pitkässä parisuhteessa olevista naisista on joskus ihastunut toiseen.

Evoluutio on kehittänyt ihmisen kaipaamaan luontaisesti vuorovaikutusta, koskettamista ja seksiä, sillä muuten lajimme kuolisi sukupuuttoon. Tämä ominaisuus ei ole mikään on/off-kytkin, jonka voisi laittaa pois päältä parisuhteen alkaessa. Siksi ohikiitävistä ihastuksista on turha kokea huonoa omatuntoa, vaan päinvastoin nauttia tilanteesta. Pieni flirtti nostaa hymyn huulille ja saattaa jopa tuoda positiivisen vireen omaan parisuhteeseen.

Ihastumisesta ei tarvitse kertoa kumppanille, sillä paljastus aiheuttaa usein pahaa mieltä ja mustasukkaisuutta. Jos ihastuminen on kuitenkin voimakasta, kannattaa miettiä mitä sellaista kaipaa muualta, jota ei saa omasta parisuhteesta, ja pyrkiä korjaamaan asia keskustelemalla kumppanin kanssa. Voimakas ihastuminen vie usein huomion pois parisuhteelta, eikä enää ole tunnetasolla läsnä suhteessa. Silloin ihastuksesta olisi pyristeltävä eroon.

Vanha kultainen sääntö sanoo: poissa silmistä, poissa mielestä. Älä hakeudu ihastuksesi seuraan, älä viestittele hänen kanssaan ja rajoita hänen julkaisujensa näkemistä somessa. Älä fantasioi ihastuksellasi vaan keskity muihin asioihin, kuten uusiin kivoihin harrastuksiin. Näillä konsteilla ihastuminen yleensä haihtuu pois nopeasti.

Juttuun haastateltiin Sexpon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemeä.

Lue myös:

Parisuhteessa, mutta ihastunut toiseen: näin selviät vaikeasta tilanteesta

Me kysyimme, miehet vastasivat – 8 kysymystä, joita olet aina miettinyt ihastumisesta

13 miestyyppiä, joihin me kaikki olemme joskus olleet ihastuneita

Teksti Elina Viitanen