ero

”Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä” – lukijat jakoivat inhottavimmat erotarinansa

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin.

HANNA, 24: ”En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin”

”MINUT JÄTETTIIN TYLYSTI tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: ”Suhteemme on ohi”.

Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes saman tien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: ”Olen nyt täysi-ikäinen, joten tahdon nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä.”

Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa on jotain vikaa, koska en kelpaa tällaisena kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme.

Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai tehnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten ennen. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä hiljalleen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minun, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaakaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä.”

ELLA, 22: ”Mies oli tehnyt nimissäni velkaa noin 35 000 euroa”

”Olimme mökkeilemässä, kun poikaystäväni kertoi joutuvansa palaamaan töihin sovittua aikaisemmin. Heräsin mökillä seuraavana aamuna viestiin, jossa hän kertoi tehneensä pahoja asioita ja ettei voisi enää jatkaa kanssani. Menin pois tolaltani, enkä ymmärtänyt, mistä hän oikein puhui. Yritin soittaa hänelle, mutta hän ei vastannut. Lähdin ajamaan kotiin ja siellä minua odotti tyhjä talo – ja postilaatikossa haastemiehen lappu. Selvisi, että mies oli puolentoista vuoden seurustelumme aikana tehnyt nimissäni velkaa noin 35 000 euroa. Hän oli siis lähtenyt raukkamaisesti karkuun minua, perhettäni ja poliiseja.”

LOTTA, 39:”Kun mies kysyi, huolisinko hänet takaisin, minä hölmö suostuin”

”OLIMME YHDESSÄ SEITSEMÄN vuotta ja meillä on kaksi yhteistä lasta. Kun eksäni jäi kiinni pettämisestä, toivuin vasta viimeisimmästä raskaudesta ja imetin vauvaa. Mietinkin, oliko ulkonäössäni jotain vikaa, sillä neljä raskautta olivat jättäneet vartalooni pysyvät jäljet. Eksäni matkusteli työkseen paljon. Viime keväänä hän ilmoitti minulle joutuvansa lähtemään kesäksi töihin ulkomaille. Samalla hän kosi minua sanomalla, että jos tästä ajasta selvitään, niin mennäänkö naimisiin. Myöhemmin sain tietää, että vain kuukausi kihlauksemme jälkeen eksäni oli luonut itselleen deittiprofiilin ja hakenut sieltä seksiseuraa.

Minä hoidin kotona yksin lastenhoidon, laskut ja omakotitalon pihatyöt. Jaksoin, koska ajatukseni olivat syksyssä, jolloin pääsisimme suunnittelemaan häitä.

Odotin kuumeisesti, että mieheni tulisi käymään, mutta hän saattoi viipyä reissuillaan parikin kuukautta. Kun hän kävi kotona, riitelimme jatkuvasti. Itkin usein ja kyselin, onko hänellä joku toinen, mutta eksäni kielsi järjestelmällisesti epäilyni, kunnes eräänä aamuna sain häneltä tekstiviestin, jossa hän kertoi valehdelleensa. Jalkani pettivät alta ja rintaani puristi.

Syksyllä yritin saada häneltä selitystä pettämiselle. Turhaan. Samalla selvisi, että hänellä oli ollut reissullaan vakituinen tyttöystävä. Sen jälkeen eksäni alkoi viestitellä naiselle avoimesti minun ja lasteni läsnä ollessa. Löysin myös naisen lähettämiä alastonkuvia eksäni tabletilta.

Myöhemmin sain tietää, että vain kuukausi kihlauksemme jälkeen eksäni oli luonut itselleen deittiprofiilin.

Olin äärimmäisen epätoivoinen. Hoin itselleni jatkuvasti, että eihän minulle voi käydä näin. Halusin säilyttää ehjän perheen. Niinpä kun mies kysyi, huolisinko hänet takaisin, minä hölmö suostuin.

Kiduttavaa uudelleenyritystä kesti muutaman kuukauden. Se kaduttaa minua. Viimeinen pisara oli, kun avasin vahingossa eksäni sähköpostin. Siellä oli miehen ja jonkun vieraan naisen rivo viestiketju kuvineen päivineen.

Tällä hetkellä tapaamme ajoittain lasten takia. Eksäni kohtelee minua edelleen välinpitämättömästi, ja välimme ovat tulehdusherkät. Hänellä on uusi vakituinen ja tällä kertaa myös julkinen tyttöystävä.

Itse en ole vielä löytänyt rakkautta, sillä en ole kunnolla vielä päässyt yli erostamme. Olen katkera ja minusta tuntuu aivan kuin minulla ei olisi enää tunteita. Etsin suuntaa elämälleni, mutta se tuntuu vaivalloiselta. Kaikki täytyy aloittaa taas alusta.”

ANU, 38: ”Keittiön pöydällä oli vain post-it-lappu”

Minut jätettiin pari vuotta sitten tavalla, jonka luulin olevan mahdollista vain elokuvissa. Mieheni oli kerännyt kaikki tärkeimmät tavaransa yön aikana ja lähtenyt ajamaan toiselle puolelle Suomea, toisen naisen luokse. Keittiön pöydällä oli vain post-it-lappu, jossa hän pyysi anteeksi ja kertoi löytäneensä uuden rakkauden. Ehdimme olla naimisissa seitsemän vuotta. Se oli maailman raukkamaisin teko mieheltä, jonka luulin tuntevani läpikotaisin.”

SANDRA, 20: ”Eksäni keräsi tavaransa heti aamulla ja kaasutti pois”

”PIDIN EKSÄÄNI rehellisenä ihmisenä. Hän oli ilopilleri ja kaikkien hauskuuttaja. Parisuhteemme oli kaikin puolin ihana, vaikka se puolentoista vuoden aikana olikin rutinoitunut. Hehkuin silti aina, kun katsoin häntä, enkä ollut koskaan tuntenut niin suurta rakkautta ketään kohtaan. Eksäni piti liekkiä yllä kehumalla minua ja järjesti välillä ihania yllätyksiä. Viimeinen hänen järjestämänsä yllätys oli kaikkea muuta kuin mieluinen.

Emme asuneet yhdessä, mutta eksäni vietti lähes jokaisen yön luonani. Iltaisin meille oli muodostunut tapa tunnustaa rakkauttamme toist kohtaan aina ennen nukkumaanmenoa. Eräänä iltana kysyin vaivihkaa, miksei hän sano minulle, että rakastaa. Siihen eksäni ilmoitti kylmästi, ettei hänellä ole enää sellaisia tunteita. Menin shokkiin ja aloin hyperventiloida. Tuntui, että maailmani
romahtaa eikä millään ole enää mitään merkitystä. Mietin eilistä, jolloin kaikki oli ollut vielä hyvin. Olimme katselleet minulle mekkoa kihlakuvauksiin, sillä meidän oli tarkoitus vaihtaa kesällä sormuksia. Myöhemmin eksäni tunnusti, että oli miettinyt eroa jo pari viikkoa, mutta ei ollut vielä tehnyt lopullista päätöstä. En osannut odottaa hänen käytöksestään mitään niin kamalaa.

Emme riidelleet ennen eroa, emmekä sen jälkeen, sillä en paniikkikohtaukseltani pystynyt puhumaan. Ei minulle oikeastaan annettu siihen tilaisuuttakaan. Eksäni nimittäin keräsi tavaransa heti seuraavana aamuna ja kaasutti pois. Soitin itku kurkussa äidilleni ja hän haki minut viikoksi luokseen rauhoittumaan.

Alkukesä meni unenomaisessa sumussa. Ajattelin, että elämä oli tässä, en pääse eksästäni yli koskaan.

Alkukesä meni unenomaisessa sumussa. Ajattelin, että elämä oli tässä, en pääse eksästäni yli koskaan. Minua ahdisti myös ajatus siitä, että minun pitäisi jonain päivänä nähdä hänet jonkun toisen kanssa. Meillä on paljon yhteisiä ystäviä, joten emme pysty välttelemään toisiamme.

Ystävämme ihmettelivät julmaa jättötapaa, mutta eivät halunneet asettua kummankaan puolelle. Se on minulle ihan okei, sillä oli vain hyvä, ettei kaveriporukkamme repeytynyt samalla tavalla kahtia kuin sydämeni.

Erostamme on nyt puoli vuotta. Eksäni viilettää vieläkin huolettomasti sinkkuna, mutta minuun ero jätti pysyvät jäljet. Olen nykyään todella varautunut miesten suhteen. Pelkään luottaa ja rakastaa. Mutta ei minulla ole kiire sännätä uuteen suhteeseen. Nyt annan aikaa vain itselleni.”

ANNA-SOFIA, 27: ”Huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä toisen naisen kanssa”

”Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa.”

Haastateltavien nimet on muutettu.

Lue myös:

Eron jälkeen deittailu – mistä tiedät olevasi valmis?

Erota vaiko ei? 6 kysymystä, joiden avulla saat selvyyden parisuhteesi tilasta

Ero takana? 4 vinkkiä, joiden avulla pääset eroon eksän roinasta

 

Teksti Elina Luoma