Kolumni: ”Sä olet tosi kiva tyyppi, mutta vain kaverina”

”Päädyimme vaatteet päällä sänkyyn pussailemaan. Ja saman tien tiesin: hän on pelkkä kaveri. Asento tuntui oudolta, hampaat kolahtivat yhteen, kaikki tuntui väärältä.”

Minulla oli kerran salasuhde kaveriini. Minä seurustelin, hän oli sinkku ja ystävyytemme muuttui ihastukseksi. Sen seurauksena juttelimme chatissä päivät pitkät ja iltaisin ramppasimme baarissa. Siellä muutaman drinkin jälkeen päädyimme joka kerta nurkkapöytään pussailemaan. Kotiin palasin posket hehkuen, mutta tavallaan ylpeänä siitä, etten varsinaisesti ollut pettänyt miestäni. (Mitä, enkö ansaitsekaan mitalia?)

Salasuhde ei kuitenkaan edennyt mihinkään. Vielä puolenkin vuoden kuluttua kaava oli sama: drinkeille, hyvää keskustelua, vaatteet päällä puussailua kuten 16-vuotiaina. Ei ihme, että salasuhteen toinen osapuoli alkoi turhautua, ja se en ollut minä. Minähän poimin rusinat pullasta: harrastin kotona seksiä ja muhinoin baareissa vaarankiilto silmissäni.

Lopulta tulivat yhteisen ystävämme häät, joista livahdimme kaverini kanssa kesken kaiken pois. Tunnelma oli käsin kosketeltavissa – nyt tai ei koskaan. Kaverini oli humalassa, minä olin humalassa. Päädyimme vaatteet päällä sänkyyn päällekkäin pussailemaan. Ja saman tien tiesin: hän on pelkkä kaveri. Asento tuntui oudolta, hampaat kolahtivat yhteen, kaikki tuntui väärältä. Onneksi myös kaverini ymmärsi, ettei romanssia taida syntyä. Nousimme ylös ja palasimme pöydän ääreen juttelemaan. Myöhemmin mies laittoi viestin, jossa hän arveli, että jos välillämme olisi ollut jotain enemmän, suhde olisi edennyt syvemmäksi jo aikaisemmin. Sen sijaan olimme toistemme kaveribokseissa, olimme olleet alusta saakka.

Friend zone eli kaverilaatikko on termi, johon jokainen törmää joskus elämänsä aikana. Kaverilaatikkoon voi joutua myös tahtomattaan, mikä on tietenkin kurjaa. Lyhyesti: sä olet tosi kiva tyyppi, mutta vain kaverina. Mikäli itse on ollut ihastunut, kaverilaatikkoon joutuminen on sama kuin pakit. Toki ystävyys voi olla alusta asti pelkkää ystävyyttä, mutta oman kokemukseni mukaan melkein jokaisen miespuolisen ystävän kanssa tilanteesta täytyy erikseen ottaa selvää. Eli selvittää, onko jutussa mahdollisuuksia muuhun kuin ystävyyteen. Hankalaksi homman tekee se, että joskus ihmiset haluavat pitää ympärillään niin sanottuja varamiehiä ja -naisia. He ovat niitä, joille voi chattaillä tai soitella, kun on kuollutta sutinasektorilla. Silloin kaveri-Keijo saattaa innostua: hei, ehkä tästä tuleekin jotain! Sitten nainen taas häviää kartalta, todennäköisesti löydettyään miehen, jonka hän oikeasti haluaa.

Eräällä ystävälläni oli kaverimiehensä kanssa selkeä sopimus. Jos kumpikaan ei ole seurustelusuhteessa 40 ikävuoteen mennessä, he menevät naimisiin. Miksipä ei? Ystävyyttä ja menneisyyttä riittää, ehkäpä seksikin tulisi mukaan kuvioihin ajan kanssa. Monet ovat päätyneet yhteen huonommistakin lähtökohdista. Itse olen sitä mieltä, että suhde kaverimieheen ei voi muuttua vuosienkaan päästä intohimoiseksi rakkaustarinaksi. Voi toki olla, että olen väärässä, mutta oma naisen vaistoni on kertonut jo ensitapaamisella sekunnin murto-osassa sen, tuleeko miehestä kaveri vai jotain enemmän.

Vaikka yritin hämätä vaistojani pussailemalla baarin nurkissa, tiesin kuitenkin pohjimmiltani koko ajan, että kaveriboksissa ollaan ja tukevasti. Olemme salamieheni kanssa edelleen parhaita ystäviä, tosin enää emme salaa. Käymme baareissa, mutta emme enää pussaile. Illan päätteeksi emme jaa taksia, vaan haemme kebabia. Ja se on oikein mukavaa – toivottavasti myös hänestä.


Kirjoittaja on media-alan sekatyöläinen, jolla on ollut alle sata seksikumppania, mutta yli 40.

Lue myös:

Oletteko enemmän kuin ystäviä? − 11 merkkiä

Nämä 10 kohtaa todistavat, että paras ystäväsi on sielun­kump­panisi

Onko ystävä­pii­rissäsi takertuja? Näin toimit!

Teksti Kuva: Fotolia